Stoc real vs Stoc scriptic

stoc scriptic
stoc scriptic

Problemele de stoc real apar destul de frecvent la foarte multe companii, iar problemele legate de stocul real si stocul scriptic sunt detul de intalnite.

Nu ma refer aici la cazul in care apare rupere de stoc sau suprastoc ci la faptul ca in foarte multe cazuri, atunci cand compania foloseste un ERP, avem stoc real diferit de stoc scriptic care apare in sistem, iar de cele mai multe ori stocul din sistem este mai mare decat stocul real, dar exista si cazuri cand stocul real este mai mare decat cel din sistem.

Cauzele aparitiei de neconcordante intre stoc real si stoc scriptic

Aceste cazuri apar datorita faptului ca operarea in sistemul ERP se face manual si, de aceea, exista o decalare intre iesirea sau intrarea fizica a marfurilor si operarea lor in sistemul ERP. Aceasta decalare poate avea valori intre citeva ore si citeva zile depinzand de disciplina cu care se opereaza in sistemul ERP.

Un astfel de decalaj intre stocuri produce de cele mai multe ori probleme la vanzari datorita faptului ca vor aparea comenzi care nu pot fi onorate in timpul promis si conform asteptarilor clientilor.

Corectare problema

O astfel de situatie poate fi corectata prin intrducerea unui sistem WMS (Warehouse Management System) care are incorporat si un modul de colectare automata a datelor. Varianata mai simpla, insa, daca nu exista suficienti bani sau resurse pentru implementarea unui WMS este doar implementarea, pentru inceput, a unui modul de colectare automata a datelor.

Un astfel de sistem colecteaza datele folosind coduri de bare, iar cel mai simplu sistem este cel cu coduri de bare unidimensionale. Un astfel de sistem poate lucra, de asemenea, cu sisteme RFID. Intr-un articol viitor, pentru cei care cunosc aceste sisteme mai putin, am sa fac o descriere a lor si a modului de folosire si ma refer aici la coduri de bare si RFID.

Un astfel de modul de colectare automata a datelor poate fi intergrat in aproape orice ERP folosind un sistem EDI .

Un astfel de modul de colectare automata a datelor este ceea ce lipseste firmleor care opereaza un depozit propriu si care nu au un sistem WMS. Inainte de a implementa un WMS un astfel de sistem va rezolva problemele legate de stocla un pret si cu un timp de implementare mult mai mic decat in cazul WMS, pregatind totodata terenul pentru un viitor WMS.

Noi va putem oferi un astfel de sistem gratuit dezvoltat de noi WebWMS. Toti cei care doresc mai multe detalii ma pot contacta.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *