Un caz concret-solutii destepte

Solutii destepte cand alegi un software
Solutii destepte

In acest articol o sa va vorbesc despre cum poti gasi solutii destepte la probleme complicate.

Am trait de multe ori experienta de a lucra in firme mari, firme care s-au dezvoltat datorita inertiei din piata, au ajuns la o anumita maturitate si si-au dat seama ca fundatia nu fusese facuta corect. Ca in toate astfel de cazuri, pentru a consolida fundatia costa mult mai mult decat daca ai fi facut-o de la inceput bine.

Nu vreau sa scriu aici un articol in care sa va demontrez cat de bun poate fi un profesionist la momentul oportun, un om care sa vada si in viitor si care sa aiba experienta mai multor organizatii si care sa poata sa evite cat mai mult aceste majorari de costuri in viitor, un om care sa construiasca o fundatie care sa reziste intemperiilor din viitor si pe care sa se poata dezvolta ulterior.

Pina la urma toti invatam in facultate cat fac 2+2, toti invatam mai mult sau mai putin aceleasi lucruri. Ce ne diferentiaza? Experienta de viata, iar aceasta experienta se rezuma la a gasi solutii destepte in situatii  limita, la a lua decizii bune atunci cand ai foarte putine date la dispozitie (pentru ca atunci cand avem date suficiente decizia vine singura, tu nu faci decat sa o confirmi), la a trasa o directie si la a sti sa-i convingi pe ceilalti ca directia e buna si ca ei e bine sa o urmeze. Aceasta experienta impreuna cu “stiinta de a face lucrurile” (know-how) este ceea ce ii diferentiaza pe marii jucatori din piata de cei mici, este ceea ce ii diferentiaza pe liderii de piata de jucatorii din spatele lor.

Gata cu teoria!

Nu sunt teoretician si nici nu vreau sa jung unul. Vreau sa vorbesc azi, in acest articol, despre un lucru foarte comun si despre o problema pe care nimeni nu o baga in seama sau mai bine zis nu o sesizeaza cand trebuie. Multi dintre noi avem softuri care ne fac viata mai usoara. Plecand de la “banalul” Windows cu al sau Office si terminand cu solutii dedicate de ERP sau WMS sau altele.

Daca a-ti decis sa cumparati un WMS si sa-l implementati si daca directorul financiar a inteles (ceea ce se intimpla foarte rar) ca nu costul softului este important si ca importante sunt pierderile generate de lipsa unui WMS care sunt mult, mult mai mari decat costurile sistemul in sine, asa cum am spus, daca a-ti decis deja asta a-ti luat o decizie buna.

La ce se referaa ceste solutii destepte in domeniul sofware?

De obicei astfel de softuri sunt create de o companie de soft, companie care utilizeaza alte softuri pentru a-l dezvolta, softuri care nu le apartin lor si pe care ei le cumpara si vi le recomanda dumneavoastra, sau, nici macar nu vi le recomanda pentru ca nu aveti alta solutie (WMS-ul lor este dezvoltat pe o anumita baza de date si folosind anumite limbaje de programare – si dumneavoastra nu puteti schimba asta). Deci, este un joc in 3, iar asta este primul punct important important. Cei trei sunt: dumneavoastra care doriti achizitionarea softului, dezvoltatorul softului si al treilea jucator, care este in umbra, furnizorul de softuri al dezvoltatorului (de fapt aici pot fi mai multi, dar am sa-l asimilez unuia simgur pentru a fi mai usor de inteles).  In mod normal contractul se face intre cei 2 principali : dumneavoastra ca si client si furnizorul. Ar fi si foarte greu de adus al treilea jucator la masa. In contract, in mod normal, nu se specifica nimic de al treilea jucator, iar din experienta mea nici avocatii si cei de la IT nu vor specifica nimic de al treilea jucator. Ok. Pina aici toate bune si frumoase, semnati contractul, cumparati softul, implementati solutia si treceti sa o exploatati. Lucrurile vor fi bune pina la un moment dat, cand, solutia va incepe sa faca probleme. De curand am discutat cu cineva de un astfel de caz in care dezvoltatorul nu reusea sa gaseasca problema si dadea vina pe furnizorul de baza de date, utilizatorul fiind insa detinatorul licentei de baza de date si nu dezvoltatorul. Teoretic este  problema intre detinatorul licentei de baza de date si furnizorul bazei de date, dar dumneavoastra nu ati avut niciodata contact cu acesta. Cand luati legatura cu furnizorul bazei de date ce credeti ca se intimpla? Daca ati zis ca va da vina pe dezvoltator ati tras lozul castigator.

Pe scurt, cei 2 vor arunca pisica de la unul la altul, iar ce este mai interesant este ca fac jocul asta pe banii dumneavoastra, pe timpul dumneavoastra si pe nervii clientilor dumneavoastra. Cat dureaza asta? Poate dura foarte mult, se poate ajunge in instanta si de aici stiti ce urmeaza. Presiunea pusa pe IT-isti ii vor face sa plece sau sa cedeze, iar dumneavoastra ramineti, in continuare, cu problema. Ce solutie exista? Un contract bun de la inceput.

Exemplul cu softul mi-a fost cel mai la indemana si cel mai recent, dar am patit-o si cu masinile. Am cumparat o masina de la un producator si am montat o alarma pe ea de la un alt producator, pentru ca producatorul masinii nu avea alarme pentru masina aia. Dupa 2 ani, din senin, mia luat foc bordul la masina, masina fiind inchisa si nimeni inauntru. Va si aud zicand ce naiba de masina aveam? Probabil, veti zice, ca era una necunoscuta. Gresit! Era cel mai tare brand german.

Ce s-a intimplat? Producatorul a dat vina pe cei de la alarme si mi-au zis ca am pus alarma neomologata pe masina si ca nu e vina lor. Furnizorii alarmei au venit si mi-au demonstratsi mie si producatorului ca alarma era functionala, cu toate ca trecuse printr-un incediu. Mai era si asiguratorul la mijloc care a zis ca nu e problema lui (dar a cui ar putea sa fie, ca doar de aia imi fac casco la masina, nu?). Cum am rezolvat problema? Poate o sa va explic la seminar, daca o sa veniti, pentru ca i-am gasit o rezolvare si nu am stat asa cu ea.:))

Cat timp am pierdut? cam 3 luni.

Sper ca v-am pus pe ganduri macar  si poate, dupa ce citit acest articol va mai uitati odata in contractele pe care le aveti.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

4 comentarii la „Un caz concret-solutii destepte

 • iunie 19, 2010 la 8:09 pm
  Permalink

  Nu stiu ce experienta ai in implementari de solutii wms si nu numai, dar problemele de care vorbesti sunt rare si gestionabile. Furnizorul de solutii logistice in acest caz specifica de la inceput necesitatile bazei de date. Am lucrat cu mai multi furnizori de solutii logistice, iar probleme aparute de obicei erau de utlizare defectuoasa a sistemelor.
  Referitor la dir financiar care spune ca solutia e scumpa, cazul il stiu. Directorul financiar ar fi trebuit sa faca o analiza atenta a impactului existentei unui wms. Dar cum in Romania sunt multi ciobani in top management, ce poti sa ceri. Dar noi sa fim sanatosi ca lumea nu e perfecta.

  Răspunde
 • iunie 20, 2010 la 5:35 am
  Permalink

  Articolul se doreste a fi un semnal de alarma. Astfel de cazuri nu sunt rare si sunt gestionabile, e adevarat, dar cu costuri. O baza de date nu face probleme cand are 100 KB date in ea, ci, atunci cand ajunge la 7-8GB. Asta se intimpla in ani.
  Nu vreau sa intru in detalii tehnice (sunt un bun cunoscator a bazelor de date, nu doar din punct de vedere utilizator ci ca si programator deoarece am dezvoltat si dezvolt aplicatii pe SQL -WebParc si WebTMS sunt dezvoltate de mine ), dar multe din softurile existente de piata (chiar si WMS-uri) nu au protectie la SQL injection; iar tu ca utilizator nu iti poti da seama de asta.
  Oricum, semnalul este unul singur: 3 randuri intr-un contract, care sa va protejeze va vor salva multi bani si mult timp in viitor.
  Referitor la top managementul romanesc nu impartasesc aceasi opinie cu tine, dar e adevarat ca e loc de mai multa maturitate, maturitate care se obtine in timp.

  Răspunde
 • septembrie 16, 2011 la 9:45 am
  Permalink

  Aceste probleme care intr-adevar, pot pune in dificultate o firma si care ii pot paraliza efectiv activitatea, pot fi combatute sau cel putin prevenite prin dezvoltarea puternica a departamentelor de IT. Un departament central (in cazul unui concern) bazat pe intretinerea, adaptarea si chiar construirea modulelor poate elimina suportul catre partea 3 si/sau chiar partea a 2-a mentionata in articol!
  Importanta este recunoasterea legaturii si importanta ei.

  Răspunde
 • iunie 1, 2016 la 7:13 am
  Permalink

  Si eu lucrez in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.

  Este foarte bine sa avem in gandire si astfel de problema, problema furnizorului de baza.

  Daca-mi aduc bine aminte, a existat o asemenea problema acum 5-7 ani de zile, problema datorata unui upgrade de Java, care venea in conflict cu Microsoft SQL. Daca gresesc, corectati-ma.

  Dar nu asta-i problema principala. Mai importat mi se pare abordarea unor societati, apropos de cheltuieli, fara a lua in balanta castigurile.

  Pana acum, am vazut foarte putini economisti cu vedere de ansamblu, cu dorinta de a construi si de a da impuls unei societati. In rest numai principiul “sa obtinem discount”.

  Mai mult imi plac managerii/proprietarii locali. Daca te intreaba cam cat costa si tu ii explici, cam cat 3 jenti de masina (ei fiind posesori de MASINI ), isi dau ochii peste cap – Oaaaau, este mult dom-le !

  Nu exista o cultura, in adevaratul sens al educatiei tehnice in sprijinul afacerii. Deocamdata exista doar un sms, mms, un 4G, cand si cand un Google Maps.

  Aici este problema tipica, cel putin in Romania, vis-a-vis de producatorii & dezvoltatorii de soft.

  In rest, importante sunt numai masinile de hi clas si eventual ceasurile de colectie.

  🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *