Preturi VS Cost

preturi vs cost
preturi vs cost

Cum se poate explica un cost mai mare decat preturile pietei? Sunt 2 variante: daca discuti cu un manager roman care e angajat la o firma iti va spune ca un cost mai mare decat pretul din piata este corect pentru ca ei isi fac reparatiile la masini asa cum trebuie, ca isi platesc soferii bine, ca nu fac rabat la calitate si de accea costurile lor depasesc pretul maximal al pietei cu 10-12%. Discutam de o firma de transport daca nu v-ati dat in ca seama.

Daca discuti cu un manager, un specialist in domeniu, iti va spune ca e o problema cu acel cost, pentru ca atata timp cat costul depaseste pretul maximal pe care piata il accepta nu vei putea vinde. Teoretic o astfel de chestiune este si ilegala si se numeste dumping.

Daca il vei intreba pe menagerul din primul caz cum vede el rezolvarea problemei iti va spune ca renunta sa mai lucreze pe acea piata pe care nu este eficient.??????.

Intrebat, de asemenea, cum de ceilalti jucatori din piata isi permit sa opereze pe acea piata si sa faca profit iti va raspunde ca nu e problema lui si ca nu stie cum faca altii.

Oare ar trebui sa stie?

Daca nu se intreaba el asta, oare patronul lui ar trebui sa se intrebe? Cum sa renunti la o potentiala piata si sa si crezi ca atitudinea ata e una corecta si cu efecte beneficie pe termen lung?

Daca vei discuta cu specialistul iti va spune ca trebuie sa faci ceva cu costurile sa le scazi si probabil iti va si gasi locul unde sunt problemele destul de repede si iti spune ca a renunta la o piata fara lupta si fara sa inteleaga cum functioneaza acel business la altii, este cea mai mare greseala pe care o poate face un manager de firma, un manager care are in obiective sa dezvolte acea companie.

Iar daca va intrebati daca ce povestesc aici e un caz real sau nascocit de mintea mea, intr-o noapte in care nu am somn, aflati ca este un caz real si este o abordare a unui manager roman de companie de transport.

Sa fie asta din cauza ca mai toti managerii de companii de transport sunt fost soferi?

Sa fie din cauza ca nu au alta sansa si au ajuns la capatul puterilor dupa atata lupta cu piata si concurentii si a ajuns a concluzia ca nu mai au de ce lupta? Le urez succes si le urez sa treaca peste aceasta perioada de criza si sa mai astepte un pic, pentru ca, in mod cert peste ceva timp pretul pietei va urca si va depasi costul, asta daca nu urca si costul, pentru ca la cat de multe variabile sunt e destul de greu de prevazut ce se va intimpla in urmatoarea perioada de timp. :).

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.