Procesul corect de implementare ERP
Am mai facut un film despre software in urma cu ceva timp, iar acum este al doilea, in filmul asta va vorbesc despre procesul corect de implementare ERP sau orice alt software.
La momentul actual foarte multe companii din Romania, in momentul in care doresc sa implementeze un soft (ERP, WMS, TMS, BI) fac tot procesul cu o firma de soft. Primul pas este sa-l puna pe tipul de la IT sa gaseasca o firma care sa le ofere softul, iar apoi, pe niste criterii proprii, aleg una companiile cu care vine tipul de la IT.
Nu despre criteriile de alegere va vorbesc in filmul asta (cu toate ca sunt si acestea un subiect de discutie) ci despre procesul pe care l-am descris partial mai sus.
Dupa ce se alege firma se semneaza un contract (dupa ce se accepta oferta mica ca pret) se face un document de implementare ERP, document care nu este citit de nimeni din companie (din cand in cand tipul de la IT isi mai arunca cate un ochi pe el), dar chiar daca ar vrea sa-l citeasca cineva nu ar avea timp deoarece documentul are citeva sute de pagini si, conform celor mai multe contracte vazute de mine, ar trebui citit si inteles in 10 zile, ceea ce e aproape imposibil pentru cineva care nu e familiarizat cu termenii tehnici.
Cert este, ca la final, toata lumea semeneaza documentul de implementare, iar acel document va reprezenta crucea pe care compania va trebui sa o care dupa ea multi ani de acum incolo. Acel document deschide portile pentru marirea sumelor din contract cu 30-100% pentru compania care va implementeaza ERP-ul. Totul datorita cererilor de modificare care erau in acel document si care, prin semnarea lui, au devenit parte acceptata a contractului. E adevarat ca nici sa semnati nu puteati pentru ca softul nu functiona bine fara acele cereri de modificare (Change Request se numesc ele).
Cererile de modificare sunt indicatorul care va spun cat de bine sau cat de prost ati ales ERP-ul pe care sa-l implementati.
Cam atat cu scrisul va lasa sa savurati filmul: