Stabilitate vs crestere accelerata
Asta e un articol mai altfel, dar vreau sa va vorbesc in el despre stabilitate vs crestere accelerata. Si e vorba de business.
Daca o sa citesti acest articol pana la final vei afla urmatoarele:
- care e diferenta dintre un business stabil facut pe banii tai si un business accelerat facut pe banii bancii
- ce riscuri si ce beneficii ai
Care e diferenta dintre un business stabil pe banii tai si un business accelerat pa banii bancii
Eu activez in logistica de multi ani si ma gandeam ca ar fi daca as face un depozit de 3000 de metri patrati. Fara calcule foarte exacte sa zicem ca depozitul asta costa 1 mil de euro sa-l construiesti. Sa zicem, de asemeena, ca ai tu banii.
Fiind o cladire in care ai investit, cladirea se amortizeaza in 20-30 de ani. O sa punem 20 de ani ca sa nu fie prea optimist scenariul. Asta inseamna 240 de luni, Lunar inseamna un cost de 4170 de euro, raportat a cei 3000 de m patrati inseamna un cost lunar de 1.48 euro. La costurile astea mai adaugi niste costuri de intretinere lunare de 0.9 euro pe m patrat pe luna si rezulta un cost de 2,4 euro pe luna. Daca pui 25% adaos inseamna 3 euro pe luna pe m patrat.
Nu o sa gasiti un astfel de rpet in piata pentru un depozit nou contruit la momentul actual. Intrebarea e de ce?
Raspunsul
Raspunsul e relativ simplu: depozitele se contruiesc pe banii bancilor. La aceiasi suma prntru costructie 1.000.000 de euro, sa zicem ca ai tu 100.000 si iei 900.000 de euro credit pe 10 ani de la banca cu dobanda de 5% pe an. Am pus doar bobanda fara comisoane, fara nimic.
Pe 10 ani va trebui sa returnezi bancii 1.150.000 de euro, asta inseamna un cost anual de 115.000 de euro, iar lunar de aprox 9500 de euro.
Raportat la cei 3000 de metri patrati rezulta ca ai un cost lunar de 3.2 euro pe m patrat. Adaugam in continuare cei 0.9 euro pe metru patrat cheltuieli de administrare si intretinere si rezulta un cost total de 4.1 euro pe m patrat. La asta adaugi aceiasi 25% adaos si vei ajunge la un pret de 5,1 euro pe m patrat. Diferenta dintre prima si a doua varianta este de 70%, adica pretul in a doua varianta va fi cu 70 % mai mare.
Riscuri si beneficii
In prima varianta un pret mai mic cu acelasi nivel al serviciilor iti va aduce clienti mai rapid, asta inseamna ca incarci depozitul la capacitate mai mare mai rapid.
Un alt avantaj este ca in cei 20 de ani vei prinde 2 crize, cel mai probabil, dar asta e foarte posibil sa nu te afecteze, adica nu vei pierde clienti. Chiar daca vei pierde, datorita pretului foarte competitiv vei gasi altii foarte rapid sa-i inlocuiesti pe cei care pleaca.
Singurul dezavantaj este acela ca trebui sa pui toti banii odata in acelasi business.
Avantajul in a doua varianta este ca nu iti risti toti banii intr-un singur business, ci risti doar cei 100.000 de euro care erau ai tai. Restul sunt ai bancii.
Dezavantajele sunt date de pretul mare si din astea deriva si celelalte: grad de ocupare mai mic, posibilitatea ca in criza sa nu poti reduce pretul asta va duce la grad de ocupare mai mic si ori vei aduce bani de acasa ori vei cadea in cap.
Calculele nu sunt exacte si nici nu am dorit sa fie exacte ci doar e o simulare grosiera, dar apropiata de realiatte. Nu am luat in calcul alte aspecte gen salarii personal, asigurari etc, dar care se regasesc in ambele variante de calcul la cam aceleasi valori.