Tipuri si dimensiuni de paleti
Logistica inseamna paleti si de aceea in articolul asta o sa vorbesc despre tipuri si dimensiuni de paleti. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:
- Tipuri si dimensiuni de paleti utilizate in logistica
- cine foloseste si de ce acesti paleti
Paleti – tipuri si dimensiuni folositi in logistica
O sa incep cu cel mai folosit tip si dimensiuni de palet: europaletul. Europaletul are dimensiunile se 1200×800 mm si puteti vedea cum arata in fotografia de mai jos.
Este cel mai folosit tip de palet atat in europa cat si in lume. Tarile asiatice si australia merg, de asemeena pe tipul asta de palet.
Daca vreti sa consultati standardele referitoare la dimensiuni aveti aici o colectie de standarde (din pacate sunt contra cost): https://www.iso.org/committee/48928/x/catalogue/.
De obicei europaletii siunt construiti din lemn si au o greutate in jur de 13 kg. Pot fi construiti insa si din plastic sau metal. Paletii sunt reutilizabili, in functie de industrie numerul de reutilizari se considera a fi intre 5 si 10. Pretul unui astfel de palet este in 7-8 si 12-13 euro. Se mai numeste si palet ISO1 sua EUR1.
Paletul non euro sau de tip euro
Are aceleasi dimensiuni ca paletul euro numai ca e facut din materiale de proasta calitate si nu respecta toate dimensiunile stardardului. De obicei respecta doar dimensiunile de 1200x800mm, dar nu respecta grosimea scandurilor, grosimea si materialul turnurilor de sustinere etc. De asemenea, calitatea lemnului este mai prosta. Se considera de obicei de unica folosinta si au preturi mai mici, de obicei pana in 5 euro.
De obicei este construit din lemn si de obicei suporta greutati mai mici decat paletul standard ISO.
Resurse educationale pentru logistica (proceduri logistica, depozit, flota, distributie, fisiere calcul costuri etc): Magazin resurse educationale
Aveti mai jos o imagine:
Tipuri si dimensiuni pentru peleti – Paletul industrial
Paletul de tip industrial are dimensiunile 1200×1000 mm si, asa cum se deduce, este ceva mai mare decat paletul de tip europalet. Se mai cheama si palet di tip EUR2 sau ISO2.
Aveti mai jos o fotografie cu acest tip de palet:
Atat paletul industrial cat si paletul euro au gauri pe toate 4 laturile pentru a putea intra lamele de la stivuitor sau transpaleta. In acest fel el poate fi manipulat pe toate partile fiind posibila descarcarea din camion atat pe lateral cat si prin spate.
Paletul este construit din lemn si a fost creat pentru marfuri de dimensiuni mai mari care ieseau din europalet.
Tipuri si dimensiuni pentru paleti – jumatatile de palet
Jumatatile de palet (e o denumire proprie a mea, cel mai probabil nu o veti gasi standard) sunt paleti care sunt jumatate din euro sau din paletul industrial.
Astfel de paleti au dimensiunile 600×800 mm sau 600x1000mm, de asta le si zic eu jumatati de palet. Tipurile astea de palet se mai cheama EUR6 sau ISO0. Tot in categoria asta mai exista si 600x400mm sau 400x300mm, dar care nu i-am vazut folositi in nici o companie.
Jumatatile de paleti euro si jumatatile de palet industrial sunt folosite mai ales in productie in industria auto. Foarte rar sunt facturi din lemn, destul de des sunt confectionati din plastic sau metal. Aveti mai jos o imagine a unui palet 600×800:
Cel mai mult sunt intalniti sub forma de cutie returnabile care include si paletul si care se numeste KTP. Aveti mai jos o fotografie:
Tot pentru informare mai exista un tip de europalet tip cutie metalica care se cheama Gitterbox. Puteti vedea o astfel de cutie in imaginea de mai jos:
Cam astea sunt cele mai utilizate tipuri si dimensiuni de paleti la momentul actual in logistica.
Cine foloseste aceste tipuri de paleti
Toata lumea foloseste tipul de paleti euro sau de tip euro. In Europa si in Romania sunt folositi pe scara larga. Celalte tiprui de paleti: paletii industriali, jumatatile de palet sunt folosite preponderent in logistica de catre companiile de productie. Vor fi intalnite foarte mult la companii care opereaza in zona automotive.
Utilizarea paletilor este atat de raspandita datorita faptului ca marfurile se pot manipula si se pot stoca cu usurinta in depozite si in masini. Paletul este caramida de baza a logisticii, in functie de palet se dimensioneaza depozite, masini, sisteme de rafturi etc.
Paletii sunt indispensabili in logistica.
Resurse educationale pentru logistica (proceduri logistica, depozit, flota, distributie, fisiere calcul costuri etc): Magazin resurse educationale
Organizam cursuri de logisica si transport: Cursuri logistica si transport
Sistem de monitorizare temperatua si senzori de temperatura si umidiftate: Sistem monitorizare temperatura
Ce fel de lemn se foloseste? Exista un standard?
Exista, dar nu as stiu sa iti psun de unde sa-l iei. E posibil, daca cauti pe google sa gaesti informatia.
Bună ziua.
1. Paleții de tip Non Euro pot fi utilizați la transportul de marfă în UE?
2. Paleții de unică folosință la câte transporturi pot fi utilizați?
1.Da, dar depinde de firma cu care lucrati.
2. Nu exsta o limita. Trebuie sa faceti niste masuratori proprii. Depinde de marfa pe care o carati, cum se manipuleaza, cate transbordari fac paletii, cum sunt stocati etc