Penalizari in transport – ce sunt, cand se aplica…

In articolul asta o sa va vorbesc despre penalizari in transport. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

 • cand se aplica penalizari in transport
 • cum faci sa scapi de ele

Cand se aplica penalizari in transport

O sa ma refer aici la transportul de marfa pentru ca acolo se aplica preponderent panalizari. Sa incepem cu inceputul si sa vedem de ce au luat nastere aceste penalizari in transport. Penalizarile din transportul de marfa au rolul de a compensa pierderile pe care una din parti le-a suferit.

Transportul de marfa implica 2 sau mai multe entitati:

 • prima entitate este transportatorul, adica cel care face transportul. De obicei are masinile si el excuta munca;
 • Platitorul transportului – este cel care plateste serviciile de transport. In situatia asta poate fi posesorul marfurilor sau o casa de expeditii.
 • destinatarul transportului – sau cel la care se duce marfa transportata.

Toti cei implicati in transport pot suferi pierderi si de aceea au parut penalizarile. Pierderile pot fi datorate:

 • deteriorarii marfurilor pe timpul tranportului sau la manipularea lor. Sau, in cazul marfurilor perisabile, depasirea termenului de valabilitate, sau deteriorarea datorita iesirii din marja de temperatura;
 • intarzierea datorata transportatorului. se presupune ca intarzierea provoaca pierderi financiare din cauza lipsei stocurilor de marfa;
 • intarzieri la incarcare si descarcare. De obicei, asta afecteaza transportatorul prin imposibilitatea de a mai face km lunari. Transportatorii, pentru a fi profitabili, trebuie sa faca un numar minim de km lunari.

Penalizarlile trebuiesc trecute in contract si agreate acolo. In mod normal sunt trecute, dar penalizarile se aplica sau nu in functie de cum se inteleg partile. De obicei, greseste si transportatorul si ceilalti implicati in proces si atunci partile cad la o intelegere. Aplicarea de penalitati excesiv duce la pierderea transportatorului si la desfintarea contractului. Asta pentru ca una din parti va iesi din contract.

Cum faci sa scapi de ele

Nu prea poti sa scapi de ele daca sunt prinse in contract si ai gresit. De fapt, ideea este sa le eviti si nu sa scapi de el. Totusi daca nu le poti evita si ai riscuri mari e bine sa faci asigurari. Sunt mai multe tipuri de asigurari care asigura atat transportatorul cat si clietul.

Problema e ca aceste asigurari nu acopera toate problemele care pot interveni in procesul de transport de marfa. De aceea exista penalizari in transport si ele se aplica de foarte multe ori.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmaotrul: Ce inseamna ETA in transport

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

4 comentarii la „Penalizari in transport – ce sunt, cand se aplica…

 • septembrie 16, 2019 la 1:52 pm
  Permalink

  ce penalizari se pot da clientului care anuleaza comanda de transport in ziua incarcarii si trimite alt camion la incarcare pentru ca i-a dat un pret mai mic? I-am trimis factura de dislocare pentru kilometri facuti , combustibil + masa sofer si nu vrea sa o plateasca

  Răspunde
  • septembrie 16, 2019 la 1:57 pm
   Permalink

   Penalizarile se pot da daca sunt specificate undeva, adica in contract sau in comanda. Pentru comenzile spot comanda semnata si stampilata de client tine loc de contract. Daca nu aveti nicuna din cele doua e mai complicat si nu cred ca o sa aveti castig de cauza.

   Răspunde
 • septembrie 23, 2019 la 9:08 pm
  Permalink

  Din păcate contractele făcute cu tracționisti toate au clauze care avizează doar penalități pentru tracționisti și nimeni nu își asumă anumite responsabilități care ar trebui sa cada in grija firmei de colaborare.

  Răspunde
  • septembrie 24, 2019 la 2:37 am
   Permalink

   Cantractele e faeti voi si daca acceptati asa ceva trebuie sa va asumati pe tot parcursul contractului. Daca nu, nu intri in contract.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *