Tipuri de cititoare de cod de bara

Sunt mai multe tipuri de cititoare de cod de bara si asta am sa-ti explic in artiolul asta. Daca nu stii ce e acela un cititor de cod de bara poti citi acest articol: cititor de cod de bara .

In acest articol daca ai sa-l citesti pana la final vei afla urmatoarele:

  •  cate tipuri constructive de cititoare de cod de bara exista;
  • la ce se folosesc si care sunt avantajele si dezavantajele lor

Tipuri contructive de cititoare de cod de bara

Exista mai multe tipuri constructive de cititoare de coduri de bara, fiecare dintre ele fiind facute sa rezolve o nevoie care a aparut in piata la un anumit moment.

Iata aici principalele modele de cititoare de coduri de bara:

Cititorul mobil standard.

Este un cititor mobil, mobilitatea ii este data de lungimea cablului cu care este conectat la computerul de la punctul respectiv de lucru. Un astfel de cititor de coduri de bare exista in 2 variante:

-cu cablu, cu transmisie pe bluetooth (cu raza de actiune de 10 m) sau

-portabil complet, adica nu mai depinde de distanta fata de computerul de baza. In aces caz cititorul putandu-se deplasa la orice distanta fata de computer. Scaneaza codurile, le memoreaza in memoria interna si apoi le descarca intr-un dock station care e conectat la computer.

cititor cod de bare cu docking station
cititor cod de bare cu docking station
cititor coduri de bare cu cablu
cititor coduri de bare cu cablu
cititor cod bare bluetooth
cititor cod bare bluetooth

Un astfel de cititor de cod de bara se foloseste de obicei in punctele fixe de retail (cel cu cablu), dar si in depozite sau facilitati de productie. Cel cu cablu are avantajul ca e foarte ieftin (sunt modele care incep de la 30-40 de dolari) si usor de folosit.

Al doilea tip sunt cititoarele de cod de bara fixe.

Ele sunt montate fix intr-un element de mobilier sau birou si sunt folosite pentru a scana codurile de bara care trec prin zona lor de actiune. Nu au buton, deci nu sunt declansate de operator ci sunt tot timpul pornite scanand tot ce intra in raza de actiune.

De obicei, pot scana in mai multe planuri, sunt robuste si extrem de rapide. Daca cititoarele mobile de coduri de bare folosesc o raza de lumina acestea fixe folosesc mai multe raze pentru a acoperi orice pozitie a codului de bara si in mai multe planuri. Pot fi incorporate in cantare sau nu.

cititor-coduri-de-bare-fix
cititor-coduri-de-bare-fix

Se folosesc de obicei in supermarketuri la casele de marcat si in sistemele automate de scanare colete, gen benzi transportoare dar si in facilitati de productie.

Cititoare de cod de bara portabile profesionale.

Nu stiu exact daca se numesc asa. Sunt acele cititoare de coduri de bara portabile care au tastaura si ecran (cele mai noi modele sunt doar cu eran tactil ca si telefoanele mobile). Ele comunica cu serverul prin wireless avand sistem de operare independent (cele mai vechi au windows CE, cele mai noi au wndows 10 si android).

cititor cod de bara mobil cu OS
cititor cod de bara mobil cu OS
cititor de cod de bara mobil cu OS
cititor de cod de bara mobil cu OS

Astfel de cititoare de coduri de bare sunt folosite in locurile unde e necesara mobilitate: -depozite,

-facilitati de productie,

-firme de curierat etc. Ele au baterii incorporate si wireless sau comunicatii pe 3G sau 4G.

Cititoare de cod de bara portabile pentru eficienta mare.

Nu stiu daca se numesc chiar asa, dar asa le-am denumit eu pentru ca permit ca operatorul sa aiba eficienta maxima. El poate folosi ambele maini pentru manipulare colete, scanarea facandu-se farte usor prin apasare unui buton lateral.

Ele vin sa compenseze pierderea de eficienta care vine odata cu utilizarea cititoarelor de mai sus la care operatorul trebuia sa foloseasca o mana pentru a le utiliza.

cititor de cod de bara cu eficienta mare
cititor de cod de bara cu eficienta mare

Astfel de cititoare de coduri de bara permit operatorului sa aiba ambele maini libere in permanenta. In felul acesta poate scana si maniula marfa, reducand la maxim timpii morti.

Cele mai recente cititoare de coduri de bara arata ca un telefon mobil. Au aceleasi performante si chiar folosesc ca sistem de operare Android ceea ce le face usor de acceptat de catre operatori. Acest lucru se intampla deoarece utilizatorii sunt deja familiarizati cu ele si cu modul de operare al sistemului Android din utilizarea telefoanelor mobile smart.

Daca aveti nevoie de alegerea corecta a unui cititor ma puteti contacta si va aajut cu mare placere. Trebuie sa retineti ca astfel de dispozitive se folosesc impreuna cu softuri specializate. Astfel de softuri se numesc WMS si ERP.

Daca ti-a placut acest articol sigur o sa-ti placa si acesta: Coduri de bara pe intelesul tuturor.

Daca aveti nevoie de o solutie WMS profesionala va oferim WebWMS – solutia gratuit WMS

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *