Transport si distributie

RCA

rca
rca

Scriu astazi din nou despre RCA.  Mie mi se pare a fi un cartel de companii care, cu ajutorul statului, jecmanesc oameni si companii de bani. Cu ceva timp in urma au fost marite preturile la RCA pe medie cu 10-20%, depinzand de companie.

Bineinteles ca sunt aduse in discutie, ca si cauza a maririi preturilor primele platite ca si despagubiri si ca sunt fraude in sistem.

Platim RCA mare pentru ca….se graudeaza sistemul

In foarte multe companii din Romania se fura marfa sau servicii de catre angajati mai putini cinstiti. Diferenta este ca aceste companii nu prea pot transfera lipsa de control asupra acestui fenomen asupra clientilor, asa cum fac companiile de asigurari.

Referitor la plata daunelor ma intreb cine controleaza asta si cum?

Cum pot eu sa controlez daca marirea de pret pe care sunt obligat sa o suport la RCA este corecta?

Este datorata acestei cauze sau este datorata dorintei de profit a companiilor de asigurari?

Sau incercarii lor de a compensa pierderile pe care le au pe asigurarile facultative prin masuri de crestere a pretului la RCA?

RCA cu date si analize

Hai sa vedem niste date: anul 2008 a fost raportat de politia rutiera ca fiind anul cu cele mai multe accidente rutiere. Ca si comparatie in anul 2011 au fost scaderi de 25-30% la accidentele rutiere fata de 2008. Anul 2012 a avut o mica crestere de 5-7% fata de 2011.

Un RCA pentru o masina cu motor de 1400-1600 cm cubi costa in 2008 216-250 de ron/an pe an la anumite societati. Evolutia preturilor la manopera si piese de schimb in aceasta perioada a inregistrat o creste de maxim 50% (e o aproximare de a mea grosiera care este supraevaluata din punctul meu de vedere, dar chiar si asa …..).

In 2013 un RCA la o masina de 1400-1600 cm cubi costa pe an intre 500 si 600 de ron, mai mult decat dublu fata de 2008.

Un pic de comcluzii reale…

Deci, avem accidente mai putin cu 10-15% fata de 2008. O evolutie a pretului pieselor si manoperei care, cu multa indulgenta, inregistreaza o crestere de 50% a pretului.

Cu toate astea preturile la RCA sunt cu 200-250% mai mari ca in 2008. Daca luam in calcul ca salariile au scazut in toata piata, deci firmele de asigurari si-au redus costurile…..

E ceva ciudat in ecuatia asta si mi se pare ca firmele de asigurari mulg cat se poate de mult de la noi. Si fac asta cu acordul autoritatilor.

Mai mult, in momentul cand a fost introdus sistemul de bonus mallus mi se spunea ca daca nu am accidente o sa platesc mai putin. Eu constat ca de la an la an am platit mai mult.

Toate aceste mariri de pret au fost facute in finalul acestui an.  Asat se explica pentru ca ponderea de polite care expira la sfarsitul anului este mare. In felul asta situatiile financiare ale companiilor vor arata mult mai bine (ma refer la companiile de asigurari).
Ma intreb oare de ce si cine poate stopa asta?

Daca ti-a placut articolul asta te rog sa-l citesti si pe acesta (o sa-ti placa): Asigurarea RCA

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *