Motive pentru care ai apela la un consultant logistic

consultant logistic
consultant logistic

Am spus totdeauna si voi continua sa spun ca o afacere este un organism viu care evolueaza pe masura ce timpul trece. Evolutia aceasta nu este una lipsita de probleme daca ea nu se face in mod natural sau se face intr-un mod fortat. Cu cat experienta organizatia de a gestiona situatii de tranzitie este mai mare cu atat aceasta evolutie se face intr-un mod mai natural si fara perioade critice. Aaritia perioadelor criticeeste un lucru normal si aceste perioade vor aparea cu o anumita frecventa in orice organizatie.

Depasirea perioadelor critice se poate face in mai multe feluri, regula de baza este ca rezolvarea este cu atat mai usoara cu cat identificarea unei perioade critice se face mai din timp. Depasirea unei perioade critice se poate face in 2 moduri:

– prin forte proprii;

– prin apelarea la un consultant specializat;

Din experienta mea depasirea unei perioade critice prin forte proprii are sanse de reusita de 30%, deoarece necesita mai multe competente decat se poat gasi intr-o organizatie, iar daca aceste competente exista in organzatie e foarte greu sa fie puse in valoare datorita relatiilor si fortelor existente in companie la un anumit moment.

De obicei pentru rezolvarea unei probleme critice ar trebui constituita o echipa de proiect care sa poata conduce acest proiect in mod profesional. Incercarea de rezolva o astfel de problema fara a constitui o echipa de proiect este o greseala din start, dar multe companii prefera sa faca asa si de accea rezultatul este un esec.

Constituirea unei echipe de proiect si implicarea in proiect a oamenilor necesita alocarea unui timp din timpul zilnic pentru acest proiect. De obicei un proiect mediu, ca si complexitate si intindere in timp, necesita alocarea a cel putin 4-5 ore zilnic pentru fiecare membru al proiectului, iar acest timp, de cele mai multe ori este luat din timpul zilnic de munca. Aceasta duce la o proasta gestionare a activitatilor zilnice deoarece in companii nu prea exista oameni care sa poata suplini un om pe o perioada lunga de timp, iar acest lucru duce la crearea de probleme in alte zone decat in zona in care se doreste rezolvarea.

Ceea ce am descris mai sus este un aspect al problemei, poate nu cel mai important. Cel mai important aspect al problemei rezida din faptul ca organizatia este strabatuta de niste forte de adeziune sau respingere. Aceste forte, pentru a restabili echilibrul, trebuie de cele mai multe ori deranjate. D

eranjarea acestor forte duce la aparitia de animozitati. Schimbarile propuse de echipa de proiect nu vor fi cu usurinta acceptate pentru a fi implememtate chiar daca au fost acceptate initial la nivel declarativ. Evaluarea facuta de echipa de proiect, de obicei, nu este 100% obiectiva deoarece obiectivitatea ar putea duce la strictarea relatiilor din interiorul organizatiei, iar oamenii din echipa de proiect se vor intoarce, dupa terminarea proiectului in interiorul echipelor vechi, acest lucu le vor crea probleme in cazul in care isi vor deranja colegii pe timpul proiectului, de aceea, ei au tendinta de a nu deranja anumite interese si forte pentru a nu-si crea probleme ulterior.

De exemplu un om de la logistica nu va fi niciodata 100% obiectiv fata de colegii de la vanzari deoarece asta ar duce la periclitarea relatiilor dintre ei si la o lupta intre departamente lucru care ar putea duce la periclitarea jobului sau, or unul din scopurile omului de la logistica este sa-si pastreze jobul si sa aiba siguranta zilei de miine si atunci va prefera sa nu evalueze 100% obiectiv anumite probleme delicate.

Un alt motiv pentru care astfel de proiecte esueaza este lipsa de experienta a oamenilor din organizatie in mai multe companii si in mai multe industii. Oamenii din interiorul organizatiei, care sunt selectati pentru a face parte dintr-un astfel de proiect, sunt de obicei oameni care sunt vechi in organizatie si care cunosc organizatia foarte bine, or tocmai acest lucru este, de foarte multe ori, dezavantajul lor major.

De ce e bine sa alegi un consultant logistic extern?

Un consultant extern rezolva aceste probleme critice deoarece: el nu va lucra in organizatie dupa finalizarea proiectului, deci va fi 100% obiectiv in a pune cartile pe masa in orice problema identificata in departamentele organizatiei, oamenii vor fi mai deschisi in a spune problemele consultantului deoarece se simt mai protejati, consultantul actionand ca o protectie in acest caz, deoarece el discuta cu mai multi oameni si face legaturi intre diverse discutii putand identifica anumite probleme chiar daca oamenii nu le spun in clar.

Un consultant extern are experienta mare in mai multe industrii si de aceea poate propune rezolvarea unei probleme prin prisma acestei experiente. De ex: un producator de textile care are logistica nu va angaja niciodata un om care sa se ocupe de logistica lui si care a lucrat inainte la un distribuitor de bauturi racoritoare, cu toate ca un astfel de om poate aduce multe beneficii in in organizatia producatoare de textile. Foarte multe solutii se pot porta de o industrie la alta facand anumite ajustari.

Un consultant extern isi aloca tot timpul pentru rezolvarea problemelor, deci perioada de timp in care aceste probleme se rezolva este mai mica decat in cazul folosirii unei echipe interne, iar cum o perioada critica duce la pierderi de bani, scurtarea acestei perioade duce la minimizarea pierderilor, minimizare care poate fi considerata un cost saving in acest caz.

Consultantul iti poate face o predictie asupra rezultatelor cu o mai mare acuratete decat o echipa interna si poate urmari atingerea rezultatelor cu o implicare mult mai mare decat a echipelor interne.

Mia trebuie retinut un singur lucru inainte de a incheia, si anume: consultantul nu il platesti, el, de fapt, se plateste singur deoarece, doar o parte din castigul pe care ti-l aduce se va intoarce la el sub forma de plata a prestatiei efectuate.

Vezi serviciile noastre de consultanta si abonamentele de consultanta logistica.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

0 comentarii la „Motive pentru care ai apela la un consultant logistic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *