Depozite

Picking clasic sau picking asistat

Tehnologia evolueaza si patrunde si in logistica, in articolul asta am sa va ofer cateva puncte de reflexie pentru picking clasic sau picking asistat. Daca o sa citesti articolul pana la capat vei afla urmatoarele:

  • ce e acela picking clasic si ce e acela picking asistat
  • cateva avantaje si dezavantake ale pickingului clasic vs cel asistat

Ce e acela picking clasic si ce e acela picking asistat

Picking clasic il consider pe acela facut de un om cu o foaie de hartie in mana sau cel facu cu WMS. Si cel cu WMS poate fi considerat picking asistat, dar eu o sa ma refer la cel asistat facut cu roboti sau masini speciale de picking.

Pickingul clasic e cel in care un om ia o foaie de hartie cu cprodusele si cantitatile si pleaca in depozit sa culoeaga acele produse. Chiar daca suntem in 2019 sunt multe companii care lucreaza asa in acest moment. Cred ca sunt mai multe decat cele cu WMS. Varianta urmatoare este inlocuirea hartiei cu scanerul si pickuirea prin WMS. Astea ar fi variantele clasice sa le zicem.

Trebuie sa retii ca pickingul cu WMS ia mai mult timp decat pickingul clasic cu foaia de hartie. Asta daca ne referim la o singura operatie de picking si. nu la o succesiune de operatii.

Pickingul asistat este cel in care se folosesc roboti de picking, conveioare etc.

Cateva avantaje si dezavantaje

In cazul pickingului clasic si cu WMS pickerul se duce, de obicei la locatia produsului. Asta inseamna deplasare, oboseala si posibiliatte a de a gresi. Aceasta posibilitate de a gresi e mai redusa in cazul WMS.

De obicei in cazul pickingului asistat produsele vin la piicker. Ele sunt aduse prin diverse sisteme: conveioare, masini care sunt alimentate inainte cu tavi rotative sau deplasabile pe inaltime, roboti care ridica unn intreg raft si il aduc etc. Avantajul este ca pickerul e mai odihnit datorita faptului ca vin produsele la el, si, teoretic ar trebui sa fie mai eficient, adica sa pickuiasca mai multe produse in acelasi interval de timp. Asta se intampla datorita faptului ca el nu se mai deplaseaza ci, de obicei, vin produsele la el.

Dezavantajul este ca acele produse trebuiesc puse pe rafturle de picking transportate de robot, pe conveior, in masina cu tavi etc. Cu toate ca o sa creasca eficienta pickerului, procesul de punere al produselor o sa mareasca timpul total de procesare. Asta daca produsele nu vin asa direct de la producator. La producator cineva trebuie sa le aranjeze in cutiile de picking, pe rafturile speciale etc. De asemenea trebuie sa le eticheteze, iar asta inseamna costuri suplimentare pentru ei.

Costuri

Chiar daca tu nu vei mai avea acele costuri in depozit si teoretic iti creste eficienta acele costuri se vor regasi in pretul produselor care vin de la furnizor. Asta inseamna o marire de costuri a produsului. E recomandat ca adoptarea unor astfel de solutii sa se faca cu ajutorul calculelor pe toata linia de supply chain si sa se vada daca adoptarea unor astfel de solutii chiar imbunatateste performanta procesului si performanta financiara.

Finalente scopul este sa imbunatatesti performanta procesului pastrand acelasi cost sau reducand costul. altfel e doar un furt de caciula.

Daca ti-a placut articolul asta sigur iti va placea si urmatorul: Tipuri de cititoare de coduri de bara

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *