Vreau sa am suprastoc
Chestia asta: “vreau sa am suprastoc si imi asum asta” o aud tot mai des, in ultima perioada. Si poate vi se pare aiurea, dar are ceva adevar in spate. Iar chestia asta vine de la directori si proprietari de firma si nu neaparat de la achizitori.
Vreau sa am suprastoc – adevarul partial din spate
Asa cum va spuneam afirmatia asta are un sambure de adevar in ea. Dar e un adevar doar partial, dar care e usor de inteles si vazut. Explicatia e urmatoarea: suprastocul costa 5% pe an (dobanda financiara), iar lipsa stocului (out of stock) ma costa 30% (marja comerciala). Cu alte cuvinte prefer sa ma marfa si sa pot vinde cand am cerere castigand astfel cei 30% asumandu-mi ca pierd 5% costuri financiare pe an. Adica iau bani de la banca, banii aia ma costa 5% si fac suprastoc.
Pare logic nu? Nu trebuie sa ai 5 doctorate ca sa intelegi ecuatia asta simpla, nu?
Cu toate astea ecuatia asta nu prea e adevarata. Dar daca o vezi doar din perspectiva asta suprastocul e o optiune mai buna. De obicei cand aud asta apar intrebarile fara raspuns. Si de aici incep sa vada oamenii ca ecuatia asta nu e chiar atat de simpla
Care sunt intrebarile fara raspuns legate de suprastoc
O sa va insir cateva dintreele, cele mai importante:
- Costul financiar e singul cost generat de suprastoc? Adica asta ii intreb eu pe cei care imi spun ecuatia e mai sus. Bineinteles ca raspunsul e nu, iar costurile adiacente sunt urmatoarele (fara a avea pretentia ca le epuizez pe toate): costuri operationale mai mari, cu depozitarea, transportul si distributia, costuri cu spatiile de depozitare mai mari (mai mult stoc inseamna spatiu mai mare necesar), costuri de destocare (stocuri vechi care nu mai au vanzare), costuri de reditributie intre filiale etc.
- Cum ati calculat ca cei 5% cost financiar + celelalte costuri de mai sus (de la punctul 1) nu sunt mai mari decat cei 30% marja comerciala (marja comeciala de 30% poate insemna un profit de sub 10%)?
- Cat va suprastocati si cum calculati asta?
- De unde stiti si cum cuatificati vanzare pierduta si ca acea vazare pierduta e din cazua de out of stock?
Concluzii
Ideea este va acel cost financiar de 5% e usor de vazut si cuantificat, costurile de la punctul 1-3 nu sunt usor de vazut si nici de cuantificat. Cei mai multi dintre manegeri stiu ca exista si ca sunt undeva pe acolo, dar nu stiu o valoare exacta pentru ele. Si, de cele mai multe ori raspunsul este: “pai astea nu sunt asa mari”. Fara calcule asa e, nu sunt asa mari, cu calcule o sa vedeti cat de mari sunt.
In toata experienta mea de pana acum (am lucrat pana la momentul scrierii acestui articol) cu peste 80 de companii am intalnit un singur caz in care suprastocul a slavat o companie cateva luni, dupa care a ingropat-o. Si mai e un adevar care trebuie spus: in foarte multe cazuri reale vei avea suprastoc, dar acel suprastoc trebuie tinut sub control strict ca sa fie benefic. Altfel e daunator! Iar cei car einca nu credeti asta ma puteti chema sa facem calculele.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Monitorizarea corecta a temperaturii in depozitele de logistica