Transport – model de business

transport model de business
transport model de business

Daca esti la inceput de drum si vrei sa intri intr-un business de transport trebuie sa decizi ce model de business vrei sa urmezi. Pentru asta trebuie sa intelegi ce variate ai si cum le poti folosi.

In acest articol o sa vezi urmatoarele:

  • care e primul model de business de transport
  • in ce consta acel model de business;
  • care sunt avantajele si dezavantajele moelului de business;

As vrea sa-ti spun de la inceput ca afacerea de transport este o afacere destul de complicata. Poate cea mai complicata dintre toate afacerile pe care ai vrea sa le faci si, de obicei, functioneaza cu prezenta ta si cu implicare masiva in firma.

In ceea ce urmeaza ma voi referi la tranportul cu tiruri si nu la transportul cu masini mai mici de tir. Se poate face un business cu masini mai mici, dar e mai complicat de gasit clienti din considerente de pret.

Ce model de business pot folosi in transport?

Sunt mai multe modele de business si am sa ti le spun in continuare detaliind unele aspecte pentru a intelege la nivel de baza cum functioneaza.

Masini dedicate – ce presupune.

Asta este unul dintre cele mai simple modele de business pe care le poti folosi atunci cand incepi. Afacerea presupune sa ai capul tractor si semiremorca, sau doar capul tractor (bineinteles cu sofer sau soferi) si sa dai aceste masini dedicat unei case de expeditii internationale.

Asta presupune ca acea casa de expeditii va misca masinile tale in permanenta. Ei primesc comenzile si apoi ti le da tie sau altora care au ales sa le dea masinile in regim dedicat lor. Masina va lucra in regim dedicat si va face transport doar pentru ei.

Afacerea e una simpla pentru ca tot ce inseamna relatia cu clientul, rezolvarea problemelor si insecuritatea platilor sunt preluate de catre casa de expeditii.

De obicei casa de expeditii iti asigura un minim de kilometri lunar, kilometri care ii plateste cu un anume tarif “negociat”. De fapt, tariful nu este negociat ci, de foarte multe ori impus de casa de expeditii.

Dezavantajul acest model de business de transport

Dezavantajul major al unui astfel de business este ca vei avea rute complicate si ca numarul de km platit nu este acelasi cu numarul de kilometri efectuati. In functie de harta folosita de casa de exepeditii si harta folosita de voi or sa apara diferente de kilometri.

De obicei aceste diferente de kilometir sunt in defavoarea voastra, ceea ce va reduce pretul pe km agreat. Exista si varianta ca sa va fie platit toti km indiferent daca sunt pe gol, pe plin sau dislocare. Atucni pretul oferit va fi mai mic si numarul de curse pe care vi le va da casa de expiditii va fi mai mic.

Este foarte probabil sa primiti curse in care soferii trebuie sa intre pe interzis, in centrul oraselor sau pe strazi unde e foarte dificil de facut manevre cu masini mari. De obicei un astfel de business functioneaza fara problema daca:

-gasiti o casa de expeditii care sa va dea curse bune;

-daca aveti un nivel de toleranta mare la smecherie;

-daca va stau soferii dupa ce vor avea multe probleme cu rutele si clientii. problemele sunt generate de obicei de accesul la locatie, marfa transportata, faptul ca vor fi pusi sa descarce marfa, uneori manual etc..

Eu fac consultanta logistica si am experienta mare in domeniul transportului si distributiei. De aceea daca ai nevoie de suport si asistenta in orice stadiul s-ar afla afacerea ta ma poti contacta. Sigur vom gasi o solutie de a iesi din impas. Articolul va continua cu partea a doua,

Daca lucrezi in transport vei vrea sa citesti si acel articol: Cum sa profitabilizezi o afacere de transport

Nu uita ca uneori e bine sa mai ceri si alta parere specializata. Asta e va ajuta sa economisesti bani si timp.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Transport – model de business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *