Monitorizarea corecta a temperaturii in depozitele de logistica

Monitorizarea corecta a temperaturii in depozitele de logistica este o problema care poate avea multiple rezolvari. Totusi, pentru a monitoriza corect temperatura este necesar sa tii cont de cateva elemente principale.

Monitorizarea corecta a temperaturii in depozitele de logistica

Eementele pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand monitorizezi temperatura in depozite sunt urmatoarele:

  • Stratificarea. In depozitele mari se produce fenomenul de stratificare. Se intampla asta mai ales in cazul depozitelor inalte, dar nu numai. Acest fenomen consta in stratificarea aerului din interior, fiecare strat avand temperatura diferita. Straturile acestea au, de obicei, grosimi de 1-2 metri, iar temperatura intre straturi poate sa difere cu 0.5-1.2 grade. Asta inseamna ca la un depozit de 6 metri inaltime e posibil ca intre stratul de la nivelul solului si cel de la nivelul tavanului sa aveti diferenta de cateva grade. De aceea e recomandat sa folositi mai multi senzori de temperatura plasati la diferite inaltimi fata de sol. Iar sistemul de monitorizare trebuie sa va permita sa monitorizati temperatura de la toti acesti senzori
  • Mixarea aerului. Este strans legata de fenomentul de stratificare. Pentru a distribui temperatura cat mai constant in depozit este indicat sa folositi sisteme de mizare a aerului. Asta inseamna ca trebuie sa amestecati traturile de aer evitand astfel fenomenul de stratificare. Pentru asta se folosesc ventilatoare sau sistemele de racire plasate in pozitii atent studiate.
  • Pierderile de temperatura. Sunt direct proportionale cu sistemul de anvelopare termica a caldirii si a inchiderii si deschiderii usior (cailor de acces). Daca nu se folosesc sisteme speciale (de genul sasurilor sau perdelelor de protectie) pierderile de temperatura pot fi importante. Asta va duce la costuri mai mari cu mentinerea temperaturilor constante in interiroul depozitului. In astfel de zone este importanta monitorizarea temperaturii pentru ca probabilitatea de a nu avea valorile corecte este mai mare in aceste zone.

Cum se monitorizeaza corect temperatura din depozit

Regula generala este sa ai cat mai multi senzori plasati in divesrse locatii. In primul rand trebuiesc plasati senzori in locurile de acces pentru a monitoriza pierderile din acele zone si pentru a putea interveni. Asta duce la reducerea costurilor cu racirea sau incalzirea locatiei respective. De asemenea, trebuie masurata temperatura pe diverse straturi pentru a evita stratificarea. Intr-un depozit mare e nevoie de mai multi zwci de senzori de monitorizare pentru a putea monitoriza corect temperatura. De asemenea, trebuiesc folosite sisteme eficiente de destratificare, amestecarea aerului ducand, de asemenea, la reduceri de costuri cu mentinerea temperaturii.

Dupa cum vedeti un sistem de monitorizare trebuie sa permita plasarea mai multor senzori in divesse locatii si sa centalizeze aceste informatii intr-un dashboard. Sunt putine sisteme in piata care au un pret rezolnabil si sa reueasca sa indeplineasca aceste criterii. Unul din aceste sisteme este SmartTerm sistemul dezvoltat de noi, sistem care poate sa monitorizeze temperatura de la cateva sue de senzori la cateva mii de senzori in acelasi timp.

Poti vedea detaliile sistemului si poti comanda de aici: https://logistic-specialist.ro/shop

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cat de usor se instaleaza sistemul de masurare si monitorizare temperatura SmartTerm

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Monitorizarea corecta a temperaturii in depozitele de logistica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *