Organizare

organizare
organizare

Regula de mai jos este valabila in orice organizatie si in orice departament si e bine sa aveti o astfel de organizare. Am constatat ca in foarte multe organizatii lucrurile privind modul de organizare in interiorul departamentelor sunt mixate. O sa va spun regula si apoi am sa va spun beneficiile si mi-ar face placere sa-mi spuneti ca o aplicati in organizatiile voastre.

In orice departament exista activitati putin repetitive si care nu necesita calificare mare si activitati care necesita calificare, analiza si gandire. Cu alte cuvinte in interiorul unui departament poti identifica activitati de junior si activitati de senior. Cam asta e regula: activitati de junior si activitati de senior.

Cu ce ma ajuta regula asta de organizare?

Activitatile de junior sunt cele care sunt repetitive si necesita “munca de chinez” plictisitoare, fara sa necesite multa pregatire si expertiza. De exemplu: introducere documente in sistem, printare si verificare de documente etc. E bine sa identificati aceste activitati si, daca exista vre-un senior care le face degrevati-l de aceste activitati. De obicei, acest tip de activitati consuma timp mult si nu necesita expertiza calificata, de aceea a incarca seniorii cu ele e o gresela manageriala (din experienta mea unii seniori sunt incarcati 30-40% cu astfel de activitati).

Pe de alta parte exista sarcini in interiorul departamentului care necesita analiza, gandire si decizii. Astfel de sarcini necesita experienta ca sa fie rezolvate. Acestea sunt sarcini de seniori, ele de obicei nu sunt repetitive, sau chiar daca sunt repetitive necesita anliza, decizii si interpretari diferite de fiecare data.

Avantajele unei astfel de organizari

O astfel de organizare cu juniori si seniori are si alte avantaje: unul din avantaje este faptul ca juniorii pot fi proaspat absolventi de facultate platiti cu salariu mai mic decat seniorii si astfel de joburi pot avea un rulaj mai mare de personal, alt avantaj este ca degrevand seniorii de sarcinile de juniori, necesarul de seniori scade si pot fi luati din interiorul organizatiei (adica oameni care deja cunosc organizatia si care sunt deja formati), un alt avantaj este ca oamenii vad ca pot creste in interiorul organizatiei si mai departe in companie (juniorii pot deveni seniori, iar seniorii pot avansa in roganizatie pentru pentru ca au back-up) etc.

Ar fi bine daca in interiorul unui departament ati face 3 niveluri de ierarhizare: junior, jonior avansat si senior (le puteti denumi altfe, dar ideea conteaza) cu niveluri diferite de salarizare si sarcini distincte.

O astfel de organizare va salveaza bani si va tine oamenii mai mult in companie. E important ca orice companie sa se focuseze pe oameni in perioada urmatoare pentru ca deja se simte o criza de personal.

Astfel de solutii dam noi in proiectele de consultanta logistica si operationala. Vedeti aici cu ce te poate ajuta un astfel de proiect: Consultanta logistica….daca vrei sa reduci costurile.

Citeste inca un articol interesant: De ce nu ies procesele

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *