VNA cel mai eficient sistem de manipulare

In articolul asta am sa va explic de ce VNA-ul este cel mai eficient sistem de manipulare paleti. Daca o sa citesti articolul pana la capat vei afla urmatoarele;

  • de ce VNA este cel mai eficient sistem de manipulare paleti
  • care sunt dezavantajele unui VNA

De ce VNA este cel mai eficient sistem de manipulare paleti.

Pentru cei care nu stiti VNA inseamna very narrow aisle, asta insemnand culoare foarte inguste. De fapt dispozitivul asta. VNA este cel mai eficient sistem de manipulare paleti, si unul dintre cele mai eficiente sisteme de stocare.

Cu toate astea sistemul are si unele dezavantaje si am sa vi le explic in continuare.

Pentru cei care nu stiti cum arata si lucreaza un VNA aveti mai jos un film:


O sa analizam eficienta VNA din 2 pucte de vedere:

  • densitatea de paleti pe suprafata;
  • timpii de lucru punere si preluare palet pe raft;

Din punct de vedere densitate de paleti pe suprafata, datorita faptului ca se folosesc rafturi cu coloare cu 1 metru mai mici decat orice alt dispozitiv de ridicare si manipulare, ii ofera o densitate mare de paleti pe suprafata. Din acest punct de vedere este pe lucul 3 ca si eficienta dupa rafturile drive, drive throught si rafturile mobile.

Timpii de lucru punere si preluare paleti de pe raft

Din acest punct de vedere VNA-ul este cel mai eficient sistem de manipulare. Daca o sa va uitati pe specificatii o sa vedeti ca nu are specificatii mai bune decat un rich truck, de exemplu. Adica viteza de ridicare este de 0.45m/s la VNA si cam tot atat la rich truck. Viteza de deplasare este de 12-14 km/h la VNA si la fel si la rich truck. Cu toate astea VNA-ul este mai eficient.

Sa va explic de ce. Cu rich truck ai incarcat paletul pe lame si te deplasezi pana la locul de punere pe raft, iar apoi trebuie sa-l ridici si sa-l pozitionezi pe locatie. Daca e la inaltime, operatorul e jos si paletul sus, deci vizibilitatea e destul de slaba. De aceea pozitionarea paletului in locatie se face cu viteza mica.

Cu VNA te deplasezi cu paletul spre locatie si in acelasi timp il si ridici pe locatie. In timpul deplasarii catre locatie il si ridici, timpul total fiind doar cel pana la deplasarea pe locatie pentru ca odata ajuns acolo paletul e deja ridicat. Extrem de eficient fata de reach truck, adica ai un timp mai mic cu timpul de ridicare necesar reach truckului sa ridice paletul pana la locatie. La ridicare operatorul se ridica cu tot cu paletul si va fi la nivelul paletului. Asta face ca vizibilitatea sa fie foarte bune si sa reduca timpul de plasare pe locatie.

Dazavantaje VNA

  1. iti trebuie cel putin 2 VNA-uri intr-un depozit. De ce? Pentru ca daca se defecteaza si ai doar unul nu mai poti avea acces la paleti. In cazul ala te-ai blocat. De reparat nu va fi foarte usor si rapid pentru ca firmele de service nu se mista asa repede ca sa nu iti afecteze activitatea.
  2. Pierzi spatiu si timp la schimbarea culoarului. VNA-urile sunt niste dispozitive lungi si pentru asta cand se schimba culoarul necesita spatiu mare (minim 4 m la cele mai multe modele). De asemenea, schimbarea culoarului necesita timp de manevrare.
  3. Nu poti avea doar VNA-uri in depozit. VNA-ul lucreaza pe coloar si aduce paletul la capatul culoarului, iar de acolo trebuie preluat si transportat in alta locatie de catre alt utilaj.
  4. Pretul de achizite. Un astfel de utilaj costa de 2-3 ori mai mult decat un reach truck performant, iar tot sistemul poate costa pana la 4 ori mai mult decat un reach truck. Tot sistemul inseamna VNA +pregatire tehnica de operara (sistem de ghidare magnetica etc.)

Concluzie

Asa cum va spun de fiecare data cand e vorba de logistica, trebuie sa cumparati un sistem format din : cladire+ sistem de depozitare (rafturi)+ echipamente de manipulare ridicare+procese. E un sistem complex care achizitionat pe bucati va poate duce catre procese si sisteme ineficiente. E ca si cum la o masina ati cumpara motului, cutia de viteze, directia si caroseria separat si apoi le-ati pune sa lucreze impreuna. Probabil vor functiona cu modificari si ajustari, dar nu o sa obtineti performanta si o sa va coste si mult.

Daca vreti performanta e bine sa cumparati sistemul si nu bucati de sistem pe care sa le asamblati ulterior. Pentru sistem va pot ajuta eu, pentru bucati o puteti face singuri. datele mele de contact sunt in partea de sus a paginii, asa ca dati-mi un telefon inainte de a va apuca sa investiti milioane de euro.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *