Over stock VS out of stock

Pentru cei care nu stiu ce inseamna titlul am sa-l traduc si in romaneste: over stock supra stoc vs out of stock rupere de stoc.

De ce un astfel de articol? Mi-am dat seama ca exista in piata situatii care, cel putin teoretic, ar putea fi evitate.

Cele 2 situatii pot aparea destul de frecvent in practica de zi cu zi, cu toate ca firmele lupta sa evita astfel de situatii. Cele 2 situatii apar ca urmare a unei gestionari defectuoase a stocurilor si ambele cred ca sunt la fel de periculoase pentru o firma. Over stocul (supra stocul) este periculos pentru ca blocheaza reursele companiei (financiare, umane si de spatiu) si duce la o slaba relatie cu furnizorii prin comenzi neuniforme catre acestia, aspect care ar putea duce la inrautatirea conditiilor financiare si operationale cu acel furnizor.

Out of stock

Situatia de out of stock (rupere de stoc sau OOS – un acronim care se foloseste deseori in companii) este la fel de periculoasa pentru ca nu poti onora comenzile clientilor tai facandu-i pe acestia sa caute produsele la concurenta. O astfel de situatie care se repeta poate duce la migrarea clientilor si la demoralizarea fortei de vanzari.

Care din situatii este mai periculoasa pentru o companie?

Probabil ca amindoua pentru ca amindoua duc la pierderi financiare pentru companie. Totusi, situatia cea mai des intilnita de mine in companii este acea situatie de over stoc (supra stoc) si exista si o explicatie plauzibila pentru asta: lipsa de stoc se vede imediat intr-o companie deoarece imediat apar reclamatiile de la vanzari, clienti sau productie. Din aceasta cauza oamenii care lucreaza in logistica si gestioneaza stocurile incearca cat de mult sa evite aceasta situatie pentru ca ea iese imediat la suprafata.

Over stock

Pe de alta parte, supra stocarea este varianta care ofera siguranta celor care gestioneaza (in sensul de management) stocurile deoarece supra stocul este mai greu vizibil de catre management si de catre celelalte departamente.

Pentru a descoperi un supra stoc este necesar sa te uiti pe niste cifre financiare si sa le corelezi pe mai multe perioade, eventual sa le corelezi cu vanzarile sau cu productia si sa faci ceva calcule (chiar destul de simple), si cu toate ca aceste calcule sunt simple cele mai multe companii (manageri) nu uzeaza de ele.

Destul de multe firme nu au rapoarte definite care sa depisteze situatiile de supra stoc si de accea o astfel de situatia poate trece neobservata foarte mult timp.

Tu in care situatie te afli? Daca iti place articolul transmite-l mai departe si partenerilor sau prietenilor tai.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *