WebWMS – cum functioneaza receptia

WebWMS solutia gratuita de WMS poate fi folosita pentru a gama mare de companii din diverse industrii. De aceea, in articolul asta as vrea sa va povestesc succint cum functioneaza zona de receptie. Ea a fost gandita sa fie simplu si usor de folosit si vine sa compenseze niste probleme intalnite de mine in activitatea de consultanta.
Un sumar al ceea ce vei afla din acest articol:
- cum se creaza comanda de receptie
- cum se face receptia produselor
- ce operatiuni se fac dupa finalizarea receptiei
Cum se creaza comanda de receptie
Procesul de receptie pleaca de la o comanda de receptie. Comanda de receptie poate fi creata manual in aplicatie sau importata automat din ERP pe baza comenzilor existente acolo. Fiecare comanda va fi asociata unei filiale. Asocierea se face prin userul care introduce comanda. Comanda va fi asociata automat utilizatorului care o introduce manual, dar se poate si ca un superuser sa creeze comenzi pentru toate filialele. Asta se va implementa separat la cine are nevoie in cadrul procesului de implementare.
In comenzile de receptie pot fi introduse doar produse listate si doar furnizori activi. Furnizorii inactivi nu vor fi afisati (deci nu se va putea crea comanda), iar produsele delistate la fel. Daca comanda a fost creata, iar produsul delistat intre momentul crearii comenzii si momentul receptiei, produsul nu va putea fi receptionat softul generand o eroare pickerului care receptioneaza marfa, iar acel produs va fi marcat cu cantitate zero, la observatii va fi marcat ca delistat. Un produs delistat sau un furnzior inactiv va putea fi receptionat doar daca produsul sau furnisorul va fi relistat din zona de administrare.
Comanda introdusa – pasii urmatori
Odata introdusa comanda ea va fi afisata in “Afisare receptii”, iar de acolo se pot face anumite operatii asupra comenzii. Prima operatie este modificare comenzii, modificare care este permisa atat timp cat comanda nu are un picker alocat, iar procesul de receptie nu a inceput. Daca comanda are picker alocat, modificarea ei se poate face doar prin stergerea alocarii pickerului.
Fiecare linie din camanda are alocat un picker, iar acest picker poate fi schimbat pe timpul procesului de receptie. Poate fi alocat un alt picker pentru produsele nereceptionate. Aplicatia va gestiona fiecare produs cu pickerul asociat care a facut receptia si va inregistra aceasta operatiune. Aici sunt afisate doar receptiile care nu au NIR (receptiile nefinalizate, finalizarea receptiei este definita de crearea NIR-ului).
Odata alocat un alt picker produsele nereceptionate din acea comanda vor fi afisate noului picker. In fiecare comanda pot fi alocati oricati pickeri doriti, aplicatia va va afisa oricand ce picker a facut receptia pe ce produs (trasabilitatea este oricand mentinuta).
Comenzile pot fi sterse atata timp cat nu au picker alocat si nu a inceput procesul de receptie.
Cum face pickerul receptia
Comenzile alocate pickerului vor fi afisate fiecarui picker separat pe telefonul/ terminalul lui cand se va loga in sectiune “Receptie”. Procesul incepe cu alegerea furnizorului (vor fi afisati doar furnziorii din documentele alocate lui anterior). Apoi, prin alegerea documentului, vor fi afisate doar documentele aferente furnizorului ales anterior.
Apoi pickerul va incepe receptia prin scanare a produselor. Poate scana coduri de bara produse sau coduri de bara palet, Aplicatia recunoaste automat codul de bara daca e de palet sau de produs. Pentru a-l recunoaste trebuie definit cod de bara palet si asociat cu produsul in sectiunea de administrare.
Pentru cei care au codul de bara de palet definit ca codul prodului + alte elemente adaugate codului (gen cantitate, lot, termen de valabilitatea) aplicatia are posibilitatea sa faca interpretarea codului si extragerea informatiilor din el. Se va personaliza separat la fiecare implementare in parte pentru ca modul de lucru diferea in functie de industrie si companie.
Standard, pickerul face recpetie in orb, adica nu se afiseaza cantitatile care trebuie receptionate, dar acolo unde se dorecte ele pot fi afisate. Nu e recomandat, dar aplicatia permite asta pentru ca, de foarte multe ori cei care fac receptia au documentul de receptie in fata. De asta nu a fost implementat standard afisarea cantitatii la receptie.
In functie de situatiile intalnite pickerul va primi confirmari sau erori. Erorile pot fi : produs delistat, produsul e alocat altui picker. Facilitatea asta a fost introdusa pentru ca pentru anumite produse problema se pot desemna pickeri cu experienta care sa faca receptia.
Daca a gresit la receptie orice picker poate reveni asupra produsului si face modificari prin rescanarea celui produs. Aceasta operatiune se poate face atata timp cat are produse nerecptionate. Daca a receptionat toate produsele asociate lui pe acel document nu va mai putea modifica cantitati. Modififare de cantitati pe receptie este permisa doar acelui picker care a facut receptia.
Finalizarea receptiei
Dupa finalizarea receptiei daca se constata ca sunt greseli de receptie sau se doresc verificari suplimentare, din meniul “Modificare receptie” se va debloca produsul pe care se doreste reverificare. Aceasta reverificare se va putea face tot de pickerul care a receptionat produsul sau se poate aloca un altul doar pe acel produs. A fost creat meniu suplimentar pentru a nu mai fi sub controlul pickerului aceasta operatiune. Pickerul nu are acces la acest meniu. Modificarea poate fi facuta doar daca nu s-a creat NIR, dupa crearea NIR-ului nu se mai pot face modificari.
Aplicatia este gandita sa poata avea pasi suplimentari in procesul de receptie. De exemplu verificare autorizatii de punere pe piata din farma. In cadrul procesului de implementare pot fi creati cati pasi suplimentari se doreste in procesul de receptie.
Nu se vor afisa acele produse in zona de creare NIR pana nu sunt indepliniti acei pasi. Pasii suplimentari vor fi configurati pentru a fi executati doar de persoane desemnate. Operatiunea se va face in cadrul procesului e implementare acolo unde e cazul.
Dupa finalizarea receptiei (trigerul standard este receptia tuturor produselor din document, dar poate fi schimbat in functie de necesitatile identificate in timpul procesului de implementare) se poate crea NIR. NIR-ul este aferent fiecarei filiale, putand fi creat doar de utilizatorii desemnati din acea filiala.
Chestiuni suplimentare
In zona de vizualizare NIR se pot vedea datele receptiei, inclusiv ce picker, ce produs a receptionnat si va putea fi tiparit NIR-ul.
De asemenea, in zona de vizualizare se va afisa nota de diferente avand si explicatiile trecute de pickeri in timpul procesuluide receptie.
Cam asa functioneaza procesul de receptie in WebWMS, daca aveti intrebari va stau la dispozitie.
WebWMS poate fi accesat aici: WebWMS – wms gratuit
Parola pentru limba romana este demo123, iar usernameul demo, iar pentru engleza user este demoen cu parola demo123.