Rafturi metalice pentru depozit nou sau vechi

Cei care aveti depozite sunt sigur ca folositi un sistem de rafturi metalice pentru a depozita produsele pe ele. Rafturile metalice se folosesc pentru a putea folosi inaltimea pentru stocare. Asta face ca spatiul la sol folosit sa fie mult diminuat.

Daca o sa citesti acest articol pana la capat vei afla urmatoarele:

 • cate modele de rafturi metalice exista pe piata;
 • care sunt avantajele si dezavantajele lor;
 • cum iti poti alege sitemul corect de rafturi metalice;

Cate modele de rafturi metalice exista pe piata

Aparitia rafturilor metalice si utilizarea lor are rationamente de ordin economic. Pentru a putea stoca marfa si a avea acces oricand la orice palet ai 2 variante:

 • stochezi marfa pe sol cu culaore intre randurile de marfuri pentru a le putea accesa;
 • stochezi marfa pe rafturi metalice cu culoare intre ele pentru a avea aceea la orice marfa oricand;

Stocarea amrfurilor pe sol presupune sa ai suprafata mare, presupune o cladire mare intinsa pe orizontala. Datorita pretului terenului si pretului ridicat de costructie al unei astfel de cladiri ea nu se justifica economic. De asemenea, o astfel de cladire aduce si dezavantaje legate de timpii lungi de parcurgere a distantelor.

E mult mai economic sa faci o cladire mai mica si sa folosesti un sistem de rafturi metalice. Rafturile metalice costa, dar caldirea +rafturi metalice costa mult mai putin decat cladirea intinsa pe orizonatala. Ma refer la o cladire in care ar intra acelasi numar de paleti.

Rafturi metalice fixe

Este cel mai comun sistem de rafturi metalice existent pe piata si cel mai folosit. Este compus din urmatoarele elemente: stalpi metalici verticali care se prin in podea cu ancore si travesre orizontale. Traversele orizontale pot fi de diverse dimensiuni, cea mai comuna dimensiunea fiind cea e 2700 mm pe care se pot pune 3 paleti 1200 cu 800 mm.  Aveti aici un film in car evedeti elementele componente si cum se si asambleaza un astfel de sistem:

Inaltimea rafturilor este limitata doar de inaltimea cladirii care le adaposteste si de calculele de rezistanta la cutremur.

Intre rafturi, pentru a accesa paletii trebuie lasat un culoar. Latimea acestui culoara poate varia intre 1.6-1.8 metri minim si 4.5 metri maxim. Latimea este data de tipul utilajului care va fi folosit in depozit. O sa scriu un articol separat despre utilaje.

Paletii se aseaza pe traversele orizontale, dar pentru mai mult siguranta si pentru a scurta timpul de pozitionare si asezare pe raft se pot folosi gratare metalice ca cele din poza de mai jos.

gratar metalic rafturi metalice
gratar metalic rafturi metalice

 

 

 

 

 

 

Traversele orizontale suporta greutati diferite in functie de cat de groase sunt. De fapt, voi spuneti greeutatea si producatorul va aduce traversa potrivita.

Smecheria este sa potriviti tipul de raft cu tipul de utilaj folosind cat mai eficient spatiul avut la dispozitie.

Avantaje:

 • sunt ieftine
 • usor de instalat;

Dezavantaje:

 • gradul de folosire al spatiului este mic. Cu cat de doreste cresterea gradului de utilizare prin micsorarea culoarelor cu atat cresc pretul echipamentelor de manipulare.

Rafturi de tip drive in

Exista in 3 variante si am sa vil le explic pe  toate 3 aici:

 • rafturile drive in clasice. Cel mai bine vi le explica acest film:

Asa cum vedeti rafturile sunt unul lanaga altul si se intra cu stivuitorul sau cu alte masini in interiroul lor.

Avantaje:

 • ocumare maxima a spatiului;
 • costuri reduse;
 • instalare usoara;

Dezavantaje:

 •  nu poti avea acces la orice palet; Nu poti face FIFO sau FEFO. Cu astfel de rafturi se poate aplica doar LIFO;
 • Se pot accesa doar printr-o parte avand doar una din parti accesibile (se obicei celalata parte e la un perete);
 • datorita faptului ca se intra cu utilajul prin ei exista posibilitatea de lovire a raftului si de deteriorare;

Acest tip de rafturi are o specificitate si anume: paletl nu se aseaza pe lungime asa cum se aseaza pe un raft normal ci pe latime, adica latimea culoarului e de 1200mm;

Rafturi de tip drive thru

Nu o sa va detaliez foarte mult ci o sa va spun simplu ca aceste rafturi metalice sunt le fel ca cele drive in doar ca se poate introduce marfa printr-o parte si se poate scoate prin cealalta parte. Deci, se rezolva problema FIFO dar nu si FEFO (doar partial).

Rafturi de tip drive in cu suttle

Aceste rafturi au o masinuta care aduce paletii la marginea raftului. Ele vin sa rezlve problema deteriorarii rafturilor metalice drive in cand nu sunt atenti stivuitoristii cand intra prin tunel.

Vedeti filmul ca sa intelegeti:

Problema acestor rafturi este cand nu mai functioneaza masinuta si se blocheaza cu paletul pe la jumatatea culoarului. Asta va spune furnizorul cum se rezolva, dar e cam nasoala.

Rafturi metalice gravitationale

Acest tip de rafturi au platforma inclina (cu 4 grade aproximativ) si un pat de role. Asta permita ca paletul care e introdus printr-o parte sa alunece singur in capatul celalalt. Pe masura ce iei un palet din capat celalat din spatele lui aluneca.

Filmul de mai jos cred ca e suficient de explicativ ca sa intelegeti despre ce e vorba:

Rafturi de tipul push back

Sunt la fel ca cele gravitatinale numai c au un sistem de blocare al paletilor si trebuie sa fie impinsi ca sa alunece la vale.

Din mou filmuletul e mult mai explicativ decat orice explicatie in cuvinte:

Rafturile metalice mobile sau cu baza mobila

Aceste tipuri de rafturi sunt de fapt rafturi fixe care se deplaseaza pe o sina metalica propulsate de niste motoare eelctrice. Motoarele sunt comandate de un sistem electronic care poate fi comandat de un WMS (nu uita ca WebWMS este solutia gratuita de WMS si daca esti in cautare de rafturi singur o sa ai nevoie si de WMS). De asemenea rafturile pot fi comandatede o telecomanda.

Va las sa vedeti filmul ca sa va lamuriti:

Avantajul acestui tip de rafturi este ca ii trebuie un singur culoar pentru a accesa orice palet (datorita fpatului ca se misca.).

Densitatea de paleti pe metru nu este atat de mare ca la drive in dar suficien de mare cat sa aiba un cost redus pe palet.

Avantaje:

 • densitate mare de paleti pe metru;
 • pori aplica FIFO, FEFO, LIFO, LEFO oricand;
 • micsoreaza dimensiunile construibile ale cladirii;

Dezavantaje:

 • mai greu de inslat si investitie mare intiala;
 • probleme daca se defecteaza automatizarea sau sistemul electric;
 • necesita timp de deschidere a culoarului ceea ce mareste timpul pe flux.

Mai sunt si alte sisteme de rafturi metalice pentru depozite, sisteme mai noi care folosesc roboti automati, dar despre asta intr-un alt articol.

Daca ai nevoie de ajutor sa alegi rafturile potrivite ma poti suna. Numarul meu de telefon sia dresa de email sunt in partea de sus a paginii.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *