Achizitii si optimizari de stocuri

Stocuri – management performant sau ………. ?

stocuri
stocuri

In articolul asta o sa discutam din nou despre stocuri din punct de vedere al performantei mangeriale.

Discutam despre stocuri-inceput

Stocurile de marfa reprezinta una dintre cele mai mari probleme ale companiilor. Cu toate ca, in foarte multe companii, stocul de marfa pare a fi gestionat corect, din experienta mea de pina acum am intilnit o singura companie care sa gestioneze corect aceste stocuri, companie care aplica principii si tehnici stiintifice de management al stocului.

Ca sa va dati seama despre complexitate, acea companie avea un stoc mediu de marfa de 30 de zile in conditiile in care au foarte multe produse cu termen de aprovizionare de peste 100 de zile (adica termenul care se scurgea de la lansarea comenzii pina la ajungerea marfurilor in depozitele companiei), iar la unele produse acest termen ajungea pina la 300 de zile.

Aceasta companie a reusit o performanta remarcabila de a mentine stocul mediu de 30 de zile in aceste conditii.Pentru a reusi asta au dezvoltat un sistem de planificare si aprovizionare foarte bine pus la punct.

Cand discut despre planificare si stocuri ma gandesc la tot ce cuprinde asta, inclusiv forecast, pentru ca de acolo incepe totul. Si, ca multe alte firme din piata, cererea lor de produs finit avea si are fluctuatii.

Deci, managementul stocului este strans legat de planificare si de forecast. In companii exista tendinta de suprastocaj, asta am mai spus-o si cu alte ocazii, iar aceasta tendinta este explicabila prin incercarea departamentului de achizitii de a evita out of stoc (ruperea de stoc). Totodata suprastocajul apare si datorita lipsei unui management eficient al stocului.

Stocuri mari- blocare de bani bani si profitabilitate mica!

Nu putine au fost companiile care la inceputul sesiunilor de consultanta au declarat ca nu au probleme de stoc, iar dupa citeva zile au constatat ca au probleme mari in ceea ce priveste gestionarea acestor stocuri si ca pierdeau anual aproape 100.000 de euro din aceste cauze.

Un simplu audit de citeva zile a scos la iveala astfel de probleme, un audit pe care noi il facem in mod frecvet in companiile cu care lucram.

Stocuri impinse catre subdistributiori

O alta tendinta intilnita in proiecte este aceea de a impinge stocurile catre distribuitori, subdistribuitori si magazine (acolo unde se poate face asta). Cu toate ca pare o rezolvare de moment si in rapoarte stocurile companiei dau bine, aceasta situatie nu va face altceva decat sa blocheze distribuitorii.

Marfa pe care ei nu o vor vinde datorita suprastocajului se va repercuta pe tot lantul in blocaje de plati si lipsa de cash-flow. Este o situaie foarte periculoasa pentru tot lantul de distributie situatie care devine critica la un moment dat.

Pentru a evita astfel de probleme e foarte recomandat sa creati un sistem care sa faca un management performant al stocului si, de asemenea, e recomandat sa va verificati modul in care se face managementul stocului cel putin odata pe an.

In urma unei astfel de verificari, facute de specialisti, vor fi scoase la suprafata foarte multe probleme legate de stocuri, profitabilitate si bani blocati si, totodata, veti avea si solutii de rezolvare a acestor probleme.

Daca doriti o discutie detaliata despre subiect un consultant de al nostru va va face o vizita la sediul dumneavoastra. In aceasta perioada avem o oferta promotionala in ceea ce priveste auditarea stocurilor.

Daca ai probleme cu stocurile te rgam sa te uti pe ofertele noastre de consultanta si te vom ajuta: Oferte consultanta logistica

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

5 comentarii la „Stocuri – management performant sau ………. ?

  • Este o aberatie matematica stocul la 30 de zile cu o aprovizionare la 100. Chiar si daca ar fi vorba de numai o parte a produselor, ar insemna automat o aprovizionare deficitara pe celelalte produse, astfel incat sa rezulte o medie totala de 30.

    Răspunde
  • Un stoc de 30 zile cu un leadtime la 100 de zile este posibil. Daca ai astfel de probleme venim si iti aratam cum, doar spune!:)

    Răspunde
  • Oameni buni, vorbim de ABC-ul stocurilor

    Lead time-ul influenteaza indirect viteza de roattie prin componenta de safety stock. Care poate fi influentata de variatia vanzarii pe lead time si de variatia posibilila a lead time-ului (intarzieri la furnizor, pe transport, etc). Daca vanzarile sunt relativ flat si furnizourl nu intarzie nu avem efect.

    Plasand comenzi la 15 zile cu intrari la 15 zile avem un stoc chiar sub 30, nu e vorba de rocket scince

    Lucian

    Răspunde
  • :), nu zice nimeni ce e foarte compllicat in teorie, dar in practica lucrurile devin complicate. De ce? Foarte simplu: vanzarile nu sunt flat, asa cum zici tu si chiar daca ar fi flat ar trebui sa ai un forecast acurat pe perioada de aprovizionare, forecast care sa iti dea planul de aprovizionare. Aici apar problemele, deoarece in foarte putine companii exista forescast si in si mai putine exista acuratete la forecast. In multe cazuri pentru a reusi performante bune trebuie sa lucrezi cu stocuri la furnizori si sa reusesti impreuna cu ei sa faci un management performant al acestor stocuri. Multe companii fac achizitii pe baza unor principii de pret de achizitie bun si nu pe baza unor principii de profitabilitate a exercitului de achizie. Cam despre asta e vorba,

    Răspunde
  • Lucrurile se complica atunci când ai logistica inversa, cu retur de ambalaje.
    In astfel de situații 30 zile este inadmisibil de mare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *