Venituri depozit nou
Daca esti dintre cei care ai niste bani si vrei sa-i pui sa munceasca pentru tine una din variante e sa-ti faci un depozit nou si sa-l inchiriezi si atunci intrebarea pe care ti-o pui e ce venituri pot genera dintr-un depozit nou. Daca o sa citesti pana la capat acest articol vei afla urmatoarele:
- ce servicii pot oferi intr-un depozit
- ce venituri imi pot aduce aceste servicii
Ce servicii pot oferi intr-un depozit nou
In pirncipal un depozit nou il construiesc pentru ca vreau sa obtin venituri din inchirierea lui. Aici sunt 2 variante de a lucra:
- prima varianta esta sa-l inchiriez complet unei firme sau sa-l inchiriez la metru patrat;
- a doua varianta este sa-l inchiriez la palet;
In functie de varianta aleasa, din cele de mai sus serviciile oferite sunt diferite si acestea vor determina si nivelul veniturilor generate de acel depozit nou. Hai sa luam fiecare varianta pe rand si sa vedem ce servicii pot fi oferite. Eu o sa ma refer in continuare la servicii logistice pentru ca de asta ne ocupam aici. Pe langa astea mai pot fi oferite servicii de administrare cladire, etc…, dar nu despre astea voi discuta eu aici.
Varianta 1 – inchiriere depozit nou
Aici ma refer la inchirierea completa a depozitului sau la metru patrat. In cazul asta serviciile sunt simple:
1. inchiriere spatiu de depozitare;
2 inchiriere spatii de birouri;
3. inchiriere spatii comune (gen toalete, vestiare, culoare etc).
De asemeena, in afara de astea, se poate inchiria si accesul la software-ul WMS pe care il poti pune la dispozitia clientilor (WebWMS – solutia gratuita de WMS este o optiune profesionala).
Categorisirea de mai sus se face pntru ca poti obtine preturi diferite pe cele 3 zone de inchiriere, spatiul de depozitare fiind cel mai ieftin. De asemenea, se mai pot inchiria echipamentele sau rafturile. In varianta in care nu inchiriati tot depozitul unei singure entitati si vrei sa aveti mai multi clienti in acelasi depozit, acestia in mod cert vor dori spatii de depozitare separate si delimitate prin pereti. In cazul depozitelor cu temperatura controlata se fac camere separate.
Varianta2 – inchiriere la palet
Aici lucrurile devin mai complicate pentru ca intrati pe zona operationala de logistica, serviciile se complica, dar si veniturile din aceste servicii cresc. Lista posibilelor servicii o gasiti in continuare:
- palet in-out, include descarcarea (respectiv incarcarea paletului) din/in masina si operatiunea de receptie. Tariful este pe palet manipulat. In functie de receptie (la palet, bax, sau bucata) tarifele difera si sunt din ce in ce mai mari cu cat unitatea de masura scade. Pretul difera, se asemenea, daca se face doar receptie cantitativa sau si calitativa.
- stocare palet (se tarifeaza pe zi/palet)
- inchiriere spatiu de stocare (pentru clienti cu volume mari ) Se tarifeaza la m patrat pe luna;
- picking. se taxeaza la bax/produs sau palet in functie de cerintele clientului;
- serviicii de consolidare marfa (daca marfa intra pe palet si iese la bax, de exemplu, vor aparea jumatati de paleti care vor ocupa spatiul de 1 palet, iar acestia se consolideaza pentru a elibera spatii, iar clientul sa nu plateasca mai mult (dar plateste operatiunea). Se tarifeaza la palet consolidat;
- servicii de inventariere (se tarifeaza operatia de investariere in sine, sau pe produs inventariat)
- servicii de procesare documente (per docuemnt procesat sau pe luna pentru clientii cu volume mari); se refera la prelucrarea documentelor de intrare si iesire;
Alte servicii
- servicii de distrugere marfa (pentru marfurile perisabile sau defecte). Se taxeaza la palet/produs in functie de caz.
- Acces la sistemul informatic (se taxeaza lunar pe utilizator )
- servicii de etichetare (pentru produsele care necesita etichete suplimentare pt traducere sau coduri de bare)
- servicii de reambalare (pt produsele deteriorate se schimba ambajajele cu unele noi , se factureaza pe produs, si se face doar pentru produsele care nu sunt alimentare si doar pentru ambalaje secundare la unele produse)
- co-packing (crearea unui produs nou din 2 produse existente , de exemplu promotii 2+1, se factureaza la produs)
- servicii de catarire a paletilor (sunt niste transpalete speciale cu cantar , se factureaza la operatie)
- servicii de cantarire la produsele alimentare (stocarea produselor alimentare duce la pierderea tehnologica de greutate de aceea greutatea de intrare nu va fi aceiasi cu greutatea de iesire, diferenta e mai mare cu cat produsul sta mai mult e stoc, se factureaaza la operatie sau produs);
- pentru conditii speciale se tarifeaza separat: produse cu valoare mare, produse cu temperatura controlata, produse cu conditii speciale de pastrare (diverse clase ADR), produse fragile, produse care necesita ingrijire periodica -gen plante etc;
Pe langa serviciile de depozitare se pot asigura si servicii de transport sau distributie pentru ca vor fi clienti care au nevoie de asa ceva.
Ce venituri imi pot aduce aceste servicii
Dupa cum ati vazut exista cele 2 variante. Prima varianta e simpla si mai usor de calculat si de administrat, exista un pret pe metru patrat si in functie de zona se calculeaza venitul fix. In functie de gradul de umplere al depozitului (pentru varianta cand aveti mai multi clienti in acelasi spatiu) veti avea venituri mai mari sau mai mici su puteti fi profitabili sau nu. Nu o sa insist foarte tare pe varianta asta pentru ca e simpla.
Varianta inchiriere palet venituri depozit nou
Aici lucruruile sunt mai complicate, dar si mai profitabile daca sunt facute bine (principiul este ca pentru acelasi metru patrat incasati bani mai multi). Trebuia sa va mai spun ca in functie de varianta aleasa (inchiriezi depozit sau inchiriere la palet) si constructia cladirii si compartimentarea ei e posibil sa difere.
Ca regula generala va pot sfatui sa va duceti cu cladirea cat mai sus pe inaltime si sa aveti cat mai putini stalpi in interiorul cladirii. Mai sunt niste lucruri utile care va vor ajuta sa optimizati la maxim spatiul depozitului, dar astea le veti afla daca lucram impreuna (in general in stadiul asta va pot ajuta sa reduceti costul de costructie al cladirii).
In cazul asta, alegerea sistemului de rafturi si a echipamentelor potrivite va poate mari profitabilitatea cu 20-30% prin ocuparea mai buna a spatiului. Asta inseamna mai multi paleti stocati in acest depozit nou. Mai multi paleti inseamna mai multe venituri.
Fiecare din serviciile de mai sus pot fi facturate. De exemplu:
- palet in-out se taxeaza cu 1 euro pe palet la recetie palet si poate urca pana la 4-6 euro pe palet pentru receptie la bax/produs;
- stocare palet se taxeaza pe palet pe zi. Preturile pot fi intre 0.15-0.25 euro/palet/zi. Pretul este pentru palet euro adica 1200X800mm, pentru palet industrial pretul se modifica.
Pentru toate celalalte servicii tarfiele trebuiesc calculate personalizat si nu sunt standard in industrie si daca aveti nevoie de ajutor va pot ajuta cu mare placere, Aveti datele mele de contact in partea de sus a paginii.
Pentru a putea monitoriza aceste costuri aveti nevoie de o solutie software puternica si stabila. solutia se cheama WMS 3PL, iar WebWMS este o astfel de solutie cu facilitati unice care va vor ajuta sa maximizati profitul (puteti testa gratuit solutia aici: https://logistic-specialist.ro/webwms)
Daca ti-a placut articolul asta te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Constructie depozit nou – calcul suprafete depozitare