Stoc optim
Zilele astea am facut un mic studiu privind numarul de zile de stoc pe care il au unii distribuitori de importatori mari de produse food (si nu numai, pentru ca unii din ei au in portofoliu mai multe produse non food) si am ramas de-a dreptul uimit de rezultate.
Nu o sa dau nume si nici date concrete pentru ca nu am acordul lor sa fac asta, dar cine e interesat le putem dicutam separat. La nivelul anului 2009 (astea sunt rezultate la care am eu acces la date pentru ca sunt publice) nivelul de stoc pentru firmele importante variaza intre 1,6 saptamini si 12 saptamini de stoc. Ma asteptam, sincer, la niste modificari ale valorilor zilelor de stoc, in sensul scaderii lor fata de 2008, scadere pe care as fi pus-o pe seama masurilor de eficientizare generate de criza financiara.
Un nivel ridicat al zilelor de stoc inseamna bani blocati, inseamna cash flow prost, inseamna relatii precare cu furnizorii, inseamna un lant de supply chain si o logistica deficitara. De aceea trebuie ca orice firma sa se situeze cu nivelul de stoc optim la valori cat mai mici si sa ia masuri sa poata respecta asta.
Am facut anul trecut acelasi exercitiu pentru firmele care importa si distribuie piese auto si acolo varatia fata de valoare medie era in jur de plus minus 15%, oarecum normala intr-o piata. Desigur, se remarca si acolo un importator care avea valoarea stocurilor la 4,2 saptamini, dar asta era data de politica lui comerciala de a onora comenzi preponderent pe baza de comanda generand un timp de asteptare mai mare la client, el lucrand prepondereant pe piese originale. Valoarea medie a zilelor de stoc era aici de 10 saptamini, iar numarul SKU-urilor active este de ordinul zecilor de mii.
Ca si comparatie in industria food, unde ai si termene de valabilitate sa ai 12 saptamini zilele de stoc este un fel de sinucidere, din punctul meu de vedere. In industria food numarul de SKU-uri ajunge de la citeva sute la citeva mii (3000-4000 maxim).
In conditiile in care presiunea de pret este mare (sau ar trebui sa fie mare) primul lucru e care eu l-as fi facut ar fi fost sa imi reduc costurile de operare, asta insemanand nu sa tai din forta de vanzari prima ora ci sa incerc sa reduc numarul asta al zilelor de stoc. reducerea la jumatate, pentru cei care au mai mult de 6 saptamini zile de stoc este posibila destul de rapid si cu efecte minore in organizatie, iar asta insemna profit net pentru ei si un mai bun rulaj al banilor.
Iti place articolul? da-l mai departe si prietenilor si partenerilor tai de afaceri.
Interesant!
Dupa 1990, se liberalizase accesul la revistele straine, citeam intrigat ca la capitalisti se practica “just in time manufacturing”, cu stocuri zero.
(Eu sunt inginer, asa ca vorbesc despre domenium MEU)
organizarea era de asa natura, incat la momentul cind in banda de montaj era necesar reperul x, la poarta sosea camionul de la furnizor cu numarul necesar de piese de tip x …
Asat mi se parea cam SF, dar si situatia descrisa se pare cel putin straniu – ca acum, in Mileniul III, unii isi permit sa imobiliyeye fonduri importante in stocuri pe 12 sapatamani!
Asta se intimpla, iar a ucra Just in Time in Romania e doar un mit, inca. Inclusiv japonezilor care au venit in Romania si au deschis fabrici nu rea le iese JIT in Romania. Cu toate ca lucreaza in fabricarea de componente pentru auto, iar acolo JIT e un standard.
jit-ul nu e musai obligatoriu..mai ales ca nu se preteaza la orice articol, vezi congelatele, mancarea in special…vacile nu le poti taia JIT…