Pret mic nu inseamna cost de logistica mic

cost de logistica
cost de logistica

Pret mic nu inseamna cost de logistica mic intotdeauna. Cu toate ca, in anumite situatii, pret mic poate insemna cost de logistica mic. O sa vorbesc despre costurile de logistica pentru ca la asta ma pricep, dar pricncipiul se aplica si in alte domenii.

Din articol vei afla urmatoarele:

  • cum sta treaba cu pretul mic in cazul produselor
  • de ce pret mic nu inseamna cost mic la produse
  • cum sta treaba in cazul serviciilor
  • cateva concluzii;

Mirajul pretului mic este intotdeauna ceva irealizabil atata timp cat nu te asiguri ca esti treaz. Un pret mic al unui produs nu inseamna neaparat cost total mic. Putem sa discutam despre cost de logistica mic doar in cazul in care luam in discutie costul pe toata durata de exploatare al produsului. Sau pe durata de viata al produsului respectiv.

Cost de logistica – Cum sta treaba in cazul produselor?

Altfel discutam doar de pret de achizitie mic si nu de cost sau pret mic de logistica. Sa va dau un exemplu: un set de placute de frana de la o masina poate costa 150 de lei sau 250 de lei.

Daca ai doar informatia asta nu ai, de fapt mai nimic. Informatia asta nu iti poate oferi o imagine asupra costului de logistica pentru placutele de frana.

Ce informatii suplimentare imi trebuie

Sa zicem ca placutele de frana costa 250 de lei tin 100.000 de km in conditiile tale de exploatare. Cele de 150 de lei tin 60.000 de km tot in conditiile tale de exploatare. Rezultatul e ca placutele de 250 de lei au un cost mai mic.

De ce? Pentru ca pe cele de 150 de lei le vei schimba de 2 ori in acelasi interval de timp. Deci vrai adauga costuri suplimentare de manopera si costuri suplimentare de blocare a masinii jumatate de zi.

Da, nu dureaza jumatate de zi sa schimbi placutele dar daca pui si drumul in trafic pana la service si inapoi cam asa o sa-ti iasa.

Pentru a decide ce achizitioneze iti mai trebuie o informatie esentiala: care e durata de viata in km a placutelor. La momentul achizitiei nu ai informatia asta si nu stii ce rezultate vei obtine.

De unde poti avea informatiile

Deci, ar fi foarte bine daca ai putea obtine informatia asta de undeva. Ai putea de la service, dar nu e cel mai fericit caz pentru ca ei nu tin astfel de socoteli.

Mai ai varianta sa faci incercari si asta e cea mai buna daca nu ai alta varianta, dar trebuie sa astepti si sa platesti.

Cat? Pai pana fac masinile primii 100.000 de km si sa platesti minim 1500 de lei in plus daca ai 20 de masini (am considerat doar costul cu manopera suplimentara care trebuie platit daca nu alegi placutele cele mai buna la pret pentru tine. Nu am luat in calcul pierderea de vanzare datorita faptului ca ai 1 masina indisponibilizata 10 zile, adica jumatate de zi pe fiecare masina X20 de masini).

De unde mai poti lua informatiile? Le mai poti lua de la alte flote, care deja au experiemntat asta sau de la un consultant care deja stie si are datele astea sau te poate ajuta sa le determini tu.

Cost de logistica – Ce faci in cazul serviciilor?

In cazul serviciilor lucruile sunt mai complicate si am sa ma refer aici la serviciile de consultanta logistica. Ma refer la asta pentru ca eu ofer astfel de servicii si nu as vrea sa ma refer la ceva ce nu stiu.

De obicei, astfel de servicii ofera o promisiune, promisiune de a obtine niste performante in baza unui serviciul de consultanta, serviciu pe care il platesti atunci. Deci, cu alte cuvinte platesti o promisiune. O promisiune care nu ai nici o certitudine ca se va realiza. Mai ales in cazul serviciilor de consultanta generala sau consultanta logistica in particular.

Pretul mic platit consultantului (la fel ca si pretul mare) nu iti ofera nici o garantie ca vei obtine ceva in urma procesului de consultanta logistica. Sau ca banii obtinuti (e bine ca totdeauna sa vorbim despre bani la rezultate si sa convertim toul in bani) sunt mai multi decat ceea ce ai platit.

Semnalmente care te linistesc

Cu toate astea ai niste semnalmente care iti spun care e probabilitatea sa se intampla asta:

  1. Vezi daca firma converteste in bani rezultatele si sa-ti spune si cum face asta. De obicei profesionistii se refera la bani (la rezultate in bani) cand incaseaza bani, iar daca se refera la promisiuni ar trebui platiti in promisiuni;
  2. o discutie cu consultantul despre metodele folosite si experienta pe domeniul acela. O discutie despre cum solutiile pot fi sau nu aplicate la voi in companie. Acesta e un alt indiciu bun asupra probabilitatii obtinerii rezultatelor. E bine sa discutati cu el pe un caz concret, un astfel de caz va spune cat e de deschis si cum abordeaza problemele;
  3. Citeste din scoarta in scoarta articolul asta Consultanta logistica – cum esti sigur ca alegi un furnizor bun. o sa intelegi extrem de multe dupa ce vei citi acest articol cu atentie.

Daca mai ai alte intrebari sau nelamuriri iti stau la dispozitie si iti raspund la orice intrebare ai legat de subiectul acesta.

E bine sa iti faci astfel de calule pentru ca eviti sa platesti mai mult. Asta e sfatul pe care il dau tot timpul clientilor mei.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *