X

Cum am putea sa avem preturi decente la RCA

RCA decent

In Romania am putea sa avem preturi decente la RCA, dar pentru asta trebuie sa intelegem niste lucururi. Pentru ca daca le intelegem stim si unde trebuie sa umblam ca sa remediem situatia. Citeste pana la final articolul ca se intelegi ce vreau sa spun. S-a introdus de multi ani sistemul bonus malus la RCA spunandu-ni-se atunci ca daca nu ai accidente vei plati mai putin. Eu in fiecare an am platit RCA mai mare fata de anul anterior, neavand accidente de foart emulti ani. Practic niciodata nu am platit mai putin la RCA.

Vedem ca in fiecare an pretul se mareste. De ce oare? Trebuie sa intelegem ca preturile in piata RCA sunt dirijate de ASF prin acel tarif de referinta. ASF este o autoritate a statului la carma careia se afla un om care provine din industria de asigurari sau servicii finainciare (tot timpul a fost asa niciodata altfel). Autoritatea asta ar trebui sa-i verifice si sa-i supravegheze pe asiguratorii de RCA sa nu faca smecherii. Seful acestei autoritati e unul care a lucrat inainte la un asigurator (toti cei din conducere sunt asa). Dupa ce isi termina mandatul la ASF acel om se va intoarce inapoi la un asigurator sau o firma de servicii finaiciare. Deci, practic, seful ASF e tot timpul omul industriei de asigurari.

Cum ne asteptam noi ca omul lor sa ne reprezinte noua, celor care platim RCA, interesele? Cum ar putea fi asta posibil?

Cum am putea avea un RCA decent?

Primele de asigurari se calculeaza in functie de tariful de referinta dat de ASF. Asta e o alta smecherie ca lucrurile sa para ok, dar nu sunt ok. Cand se calculeaza tariful de referinta se tine cont de mai multe date. Date care sunt furnizate tot de industria de asigurari. Date pe care noi, cei care platim RCA, nu le putem verifica. Ar trebui sa le verifice ASF sa vada daca sunt ok, daca nu sunt masluite etc. ASF care are ca sef un om care vine din asigurari. Deci cum ar putea el sa faca asta in mod transparent? Eu cred ca nu o face si nu o va face nimeni care vine din industrie.

Solutia din punctul meu de vedere este ca in conducerea ASF sa fie toti actorii implicati in proces: un om din industrie, un om din societatea civila si un om de la transportatori. Toti cu putere egala de decizie, iar deciziile se iau prin majoritate simpla. Doar asa lucrurile se pot duce in dirctia in care noi sa fim protejati, altfel nu se vor duce niciodata in directia asta. Deci, dragi trasportatori care faceti protet, daca vreti RCA decent asta e ceea ce trebuie sa cereti Guvernului. Pana nu serezolva asta vom plati de fiecare data RCA mai scump. Si niciodata noi, platitorii de RCA, nu vom fi protejati.

Am facut si un film pe tema sta pe canalul meu de youtube, film pe care il puteti vedea aici: https://youtu.be/PFaZ1Wzm7rY

admin: Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP
Related Post