Implementare WMS ERP

WMS si timpii operatiilor

In articolul asta o sa discut din nou despre WMS, iar ideea articolului mi-a venit dupa o discutie pe care am avut-o zielele trecute la un client.

Din acest articol, daca il vei citi pana la final vei afla urmatoarele:

  • de ce WMS iti mareste punctual timpii de operare in depozit
  • Cum face o solutie WMS sa reduca timpii si costurile de operare totale daca mareste timpii punctuali de operare

De ce WMS iti mareste punctual timpii de operare in depozit

In anumite puncte ale procesului logistic o solutie WMS (vezi aici o solutie gratuita si profesionala de WMS – WebWMS) mareste timpii de operare. Asta e un lucru cert si nu puteti scapa de el. Sa va dau un exemplu: clientl ma intreba de ce e necesar cand se duce sa pickuiasca produsele sa scaneze si codul celulei si codul produsului.

Nu ar fi mai rapid si mai eficient sa scaneze doar codul produsului? Ba da, dar atunci pierzi controlul locatiei din care pickerul ia produsul, iar asta te va costa mai mult in viitor decat o scanare a celulei.

Trebuie sa retineti ca punctual procesul de scanare ia mai mult timp decat pickuirea de pe hartie. Atunci cand pickuieste de pe hartie pickerul se duce la locatie ia produsele si pleaca.

In cazul WMS pickerul se duce la locatie, scaneaza celula, scaneaza produsul, ia produsele si pleaca. Deja face 2 operatii suplimentare, operatii care dureaza putin, dar care se aduna ca si timp daca ai multe linii.

Asa este, dar asta e un compromis pe care trebuie sa-l faceti si sa-l acceptati pentru ca in final timpul total al procesului sa scada.

Cum face o solutie WMS sa reduca timpii si costurile de operare totale daca mareste timpii punctuali de operare

Compromisul descris mai sus mareste timpul de operare, asta e cert. Se poate si masura si calcula pe zi cat timp se consuma facand suplimentar aceste operatii.

In total insa, timpul de operare se reduce deoarece WMS-ul vine cu procese optimizate care se realizeaza intr-un timp mai scurt decat varianta pe hartie. Unul  dintre aceste procese este ca softul te trimite direct la celula in care se afla produsul.

Optimizari wms

Asta inseamna ca nu mai pierzi timp sa cauti produsul. Din testele facute de noi timpul asta e cu 5-30% mai mic cu WMS decat fara WMS. Ma refer la timpul total de picking pe comanda.

De asemenea WebWMS vine cu multiorder picking, facilitate care reduce timpul de picking prin faptul ce te deplasezi o singura data la o locatie a unei celule pentru mai multe comenzi. De obicei 2-4 comenzi care pot fi pickuite in acelasi timp.Concluzie

Per total aplicand diverse optimizari timpul total de picking si timpul total al procesului logistic se reduce cu WMs fata de varianta fara WMS.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l citesti si pe acesta: Lipsa de comunicare – costuri mari ascunse

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *