Sfaturi suplimentare ce sa faci in criza
Am scris primul articol legat de sfaturi suplimentare ce sa faci in criza ca sa poti supravietui. Daca ai ajuns direct laa acest artciol te sfatuiesc sa il citesti si pe primul ca sa poti face legaua intre ele. Primul articol il poti gasi aici.
Sfaturi suplimentare ce sa faci in criza
Deoarece in primul articol am ajuns la sfatul cu numarul 3 aici voi continua numararea lor de acolo de unde am ramas. In articolul initial asemuiam compania cu o barca mare prinsa de furtuna pe mare. Voi continua aceasta asociere pentru ca mi se pare foarte buna.
Al 4-lea sfat
- Ai grija la resurse. Oamenii au tendinta sa consume resurse la fel de multe ca atunci cand nu era furtuna. Una dintre primele masuri care ar fi bine sa le iei ar fi aceea de rationalizare a resurselor.
Fara resurse nu poti iesi din furtuna. Daca nu ai informatii despre cat ii trebuie barcii tale sa functioneze esti in pom si pomul in aer. Ca sa poti vedea daca tii sub control resursee trebuie sa le masori si sa le monitorizezi. Altfel nu le vei putea tine sub control. iar resursele care nu sunt tinute sub control se vor epuiza repede. E cazul sa faci optimizari si sa obtii mai multe putere cu aceleasi resurse sau aceiasi putere cu resurse mai putine. Optimizarile te vor ajuta sa mai lungesti suprevietuirea in speranta ca furtuna va trece mai repede.
Al 5-lea sfat
- ai grija la echipaj. Echipajul e foarte important in ecuatia asta, iar fara echipaj nu vei iesi la liman si nu vei putea vedea cerul senin. Moralul echipajului si increderea in comandanti sunt foarte importante.
Comandantul trebuie sa se sfatuiasca si cu echipajul si sa fie foarte transparent in deciiziile pe care le iei. Echipajul e bine sa stie incotro se indrepata barca si care sunt perspectivele. Fiecare om isi face propria proiectie asupra problemei. Unii din ei sunt mai optimisti altii sunt mai pesimisti. Pesimismul se transmite mult mai repede in interiorul echipajului decat optimismul. Daca nu se comunica mult cu echipajul lucrurile vor scapa de sub control. In timpul furtunii e bine sa nu pierzi oameni de baza. Daca se va intampla asta sisteme importante vor incepe sa nu mai functioneze si nu vei avea cu ce sa le inlocuiesti pentru ca nu ai timp.
Al 6-lea sfat
- e mult mai usor sa lucrezi cu furtuna decat impotriva ei. Daca vei lucra importiva ei toate resursele vor fi epuizate rapid. Daca gasesti drumul pe care te dcue furtuna si reusesti sa te duci pe el pana ajungi aproape de al tau vei economisi multe resurse si ai sanse mari sa scapi.
Pentru a vedea asta iti trebuie o echipa experimentata care sa mai fi trecut prin furtuni. Echipa si comandantul trebuie sa fie capabili sa vada unde te duce furtuna, sa lucreze cu ea si apoi sa vireze pe drumul care te salveaza. Nu multi oameni au capacitatea asta si nu multi oameni pot sa stapaneasca vasul prin furtuna.
Regulile de mai sus sunt simple dar sunt greu de implementat. Dupa cum vezi sunt niste factori cheie in reusita barcii de a iesi din furtuna. Furtuna asta care vine in 2020 este una cum nu a mai fost. Si va fi puternica si va scufunda multe companii. E foarte posibil ca atunci cand navighezi sa vezi multe nave scufundate in jurul tau, dar daca ai calea stabilita, resursele optimizate si un comandant bun tu ai sanse sa supravietuiesti.
Sper sa te ajute aceste articole si sa iti dai seama ca e bine ca unele masuri sa le ai tot timpul implementate in campanie. D exemplu: sistemele de masurare si control si sa te asiguri ca ele functioneaza bine. Dupa cum vezi toate sfaturile sunt orientate spre ceea ce se intampla in interiorul companiei si mai putin in exterior. Asta pentru ca ceea ce se intampla in interior controlezi tu 100%, ceea ce nu se intampla cu elementele exterioare. De aia e bine sa faci modificarile in interior cat mai repede posibil.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Inainte de lua decizii invata sa masori corect
Pingback: Ce sa faci in criza - Logistic Specialist Blog
Pingback: Poti micsora preturile in criza? - Logistic Specialist Blog