Tipuri si dimensiuni de paleti

Logistica inseamna paleti si de aceea in articolul asta o sa vorbesc despre tipuri si dimensiuni de paleti. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • Tipuri si dimensiuni de paleti utilizate in logistica
  • cine foloseste si de ce acesti paleti

Paleti – tipuri si dimensiuni folositi in logistica

O sa incep cu cel mai folosit tip si dimensiuni de palet: europaletul. Europaletul are dimensiunile se 1200×800 mm si puteti vedea cum arata in fotografia de mai jos.

tipuri si dimensiuni de paleti - europalet
tipuri si dimensiuni de paleti – europalet

Este cel mai folosit tip de palet atat in europa cat si in lume. Tarile asiatice si australia merg, de asemeena pe tipul asta de palet.

Daca vreti sa consultati standardele referitoare la dimensiuni aveti aici o colectie de standarde (din pacate sunt contra cost): https://www.iso.org/committee/48928/x/catalogue/.

De obicei europaletii siunt construiti din lemn si au o greutate in jur de 13 kg. Pot fi construiti insa si din plastic sau metal. Paletii sunt reutilizabili, in functie de industrie numerul de reutilizari se considera a fi intre 5 si 10. Pretul unui astfel de palet este in 7-8 si 12-13 euro. Se mai numeste si palet ISO1 sua EUR1.

Paletul non euro sau de tip euro

Are aceleasi dimensiuni ca paletul euro numai ca e facut din materiale de proasta calitate si nu respecta toate dimensiunile stardardului. De obicei respecta doar dimensiunile de 1200x800mm, dar nu respecta grosimea scandurilor, grosimea si materialul turnurilor de sustinere etc. De asemenea, calitatea lemnului este mai prosta. Se considera de obicei de unica folosinta si au preturi mai mici, de obicei pana in 5 euro.

De obicei este construit din lemn si de obicei suporta greutati mai mici decat paletul standard ISO.

Aveti mai jos o imagine:

tiprui si dimensiuni de paleti - paletul de tip euro
tiprui si dimensiuni de paleti – paletul de tip euro

Tipuri si dimensiuni pentru peleti – Paletul industrial

Paletul de tip industrial are dimensiunile 1200×1000 mm si, asa cum se deduce, este ceva mai mare decat paletul de tip europalet. Se mai cheama si palet di tip EUR2 sau ISO2.

Aveti mai jos o fotografie cu acest tip de palet:

tipuri si dimensiuni de paleti - paletul industrial
tipuri si dimensiuni de paleti – paletul industrial

Atat paletul industrial cat si paletul euro au gauri pe toate 4 laturile pentru a putea intra lamele de la stivuitor sau transpaleta. In acest fel el poate fi manipulat pe toate partile fiind posibila descarcarea din camion atat pe lateral cat si prin spate.

Paletul este construit din lemn si a fost creat pentru marfuri de dimensiuni mai mari care ieseau din europalet.

Tipuri si dimensiuni pentru paleti – jumatatile de palet

Jumatatile de palet (e o denumire proprie a mea, cel mai probabil nu o veti gasi standard) sunt paleti care sunt jumatate din euro sau din paletul industrial.

Astfel de paleti au dimensiunile 600×800 mm sau 600x1000mm, de asta le si zic eu jumatati de palet. Tipurile astea de palet se mai cheama EUR6 sau ISO0. Tot in categoria asta mai exista si 600x400mm sau 400x300mm, dar care nu i-am vazut folositi in nici o companie.

Jumatatile de paleti euro si jumatatile de palet industrial sunt folosite mai ales in productie in industria auto. Foarte rar sunt facturi din lemn, destul de des sunt confectionati din plastic sau metal. Aveti mai jos o imagine a unui palet 600×800:

tipuri si dimensiuni de paleti - jumatatile de palet
tipuri si dimensiuni de paleti – jumatatile de palet

Cel mai mult sunt intalniti sub forma de cutie returnabile care include si paletul si care se numeste KTP. Aveti mai jos o fotografie:

tipuri si dimensiuni de paleti - ktp

tipuri si dimensiuni de paleti – ktp

Tot pentru informare mai exista un tip de europalet tip cutie metalica care se cheama Gitterbox. Puteti vedea o astfel de cutie in imaginea de mai jos:

tipuri si dimensiuni de paleti - gitterbox

tipuri si dimensiuni de paleti – gitterbox

Cam astea sunt cele mai utilizate tipuri si dimensiuni de paleti la momentul actual in logistica.

Cine foloseste aceste tipuri de paleti

Toata lumea foloseste tipul de paleti euro sau de tip euro. In Europa si in Romania sunt folositi pe scara larga. Celalte tiprui de paleti: paletii industriali, jumatatile de palet sunt folosite preponderent in logistica de catre companiile de productie. Vor fi intalnite foarte mult la companii care opereaza in zona automotive.

Utilizarea paletilor este atat de raspandita datorita faptului ca marfurile se pot manipula si se pot stoca cu usurinta in depozite si in masini. Paletul este caramida de baza a logisticii, in functie de palet se dimensioneaza depozite, masini, sisteme de rafturi etc.

Paletii sunt indispensabili in logistica.

Organizam cursuri de logisica si transport: Cursuri logistica si transport

Sistem de monitorizare temperatua si senzori de temperatura si umidiftate: Sistem monitorizare temperatura

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *