Mindset – cum functioneaza mintea prin comparatie

mindset, setare mentala
mindset

Mindset, adica pe romaneste o setare mentala, este ceva care avem setat in creier si la care ne raportam.

Asta e o chestiune de psihologie si probabil va intrebati de ce scriu pe blogul meu despre asta. Raspunsul e simplu: procesele de business sunt facute de oameni, iar daca vrei sa controlezi procesele si sa le optimizezi (activitate cu care ma ocup zilnic), trebuie sa inveti cum functioneaza procesul de gandire al oamenilor.

In postarea aceasta vreau sa vorbesc despre o chestiune extrem de simpla, dar extrem de puternica, daca o folositi asa cum trebuie. In interactiunea mea cu oamenii am remarcat ca noi toti functionam mental prin comparatie.

Mindset sau cum functioneaza ceierul uman

Adica, orice chestie noua cu care interactionam avem tendinta de a o asocia cu ceva cunoscut si de a o compara. Daca nu avem o chestie cunoscuta cu care sa comparam noua experienta atunci creierul nostru isi va crea o referinta si va raporta chestia noua la referinta noua pe care creierul a creat-o.

Asa functionam toti, iar daca aveti timp si rabdare sa observati asta o sa vedeti ca asa e. Ganditi-va, de exemplu, la noua masina cumparata. Unii din noi o vor compara cu cea vechea, daca au avut una, altii o vor compara cu a vecinului, fratelui, colegului de serviciu etc. Tot timpul va exista o referinta de comparatie creata de creier, iar daca e o experianta sau un obiect pe care nu l-am avut inainte creierul va crea o referinta la ceva cunoscut.

De ce e important aspectul asta legat de setarea mentala (minset in engleza)?

In viata voastra de business asta este foarte important pentru ca inainte de a face ceva ar fi bine sa va ganditi ce setare mentala are cel care va interpreta actiunea voastra. De exemplu: trimiteti o oferta unui client sau ii cereti sefului sa va mareasca salariul. In ambele cazuri oamenii vor crea o referinta cand vor auzi cererea voastra.

Atunci cand va duceti sa cereti marire de salariu referinta sunt colegii vostri de pe aceiasi pozitie, daca nu aveti colegii, atunci colegii din aceleasi departamente care au aceleasi responsabilitati sau job similar. Daca e vorba de o oferta punctul de referinta va fi ceilalti concurenti din piata sau reducerile/beneficiile aduse de produs/serviciu.

Stiind sau determinand referinta la persoana care ia decizia, aceasta referinta poate fi schimbata in favoarea voastra, a celui care cere. Daca nu stii referinta o poti afla prin diverse tehnici, tehnici despre care am sa vorbesc in alta postare uterioara. Scimbarea punctului de referinta la care se raporteaza creierul persoanei va face sa controlati procesul de gandire al celui care ia decizia.

Exemplu concret

Am sa va dau un exemplu: in urma cu 10 ani ma intalnisem cu un potential client pentru un serviciu nou, i-am facut o ofarta si clientul a zis ca vrea 25% discount si semnam contractul Eu nu putea da decat 20% discount asa ca am sunat la seful. Chiar cu 25% discount noi aveam o marja de 80% pe serviciul respectiv, deci era super bine.

Seful, cu care facusem toate calculele de cost si stabilisem preturile in urma cu 3 saptamani era cel care trebuia sa-mi aprobe discountul de 25%. L-am sunat si i-am zis ca am gasit un client care vrea discount 25%, nu 20% cum puteam eu aproba si de aia aveam nevoie de aprobarea lui. Raspunsul sefului a fost ca 25% discount e foarte mult si ca nici mamei lui nu ii da asa discount. Si a inchis.

In cazul asta setarea de referinta (minset-ul) sefului a fost pretul de plecare, asta a fost setarea pe care creierul lui a creat-o, si a actionat in consecinta. Daca eu as fi pus problema altfel si i-as fi zis: “Uite, am un client care vrea pret de 350 de lei, dar costul nostru este de 200 de lei, ce zici e ok?” (e doar un exemplu), atunci primul lucru care l-as fi facut ar fi fost ca i-as fi setat referinta la costul de 200 de lei, adica i-as fi controlat punctul de referinta prin crearea lui voluntara de catre mine si nu l-as fi lasat pe el sa-si creeze punctul de referinta asa cum ar fi vrut el. Chestia asta m-ar fi dus la un raspuns pozitiv si nu la unul negativ.

Pentru a controla procesul de gandire e foarte important sa creezi o setare mentala (mindset) care sa fie in concordanta cu asteptarile tale,, daca nu faci asta procesul va fi total in afara controlului tau.

Daca crezi ca e interesant articolul spune despre el si prietenilor tai.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

3 comentarii la „Mindset – cum functioneaza mintea prin comparatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *