TMS si Planificare rute

tmsCa sa lamurim lucrurile si sa fie simplu pentru tata lumea. TMS inseamna Transport management software si se refera la un soft care administreaza activitatea de transport pentru firmele cu transport dezvoltat sau pentru firmele de transport.

Asta inseamna ca face managementul tuturor activitatilor de transport de la intrarea comenzii pina la incasarea banilor de la client.

E un fel de ERP al firmelor de transport. ERP-ul asta trebuie sa faca managementul camioanelor, al soferilor, al clientilor, al comenzilor si al interactiunii dintre ei, adica face administrarea si planificarea resurselor pe toate planurile.

Ce este TMS

Un TMS este asemanator unui ERP, dar e dedicat companiilor de trensport, TMS-ul are multe module: CRM, HR, FInnance si contabilitate, managementul comenzilor, managementul flotei uneori poate avea si managementul service-ului.

Deci, este un soft destul de complicat si foarte util companiilor de transport pentru a putea urmari resursele in toate procesele care se desfasoara in companie. De asemenea, are module de raportare, module care iti permit sa controlezi activitatea departamentelor si a oamenilor din companie.

Ce este softul de planificare

Softul de planificare rute nu e un TMS, el poate fi doar un modul al unui TMS. Softul de planificare rute se refera exclusiv la planificarea rutelor pentru executie. Nu se ocupa de modul in care intra si este gestionata comanda in firma, nu se ocupa de managementul camionelor si soferilor, un astfel de soft preia comenzile si plaseaza comenzile in executie pe rute tinand cont de niste restrictii si optimizand intr-o anumita masura resursele folosite. Restrictiile pot fi: restrictii care tin de masina (capacitate de incarcare, disponibilitate etc), restrictii legate de client (ore de livrare etc), restrictii legate de ruta (drum in lucru, drum blocat etc) etc.

Deci, denumirea TMS data de unele firme care fac ERP generalist unor module de planificare rute nu este nici foarte corecta nici foarte exacta.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *