Optimizare rute

Procesul de optimizare rute se refera in mod special la optimizarea rutelor de distributie. Din acest articol vei afla urmatoarele:

  • unde se poate folosi un proces de optimizare rute
  • cum se poate face optimizare rute

Unde se poate folosi un proces de optimizare rute

De obicei, un astfel de proces de optimizare rute se foloseste in firmele de distributie pentru optimizarea rutelor de distributie.

De asemenea, se poate folosi in procesele de productie pentru a optimiza rutele de aprovizionare a masinilor cu materiiprime si materiale. Desigur ca, in cazul productiei, discutam de optimizare rute intr-o fabrica foarte mare cu cel putin 50 de masini.

Procesul de optimizare rute se poate face atunci cand livrezi produse sau atunci cand colectezi produse din mai multe locatii si le aduci intr-o locatie centrala.

Situatia descrisa mai sus se intalneste in companiile care fabrica produse din lapte si …..in orice alta companie. De obicei, atunci cand e criza de personal companiile incep sa caute forta de muncala distanta din ce in ce mai mare fata de sediu.

Asta inseamna ca trebuie sa aduca acei angajati la serviciu si sa-i duca acasa. In cazul asta putem vorbi de optimizare rute la orice companie mai mare.

De obicei, in companiile mari, de un astfel de proces se ocupa resursele umane, iar logistica nu prea ii ajuta…pentru ca nu au cunostiinte pe domeniul asta. Asta se intampla la fabrici care nu au distributie si nu au oameni cu competente pe zona asta. O astfel de optimizare va poate salva multi bani.

Cum se poate face optimizare de rute

In cazul descris mai sus, al unei fabrici mari care isi aduce angajatii la lucru si ii duce acasa, aceasta optimizare…..nu prea se face.

De obicei se lucreaza cu o companie de transport, au inceput de la ceva mic si apoi tot adauga locatii. Firma de transport le face o oarecare optimizare pentru a grupa mai multe locatii pe aceiasi masina. Trebuie sa va ganditi ca ei, firma de transport, castiga bani daca fac cat mai multe curse cu cat mai multi kilometri.

De aceea interesul lor de a face optimizari e mic.

Optimizare de rute se poate face manual sau folosind softuri specializate. In cazul rutelor statice softurile de optimizare de rute sunt extrem de scumpe si nu isi justifica banii. De aceea, in astfel de cazuri, se face optimizare fara soft.

De fapt, noi in astfel de proiecte folosim softuri, dar care fac optimizari pe fiecare ruta in parte si pe situatii punctuale, iar astfel de softuri sunt, de obicei gratuite.

E foarte util sa te gandesti la o astfel de optimizare pentru ca pe masura ce afacerea creste ai nevoie de mai multi oameni. Acesti oameni ii aduci de la distante din ce in ce mai mari, iar asta va costa din ce in ce mai mult.

Daca ai nevoie de o astfel de optimizare te rog viziteaza ofertele noastre de consultanta: Oferte consultanta logistic specialist

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *