Management

Unelte de business

Unelte de business se refera la uneltele pe care sa le folosesti in busines pentru a fi mai productiv si mai eficient. In articolul asta vom discuta depre urmatoarele:

  • unelte de business ce sunt si cu se manaca
  • cum iti creezi unelte de business eficiente

Unelte de business ce sunt si cu ce se mananca

In viata noastra de zi cu zi folosim unelte pentru a ne usura viata. Poate ca, daca te apuci sa faci niste sarcini simple, atunci le poti face cu mainile goale. Nu ai nevoie de unelete daca vrei sa framanti o paine, de exemplu. O poti framanta cu maiile goale fara sa ai nevoie de unelte.

Daca insa vrei sa framanti 1000 de paini lucrurile se schimba. Poti sa o faci in continuare manual nu te tine nimeni. Ideea e ca pana asa ajungi sa coci cele 1000 de paini prima probabil ca se va strica deja. Iar daca ai 1000 de paini de facut, in mod cert, faci si pentru altii. Si toti le vor repede, bune si calde. In cazul asta facutul lor manual cam iese din discutie.

De obicei apelezi la unelte de business in 2 cazuri:

  • cand te forteaza afacerea;
  • preventiv pentru ca stii ca vei avea nevoie de ele.

Cand apelezi la unelte de business pentru ca te forteaza afacerea inseamna ca deja ai ajuns intr-un punct critic. Si, de obicei, asta e rau! Cand o faci preventiv inseamna ca stii unde vei ajunge, previzionezi si planifici si ai mai putine sanse sa te prinda viata “cu pantalonii in vine”.

Cum iti creezi unelte de business eficiente

Crearea de astfel de unelte inseamna crearea de eficienta. Intr-un business nu prea poti crea unelte eficiente fara softuri, de exemplu. In cazul softurilor uneltele de business sunt rapoartele. Asta inseamna ca aduci multe date pe care le ordonezi si se imbini astfel incat sa-ti ofere informatii pe baza carora sa poti lua decizii.

De foarte multe ori informatiile exista, dar ele nu sunt prelucrate astfel incat sa le poti folosi eficient. In alte situatii informatii sunt dispersate si luate din surse diferite si trebuiesc imbinate pentru a obtine o unealta eficienta. Crearea de astfel de unelte poate merge pana la cel mai de jos job din companie.

De exemplu: omul care ambaleaza marfa si care pierde foarte mult timp facand cutiile de carton. Cutiile de carton vin pliate, de obicei. Pentru a le transforma in cutie cineva trebuie sa le ia sa le asambleze. Dureaza citeva zeci de secunde sa faci asta. Daca sunt multe poate ar fi bine sa iei o masina care sa transforme cutiile de carton din cutii pliate in cutii folosibile.

Banii tot ii vei cheltui chiar daca nu iei masina de facut cutii de carton. Ii vei cheltui angajand oameni suplimentari sa faca cutii de carton.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Semnale de alarmare in management

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *