Optimizare stocuri
In acest articol o sa discutam despre optimizare stocuri. O sa afli din acest articol urmatoarele:
- de ce ar trebui sa faci optimizare de stocuri;
- cum se abordeaza un astfel de proiect;
- ce unelete se pot folosi;
De ce ar trebui sa faci optimizare stocuri
Asa cum am mai spus si in alte articole daca lucrezi cu stocuri e necesar sa ai un proces de optimizare stocuri. Stocurile sunt pe locul 1, 2 sau 3 in ceea ce priveste cheltuielile unei compani, in functie de companie si de stadiul de dezvoltarei. Reducerea costurilor cu stocurile face ca acesti bani sa se duca direct in profit.
Pentru a optimiza stocurile e necesar sa cresti viteza de rotatie a stocurilor. Asta inseamna sa ai cantitati mai mici de produse, pe care sa le vinzi mai repede si sa faci reaprovizionare mai des.
Cea de mai sus este una din metodele de optimizare stocuri. O alta metoda presupune sa renegociezi preturile cu furnizorii si sa obtii preturi mai bune si reducerea cantitatii minime de comanda.
De obicei, intr-un proiect de reducere costuri se aplica aceste 2 metode in acelasi timp pentru a obtine rezultate maxime.
O a treia metoda este aceea de a scapa de stocurile vechi si care nu se mai vand (includem aici si capetele de stoc). De obicei aceste stocuri cantaresc greu in situatii si, daca nu sunt valorificate, sunt bani morti.
De obicei, in companii exista mult suprastoc, acest suprastoc exista pentru ca cei de la achizitii comanda marfa mai multa. Se intampla asta pentru a evita ruperea de stoc. Ruperea de stoc se vede foarte repede si ajuge repede la management pe cand suprastocul nu. Suprastocul se vede greu si trebuie analize ca sa vezi asta.
Cum se abordeaza un astfel de proiect
Ar trebui sa retineti ca un astfel de proiect este un proiect complex si e bine sa il faceti cu un consultant. Chiar daca aveti ERP sau WMS si unul dintre softurile astea contine MRP tot e recomandat sa faceti un proiect de optimizare de stocuri. MRP-ul va ajuta sa comandati corect, dar nu va ajuta sa vindeti, astfel apar capetele de stoc
Un produs comandat corect, dar nevandut la timp se va bloca si va ingrosa randurile produselor “moarte”.
Noi abordam un astfel de proiect astfel:
- facem o analiza de stoc pe datele clientului. Analiza de stoc pentru optimizare stocuri este o operatiune destul de complexa care presupune gasrea datelor, punerea lor laolalta, analiza lor si interpretarea lor, corelarea lor cu realitatea si oferirea de solutii pentru optimizare. De obicei e un volum mare de date si daca nu ai instrumentele corecte e destul de greu de facut analiza.
- oferim solutii (2 sau 3, daca e posibil) pentru rezolvarea problemelor gasite. De obicei, solutiile sunt pe toate palierele: reducere cantitati stocate, negociere cu furnizorii, solutii de transformare stocuri moarte in bani;
- stabilim parametri de stoc pentru ca stocul va poata fi controlat eficient pe viitor.
- stabilim proceduri pentru ca situatiile problematice sa fie evitate pe viitor;
Ce unelte se pot folosi
De obicei pentru proiectele mai putin complexe excel e suficient. pentru proiectele extrem de complexe cu foarte multe date de analizat excelul nu mai face fata si trebuie sa folosim un BI.
Din partea clientului e bine sa existe un MRP. MRP inseamna material requirement planning si este un soft care face gestionarea comenzilor catre furnizori pe baza consumului si a retetei (daca e cazul). O sa va explic intr-un alt articol ce face MRP.
WebWMS (softul gratuit de WMS) are un modul MRP inclus, modul care permite comanda produselor de la clienti si optimizarea stocurilor.
Eu am desfasurat astfel de proiecte la mai multe companii si sunt specializat pe asa ceva. De asemenea, am uneltele potrivite pentru a face astfel de analize. Daca vrei sa vezi cum stai cu stocurile te invit sa facem impreuna un audit. Pretul este mai mult decat suportabil pentru orice companie. Vezi aici ofertele noastre de consultanta si alege in cunostiinta de cauza.
Iti pun la dispozitie un document in care iti explic cum ar trebui facuta optimizarea de stocuri. Poti achizitiona acest document de aici: Optimizare stocuri