Management flota si masini

Provizioane, CASCO, asigurari

casco
casco

Ma intalnesc tot mai des la firme cu situatia de mai jos si am zis sa o prezint ca sa va folositi de ea cand aveti nevoie, e despre CASCO.

De curand am fost la o firma care avea CASCO pe masini. La reinnoirea contractului li se marise prima pe care trebuiau sa o plateasca cu aproape 50%, daca nu mai mult. Am intrebat de ce si mi s-a spuus ca aveau rata daunalitatii mare.

Am cerut sa vad si eu rata daunalitatii. Dupa eforturi si telefoane cei de la asigurari i-au trimis datele despre rata daunalitatii si au tinut sa faca precizarea ca ala e un document intern al lor, al asiguratorului si ca i s-a faut o favoare clientului ca a primit asta.

Rata daunalitatii la CASCO

In primul rand , rata daunalitatii este ceva la care clientul trebuie sa aiba tot timpul acces. Modalitatea de calcul si datele care intra in formula de calcul sunt lucruri la care clientul trebuie sa aiba acces nerestrictionat, in permanenta.

In al doilea rand in calculul ratei daunalitatii intra doar sumele pe care dumneavoastra le-ati platit ca prima si sumele pe care asiguratorul le-a platit pentru reparatiile dumneavoastra fara ca el sa aiba vre-o modalitate legala de a recupera acei bani.

De ce provizioanele trebuiesc exluse din rata daunalitatii la CASCO?

Pentru ca daca nu ati fi avut CASCO si ati fi platit propriile reparatii, ati fi platit doar acele sume care nu le recuperati de la RCA. Deci, sumele pe care asiguratorul le-a platit in contul unor daune pe RCA si pentru care el face regres nu au ce cauta in calculul ratei daunalitatii.

Cel mult ar putea sa includa acolo niste costuri financiare, costuri generate de perioada de timp cat e a facut plata pina cand a recuperat sumele pe regres, dar in acest caz si dumneavoastra ar trebui sa ii introduceti costuri financiare cu sumele pe care dumneavoastra le platiti ca si prima pina la momentul cand acele sume in avans se epuizeaza pe daune.

Luand in calcul acestea rata daunalitatii clientului era, de fapt, 85% si nu 120% cant calculase asiguratorul introducand si sumele pe regres.

Mai exista un aspect care face ca aceste sume din regres sa nu fie introduse in calculul daunalitatii si anume: clientul nu are acces la conturile si incasarile asiguratorului ca sa verifice daca banii din regres au fost recuperati sau nu. Deci, trebuie sa il creada pe asigurator fara sa poata verifica informatiile oferite de acesta.

Mai departe e treaba dumneavoastra cum negociati cu asiguratorul sau nu socaterea acestor provizioane din calculul ratei daunalitatii.

Succes si daca credeti ca e prea greu pentru dumneavoastra ma chemati si va ajut eu in negociere.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *