Paleti de lemn – o problema mare in companii

A

paleti
paleti

Astazi as vrea sa abordez o problema spinoasa, problema cu care se lovesc tot mai multe firme din Romania – paleti de lemn. Dupa cum stiti, asa general vorbind, cei mai utilizati sunt cei de dimensiunea 1200X800 care pot fi euro sau non-euro. Euro, asa in acceptiunea larga, sunt definiti cei tratati care au inscriptionati pe ei: EUR, EPAL etc, iar cei non euro restul.

Nu o sa intru foarte multe detalii in postul asta, dar si la euro e o intreaga teorie. Nu toti cei asa zisi euro sunt si euro, de fapt. EURO este o certificare pentru care se plateste anual si odata piarduta certificarea (adica daca nu se mai plateste) se pierde si dreptul de a mai aplica stanta pe paleti. Unele firme, cu toate ca nu mai au certificarea, tot aplica stanta. E o intreaga poveste pe care nu o sa o detaliez acum ci cu alta ocazie.

Paleti – de ce e lumea revoltata

In primavara am fost la o conferinta in care toata lumea era foarte revoltata de problema paletilor. Deoarece erau si niste reprezentanti ai politiei acolo, toata lumea s-a “repezit” la ei: ” ca de ce nu fac nimic” in sensul de a-i controla pe cei de pe marginea strazii care achizitioneaza si vand pleti “la negru”.

Va spun eu de ce nu face nimic politia: pentru nu poate si nu va putea niciodata, dar in clasicul stil romanesc o problema care ar trebui rezolvata de noi intern (noi, managerii companiilor) si suntem nepregatiti. La un moment dat sa o rezolvam este mai usor sa fie transferata unei autoritati si sa aratam cu degetul spre ei dupa. Cea mai simpla si eficienta cale de a rezolva problema paletilor intr-o companie este un sistem de management al lor, iar daca nu reusiti asta chemati-ma pe mine si va rezolv eu problema.

Paleti – de ce nu poate face politia nimic

De ce nu poate face nimic politia in problema paletilor vanduti/cumparati “la negru” pe marginea drumului?

In urma cu ceva ani, cand lucram la una din firme, avand relatii mai bune cu politia, am fost la unul dintre acesti comercianti sa vada politia cat de legal lucreaza.

Uimitor, firma lucra 100% legal, cu toate ca noi stiam ca unii din soferii nostri vandusera paleti acolo “la negru” in urma cu citeva zile.

Cum functiona firma si de ce are politia miinile legate?

O astfel de firma are ca si activitati vanzarea si confectionarea paletilor de lemn. Pentru asta ii trebuie lemn si citeva utilaje pe care oamnii astia le aveau: adica un fierastrau, ciocan, cuie etc.

Astia aveau chiar si licenta pentru EURO. Firma, de fapt, nu prea fabrica paleti ci mai mult ii repara pe cei in stare mai putin buna. Firma avea intrari saptaminale de lemn, ca materie prima si iesiri paleti euro si non euro, deci legal, folosea lemnul care ii intra ca sa confectioneze paletii care ii vindea. Nu toti erau noi de acolo, iar cand a fost intrebat a raspuns ca mai si inchiriaza paleti, avand acte in sensul asta.

Cum se desfasura real totul?

Firma cumpara lemn, care e lemn de foc, il vinde taranilor din zona “la negru”. Face documente ca lemnul e folosit in productie si cumpara paleti “la negru” pe care ii repara si ii revinde.

Simplu ca “buna ziua”. In acte totul apare legal: lemnul intrat era folosit in procesul “de productie” pentru confectionarea paletilor.

Cam complicat sa dovedesti contrariul a ceea ce era scris in acte si foarte complicat sa dovedesti cu probe circuitul asta fictiv al paletilor.

Cam asta a fost, pe scurt experienta, iar de atunci am inteles ca singura solutie este sa rezolvam problema intern pentru ca daca noi nu o rezolvam, de la Dumnezeu nu vine, iar altii nu a o sa vina sa ne-o rezolve. Din momentul ala mi-am infranat tendintele de a mai da vina pe cineva daca noi eram nepregatiti.

Daca ti-a placut articolul o sa vrei sa-l citesti si pe acesta: Negociere in transport

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Paleti de lemn – o problema mare in companii

 • septembrie 27, 2019 la 10:35 am
  Permalink

  mda… paleti CHEP sau paletii CHEP din plastic si s-a rezolvat problema.

  Răspunde
  • septembrie 27, 2019 la 5:52 pm
   Permalink

   Cu tot cu furturi cred ca ajungi mai ieftin decat la Chep.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *