Previziuni in transport si logistica

transport
transport

Criza a modificat si continua sa modifice raportul intre cerere si oferta in transport. Datotita imposibilitatii de a-si sustine afacerile multe firme de transport au dat faliment sau au tras masinile pe dreapta si asteapta vremuri mai bune.

In Romania erau licentiati anul trecut aproape 23.000 de transportatori dupa unele statistici, iar 22.000 dintre ei aveau intre 1 si 10 masini. In 2010 aproape 4000 din ei si-au restrans activitatile sau au intrat in faliment.

In aceasta perioada s-a manifestat urmatorul fenmen: oferta mica de marfa de transportat pentru firmele de transport, multe masini pe piata ceea ce a dus la prabusirea preturilor,

Inclusiv firmele mari au fost afectate si nu au reusit sa faca fata si au trebuit sa se asocieze cu fonduri de investitii. In perioada urmatoare, probabil incepand de la anul, se va manifesta un fenomen invers: va creste cererea de transport si vor fi putine masini, ceea ce va duce la majorarea pretului.

Daca anul trecut se platea 1,9-2.2 ron pe km, tendinta care a continuat si anul acesta, in primavara anului viitor preturile la transport vor urca la 2,4-2,7 ron pe km urmanad ca in toamna sa ajunga la 2,7-3,1 ron pe km si discut aici de transportul ambiental cu prelata. Transportul pe temperatura controlata cred ca depasi 3,3 ron/km in toamna anului viitor.

Pe partea de depozitare anul trecut si anul acesta s-au sistat foarte multe proiecte de dezvoltare, dar cred ca nu mai dureaza mult pina cand vor incepe se se caute din nou spatii de depozitare. Asta se va intimpla, probabil, nu datorita cererii mai mari de marfuri ci, mai mult datorita livrarilor consolidate.

Cererea mai mica de marfuri va face ca livrarile la paleti intregi sa se diminueze si va creste livrarea pe paleti mixti. Asta duce la o marirea a spatiului de depozitare datorita operatiunilor de picking si operatiunilor de pragatire a marfurilor. Ma astept ca cel mult in primavara anului viitor cererea de spatii sa inceapa sa se faca simtita datorita acestui fenomen.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *