Logistica

WMS de la furnizorul de ERP

Astazi am sa va vorbesc ,in articoul asta, ce e cu WMS-ul de la furnizorul de ERP. Cu toate ca pare o solutie mai ieftina si facila, o sa vedeti ca nu e chiar asa. Asta, daca o sa cititi articolul pana la final. O sa mai aflati si utmaroarele:

  • WMS de la furnizorul de ERP – beneficii si riscuri;
  • Cum te face furnizorul de ERP sa mai scoti bani din buzunar dupa ce ti-a facut oferta;

WMS de la furnizorul de ERP – beneficii si riscuri

Orice soft, iar WMS -ul intra in categoria asta, atunci cand il achizitionati are avantaje si dezavantaje. WMS-ul nu este primul soft pe care il achizitionezi in companie. De obicei softul asta e un ERP, iar apoi te gandesti ca ti-ar trebui si WMS. De obicei la ani (ca sa nu zic ani lumina 🙂 distanta).

Pentru ca tot ai un ERP si ai o relatie cu furnizorul de ERP, completatrea ERP-ului cu WMS pare o solutie facila si usoara. Ca orice decizie are avantajele si dezavantajele ei. Asa cum te-am obisnuit deja, eu iti explic in articolele mele chestii care sa te invete sa actionezi.

Hai sa vedem care sunt avantajele.

Avantaje:

  • predictibilitatea proiectului. Ai mai lucrat cu furnizorul asta inainte intr-o implementare si deja ai relatii cu el de ceva timp. Deci stii cum lucreaza furnizorul de ERP. Ai foarte multe chestii care sunt predictibile pentru ca ai o experienta anterioara. Asta este unul dintre principalele avantaje de a achizitiona WMS de la furnizorul de ERP;
  • Oamenii lucreaza intr-un sisngur soft si ai totul (inclusiv rapoartele) in acelasi loc. Asta este interpretat ca un avantaj cu toate ca, daca te vei uita in companie vor fi putini oameni care vor trebui sa lucreze in ambele softuri. Daca legatura softurilor se realizeaza corect atunci logistica va lucra in WMS si ceilalti in ERP. Ceilalti avand datele logistice si rapoartele necesare. Totul e ca legaturile dintre softuri sa se faca corect;
  • costuri mai mici de implementare si batai de cap mai putina. Pare un avantaj si si este daca furnizorul de ERP se tine de cuvant si nu incearca diveste smecherii (una din ele, care va ridica costurile dupa semnarea contractului o veti afla citind mai departe). Da, e un avantaj daca ..daca……..si sunt mai multi de daca aici.
  • legatura la nivel de baza de date intre ERP si WMS. De fapt WMS de la furnizorul de ERP este (sau asa ar trebui sa fie) integrat in ERP si functioneaza pe aceiasi baza de date. Daca solutiile sunt construite corect asta duce la avantaje de viteza si spatiu mai redus pe server, consum de resurse mai putine etc.

Cam atat, o sa ma opresc aici pentru ca astea sunt principalele avantaje. mai sunt si altele dar nu vreau sa lungesc articolul inutil.

Dezavantaje:

  • De obicei relatia cu furnizorul de ERP se deterioreaza in timp, iar asta va duce la probleme ulterioare, inclusiv cu solutia WMS. In cazul asta solutia WMS de la furnizorul de ERP ar trebui sa va puna pe ganduri;
  • Puneti toate ouale in acelasi cos. Trebuie sa retineti ca WMS-ul e o solutie critica pentru business pe cand ERP-ul nu. Critic inseamna ca nefunctionarea solutiei va creaza probleme operationale grave, iar costurile sunt mari. De aceea, e recomandat, sa fie descentralizate si sa aiba legaturi intre ele si sa nu lucreze pe aceiasi platforma, recomandat ar fi pe servere diferite, daca e posibil.
  • Cu WMS de la furnizorul de ERP ai o singura opinie legatade soft, dezvoltare, procese si business. Daca ai un furnizor si pe WMS, atunci mai poti avea si a doua opinie legata de soft si business.

Cum te face furnizorul de ERP sa mai scoti bani din buzunar dupa ce ti-a facut oferta

Nu o sa discut aici despre lucruri pe care le-am mai abordat si in alte articole. Le stiti: marirea pretului final dupa oferta prin adaugarea de change request, nelivrarea la timp etc.

In articolul asta vrea sa va spun despre o alta smecherie care iti mareste costul total al implementarii de WMS, dar care nu a fost prinsa in oferta de WMS.

Deci, vei sti de ea doar dupa ce semnezi contractul.

Sa va explic! Tu vrei WMS si iei mai multe oferte din piata, inclusiv de la furnizorul de ERP. El stie preturile pietei (ca nu e nimic secret). O sa-ti faca cea mai buna oferta financiara. Tu stii ca ai mai lucrat cu el stii ca finalul nu va fi ala, dar nici la ceilalti nu ai certitudinea ca oferta va fi egala cu finalul. Aici exista o singura exceptie in piata, WMS-ul nostrul WebWMS unde garantam suma amaxima la implementarii la 10.000 de euro.

Cantarind avantajele si dezavantajele, mai lasi de la tine faptul ca relatia a mai scartiit si ca nu se misca asa cum ai vrea tu, dar accepti oferta. Semnezi contractul si vrei sa dai drumu la treaba.

Toate bune si frumoase numai ca va veni furnizorul de ERP, dupa semnarea contractului si iti va zice ca e recomanda sa-ti faci upgrade la ERP. Recomandatu asta trebuie inteles ca obligatoriu. Motivul este ca versiunea de WMS e ultima, iar ERP-ul tau nu e ultima versiune si nu vor merge bine. De fapt, nu prea ai variante de alegere. Orice ai alege tot acoio vei ajunge, adica sa scoti mai multi bani din buzunar decat bugetasei tu pentru WMS.

Concluzie

Daca initial parea o ideea buna sa faci asta, sa iei WMS de la furnziorul de ERP la final va fi poate o idee buna si un proiect reusit, dar cu mult mai multi bani. banii astia va trebui sa-i dai pentru ca nu ai optiuni viabile, iar la final va depasi cu mult bugetul tau.

Daca vrei sa ai optiuni citeste si articolul asta: ERP si EDI – cum sa faci sa nu dai o caruta de bani

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *