Tipuri de sisteme de monitorizare temperatura

Sunt mai multe tipuri de sisteme de monitorizare temperatura, iar in acest articol as vrea sa vi le prezint. Nu am pretentia ca voi epuiza subiectul, dar macar o sa va faceti o idee.

Tipuri de sisteme de monitorizare temperatura

Monitorizarea temperaturii este o cerinta legala explicita in anumite industrii, industrii care trebuie sa respecte lantul de frig. Legislatia nu prevede in mod explicit ce fel de sistem sa folosesti. Exista 2 tipuri de sisteme de monitorizare temperatura:

  • sistemele manuale, analogice
  • sistemele automate

Sistemul manual, analogic

Ambele sisteme se folosesc in prezent, dar tendinta este de a trece la sisteme automate de monitorizare a temperaturii. Sistemele manuale, analogice, sunt acele sistemele care au un termometru simplu instalat in fiecare locatie. La un anume interval de timp o persoana desemnata este obligata sa treaca si sa citeasca temperatura de pe termometru si sa o inregistreze intr-un registru. Termometrul poate sa fie analogic sau digital, iar registrul poate fi un caiet sau un excel. Probarea respectarii temperaturii se face cu ajutorul registrului si inregistrarile din acesta. Acole se trece, de obicei, data si ora inregistrarii, temepratura si cine a facut citirea si inregistrarea. Au avantajul ca sunt ieftine ca echipamente, dar nu si ca sistem. Sistemul e scump datorita faptului ca trebuie sa platesti luna de luna salariul omului care face citirea si inregistrarea. Si mai are dezavaantajul acuratetii inregistrarilor.

Sistemel automate

Sistemele automate fac aceste inregistrari automat, fara a fi necesara prezenta omului. Un astfel de sistem este format, de obicei, din urmatoarlee componente:

  • senzorii de temperatura
  • inregistratorii de bate
  • un sistem de vizualizare, raportare.

Inregistratorii de date au rolul de receptiona datele de la senzori si de a le memora. Cam la fel ca registrul in cazul celui manual, dar ca e pe un suport electronic. Diferenta este ca timpul de citire si inregistrare poate fi foarte mic. Sistmeul de vizualizare si raportare e, de obicei, un soft care colecteaza datele de la toti senzorii/inregistratorii de date si le afiseaza intr-un format accesibil (tabelar, grafie etc).

Un astfel de sistem este SmartTerm – sistemul smart de monitorizare temperatura si umiditate. In cazul SmartTerm senzorul si inregistratorul de date fac corp comun, ajutand astfel la reducerea de costuri.

Avantajele unui astfel de sistem automat este ca este mai ieftin (ca sistem pe termen lung) decat cel manual. Ca echipamente e mai scump, dar daca iei in calcul costul echimpamentelor si cel al oamenilor care monitorizeaza sistemul automat e mai ifetin.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Garantia SmartTerm sistemul fiabil de monitorizare temperatura

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Tipuri de sisteme de monitorizare temperatura

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *