Presiunile aduc solutii-zona de confort

zona de confort
zona de confort

Noi, oamenii suntem construiti dupa anumite tipare, tipare care tin in mod special de efortul de a face lucruri si de a indeplini sarcini. Cu cat acest efort este mai mic si mai accesibil cu atat creierul ne creaza comanda de a actiona in sensul corespunzator.

Am intilnit de foarte multe ori asta in companii si am identificat-o si la mine. Daca pot crede ca exista un flagel care cuprinde toti oamenii din companii (angajat sau nu), acela se poate numi ZONA DE COMFORT.

Cum ajung oamenii in zona de confort

Oamenii tind sa-si gaseasca aceasta zona de confort, sistemele sunt create astfel incat sa functioneze in aceasta zona de confort, creierul nostru este programat sa tanjeasca catre aceasta zona de confort.

Ajungerea in zona de conform este interpretata ca fiind insesizabila, de fapt nici nu interpretam ca suntem acolo, ci pur si simplu suntem, uneori fara sa realizam asta. Iesirea din zona de confort, insa, se lasa “cu sange” de cele mai multe ori.

De aceea, eu spun ca elementele de control sunt alfa si omega in management, aceste elemente nelasandu-ne sa fim in zona de confort. La fel si motivatia sau frica. De fapt, se pare ca frica este cel mai puternic catalizator al creierului de a iesi din zona de confort.

Guvernul nostru acetioneaza la fel: hai sa punem taxa pe carburanti sau sa taiem salariile sau sa praduim conturile firmelor pentru ca e cel mai usor mod de a strange bani, suntem in zona de confort.

Neexistand restrictii care sa limiteze asta, ei sunt in zona de confort, iar daca asta merge de ce sa nu o facem, zic ei. In momentul cand exista restrictii, creierul incepe sa lucreze (nu sunt convins ca al politicienilor nostri actuali poate functiona in alta directie decat praduiala sau folosul personal) si incepe sa gaseasca solutii.

De asta, greva transportatorilor e o chestiune buna cu toate ca afecteaza pe toata lumea, dar, afecteaza pe termen scurt.

Masurile propuse de guvern ar afecta pe toata lumea pe termen lung: produse mai scumpe, cos de cumparaturi mai mic, inchideri de companii si restringeri de activitate, somaj mai mare. De aceea e bine sa fim solidari cu ei, deoarece ei creaza acele restrictii care ii vor scoate pe politicieni din zona de confort.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *