Socialism in capitalism

Socialism in capitalism
Socialism in capitalism

Poate o sa vi se para ciudat titlul, dar, daca o sa cititi tot articolul, poate nu o sa mai fie asa de ciudat cum suna: socialism in capitalism.

Eu cand ma gandesc la capitalism ma gandesc la o companie mare care are profit, performante si care are ca scop sa se dezvolte si sa faca mai multi bani. Asa fac eu asocierea cu capitalismul. Cred ca foarte multi dintre voi aveti o astfel de imagine in cap cand vorbiti de capitalism. Imaginea asta ne-a venit “de afara”, de la cei care au cultivat si dezvoltat capitalismul asta. Si totusi…………ceva nu functioneaza chiar asa in capitalism. Eu cred ca chestia asta cu capitalismul e doar o teorie si ca nu poate functiona fara socialism si ca socialismul e parte integranta din capitalism. Eu, cand ma gandesc la socialism, ma gandesc la egalitate intre oameni, egalitate si limitari impuse prin propriile mele forte sau prin alte forte externe mie . De exemplu: in socialism pot sa fiu cel mai bun din firma, dar voi obtine acelasi salariu si aceleasi beneficii ca toti ceilalti din firma. “Acelasi” e corect cu ghilimelele de rigoare pentru ca, probabil, voi avea niste beneficii ceva mai multe dar doar atat cat sa-mi gadile mie orgoliul si sa nu-i deranjeze pe ceilalti.

Va suna cunoscut asta? Cred ca da, pentru ca asta se intampla in toate companiile pe care le cunosc eu. Un angajat mai bun decat cei din echipa lui va castiga cam tot pe acolo cat toti ceilalti, va ave aceiasi masina ca ei, va avea acelasi tip de telefon, acelasi laptop ca ei etc (insiruirile pot continua). Totul se intampla pentru ca apare conceptul de “echipa”, concep care are foarte mult socialism in el, concept care zice ca degeaba esti tu perfromant daca echipa nu e si chiar daca si tu si echipa sunteti performanti nu puteti sa fiti prea mult peste alte echipe din companie ca beneficii pentru ca echipele lucreaza impreuna (deci, nivelul tau de trai va fi cam acelasi ca al colegilor tai in toate cazurile).

La nivel de individ socialismul e in floare in orice fel de capitalism. La nivel de companii nu se intampla acelasi lucru pentru ca o companie poate fi performanta si sa aiba mai multe bunuri chiar daca celeorlalte companii din industrie nu le merge bine (deci poate avea un nivel de trai mult mai ridicat decat al celorlalte “persoane juridice”). Deci, conceptul de socialism dispare odata ce ne indepartam de individ. De la individ si echipa in sus se poate discuta de capitalism fara sa mai aiba implicatii mari conceptul de socialism. Dar…….pentru ca exista un dar, ca sa ajungi acolo trebuie sa te indepartezi de individ si de “echipa”.

Deci, de fapt, din punctul meu de vedere putem discuta de capitalism doar de la un anumit punct incolo, sub acel punct discutam de socialism in interioul capitalismului, socialism impus chiar de catre capitalism.

Noi, oamenii, foarte multi dintre noi ne simtim mult mai bine in socialism decat in capitalism. Si cand spun asta ma gandesc la cat de multi oameni lucreaza in corporatii si se simt bine acolo (intr-un mediu safe, dar cu limitari si egalitate) si la cati oameni sunt antreprenori, adica fac cumva pasul de la socialism la capitalism. Conceptul asta de socialism la nivel de individ se extinde dincolo de granitele companiei pentru ca se doreste foarte mult egalizarea salariilor la nivel de industrie si profesii. Chiar daca nu e facuta oficial o astfel de actiune se intampla tot timpul. Si……..”egalizarea” inseamna socialism care, ciudat sau nu, e promovat si dorit chiar de catre capitalism in inima lui.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

7 comentarii la „Socialism in capitalism

 • mai 4, 2017 la 8:25 am
  Permalink

  Bun articol, dar mai sunt multe alte aspecte:
  1. “Un angajat mai bun decat cei din echipa lui va castiga cam tot pe acolo cat toti ceilalti”; am vazut situatii cand un angajat complet nul castiga mai mult decat cei din echipa lui, iar seful sau ii pune pe colegi sa fac si treaba lui pentru ca, nu-i asa, “suntem o echipa”. Concluzia: pile!
  2. Nu-mi vorbi mie de echipa cand eu la angajare am semnat un “contract individual de munca”! Incearca cu altii, poate tine la ei!
  3. “socialism care, ciudat sau nu, e promovat si dorit chiar de catre capitalism in inima lui” nu m-ar mira la firmele din tara noastra, ca nu ne-am dezbarat inca de comunism (si nici de balcanism), dar sunt consternat sa intalnesc asta la firme americane, germane (din fostul RFG, nu din RDG), frantuzesti, austriece, care nu au avut de a face cu acest sistem.

  Răspunde
 • mai 10, 2017 la 3:25 pm
  Permalink

  Bine ati venit in “capitalismul” american unde socialismul este ascuns cu finete si deghizat in “avans progresiv”… cu alte cuvinte… esti indoctrinat ( da, ati citit corect) sa crezi ca daca lucrezi din greu si contribui suficient la “ridicarea”echipei cumva vei fi recompensat suficient prin a fi numit employee of the month si cu o promisiune de si mai mult si mai bine… Aceasta indoctrinare este inceputa foarte devreme in viata – inca din gradinita – print-o propaganda de egalitarism foarte detaliata. Ex: toti copii dintr-o clasa scolara primesc o diploma la fiecare sfarsit de trimestru indiferent de rezultatele obtinute… As putea continua cu explicatii dar cted ca am zis ce era de zis. Cu exceptia conceptului de “nepotism” sistemul social functioneaza foarte asemanator aici cu ce descrieti voi despre Romania

  Răspunde
 • mai 11, 2017 la 5:51 pm
  Permalink

  Parere personala.
  1) Oranduirea sociala ar trebui sa se raporteze la oamenii din societatea respectiva. Pentru a exista o anumita bogatie, un anumit progres trebuie cineva sa finanteze, sa proiecteze, sa organizeze, sa produca acea bunastare si desigur cineva sa beneficieze. Problema ce se pune se refera la meritele fiecaruia in producerea bunastarii astfel incat pe baza acestora fiecare sa beneficieze de ceeace i se cuvine.
  Divagatie pe aceeasi tema!!!??? (O FI BINE………, O FI RAU,,,,,,,,,?)
  2) Am inteles ca in Romania, in anul 2016 o persoana, presupun tanara, a avut un venit NET de 187158lei /luna in ultimele 12 luni ce-i permit sa ia de la stat cca 35000euro/luna timp de 2 ani pentru cresterea copilului. In aceasi perioada, in luna iunie a anului 2016, a crescut venitul minim NET de la 785 la 925 lei/luna, in timp ce venitul maxim NET in Romania a fost pentru cel mai bun IT -ist, de 5300lei. Daca am considera ca exista o echitate intre aport si venit atunci am considera ca tanarul respectiv a depus o munca ce echivala cu munca a 202 salariati cu venit minim sau…. cu rezultatele muncii a 35 dintre cei mai performanti specialisti in IT din Romania.
  <<>>

  Răspunde
 • mai 12, 2017 la 1:51 pm
  Permalink

  De la ginta, trib, sat, comuna, oras, judet si natiune la globalizare….?!
  Focul interior al creuzetului docmelor urmate de umanitate fost intretinut de cele mai sublime pana la cele teribile gandirii umane. In almalgamul de esente rezultat se regasesc si realizari notabile dar si alternative precum orientari religioase din cele mai bizare sau doctrine politice mai mult sau putin de succes. Vorbind despre monarhie, comunism, socialim, capitalism sau democratie in spectrul prezentului omitem tocmai esentialul, find distrasi de la rezultat, un IMPERIALISM acerb fara reguli, cu orice costuri si insa fara vinovati in final pentru distrugerile masive si pierderi umane uriase ce apar.
  Incursiunea logica a prezentarii face din materialul propus chiar o lectie de istorie, sigur privit din acesta perspectiva. Din ratiuni strict biologice traim putin si foarte intens, ceea ce conduce la o succesiune ciclica a mecanismelor de tip “update sau refresh” a memoriei individuale situatie ce se explica si prin interventia timpului asupra perioadei de viata. Privind multimea prin singularitatea efemera a membrilor sai acceptam si mecanismul de tip “reset” al societatii, ce faciliteaza deschiderea unor noi portaluri “time frame”. Prin acesta simpla cheie utilizata cu eficienta sau produs si acceptat de catre societatea umana “schimbari” de doctrina, vezi revolte, revolutii, razboaie, intoxicatii de tip (criza apei, lipsa hranei, dezvoltarea excesiva a tehnologiilor, epopeea virusilor si necesitatea medicamentelor, cyber spatiul si nanitii, etc) . In realitate find vorba doar de simple “acorduri fine” ale capitalului material si imaterial mondial, detinut de catre exclusiviste “famili”, case regale, grupuri industriale si chiar institutii de invatamant cu notorietate.
  Toate aceste performante de manipulare a paturilor sociale, este din ce in ce mai facila datorita telefonului celular, tabletei, leptop, PC, si a conexiuni la internet ce favorizeaza, stabilirea termenilor, perioadelor si dimensiuni proceselor de tip “time frame, update, refresh, etc…).

  Răspunde
 • mai 20, 2017 la 7:41 pm
  Permalink

  Da, in America un socialism feroce si ne indreptam cu past repeat spre Fascism Communist – o combinatie bine gindită si plănuită între Hitler si Stalin. Bineînteles că prosimea naivă încă nu realizeaza asta.

  Răspunde
 • iulie 19, 2017 la 7:42 am
  Permalink

  Exista si o a treia cale! Distributism / Cooperatie!

  Răspunde
  • iulie 19, 2017 la 7:48 am
   Permalink

   Detaliaza ca sa stim despre ce e vorba.

   Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *