Logistica lui Mos Craciun

logistica lui Mos Craciun
logistica lui Mos Craciun

Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne imaginam cum ar arata logistica lui Mos Craciun.

Daca eu as fi Mos Craciun cred ca as avea ceva probleme in a face lucrurile sa mearga, dar as avea si ceva premise de partea mea. Parte buna a lucrurilor este ca mare parte din comenzi ar putea veni cu ceva timp inainte, deci teoretic as putea avea minim 5 zile de la comanda pina la livrare (as putea sa le cer asta clientilor si cred ca ar intelege).

Probleme cu comenzile la logistica lui Mos Craciun

Problema este in cazul comenzilor intirziate care oricum trebuiesc livrate pentru ca nu pot fi livrate la livrarea urmatoare, care teoretic ar fi peste un an.:) Partea proasta a  comenzile este ca ele vin in foarte multe limbi, iar traducerea lor ar putea fi o problema in cazul in care nu exista un soft automat de traducere.

Softul ar trebui sa permita introducerea comenzilor (scrisorilor) automata, prin scanare si citirea lor prin OCR-izare si introducerea lor automata in baza de date pentru a putea fi prelucrate mai tarziu. O astfel de tehnologie acum este inca indisponibila, sau mai bine zis este disponibila partial cu interventie umana acolo unde scanerul nu poate citi informatia. Deci, nu este foarte facil si nici ieftin in a aduna foarte multe comenzi si a le introduce in baza de date. O rezolvare a problemei o poate rezolva introducerea comenzilor direct in baza de date prin intermediul internetului si a unui site.

Sa zicem ca rezolvam cumva problema anterioara, iar la livrare am avea un avantaj datorita diferentei orare pe glob. Deci, practic, nu avem doar o noapte pentru a face livrarile ci avem 24 de ore pentru a face livrarile, incepand cu anumite zone ale lumii si terminand cu altele in functie de zona orara.

Chiar si asa, avand la dispozitie mijloacele actuale, livrarile vor trebui sa se faca regional, adica centre regionale locate in fiecare tara, care sa cumpere produsele local sa le aduca in depozite regionale si apoi sa le livreze din acele depozite. Pentru o astfel de operatiune as vedea, folosind posibilitatile noastre, folosita o firma de curierat cu activitate globala.

Logistica lui Mos Craciun cu firme de curierat

Chiar si asa, firmele de curierat mari nu au activitate in toate tarile lumii, iar asta ar putea fi o problema dearece trebuie facute contracte separate, in diferite tari, cu diversi curieri, asta duce la probleme mai multe de compatibilitati. Firmele mari de curierat au in medie, zilnic, undeva intre 1 si 3 milioane de colete care le tranziteaza huburile si pe care le livreaza intre 24 si 72 de ore. Sa spunem ca ar trebui sa faca 2 miliarde de livrari intr-o noapte, teoretic ar trebui sa folosim 1000 de firme de curierat cu activitate globala, iar aceste firme ar putea sa livraze intre 24 si 72 de ore. Pentru a putea livra in 24 de ore tot ar trebui sa dublam, cel putin. Asta ar insemna, sa folosim 2000 de firme de curierat cu activitate globala. Cam greu, pentru ca nu cred ca exista nici macar 200.

Partea cea mai delicata a acestei probleme o reprezinta livrarea. Cei care au lucrat in curierat stiu ca livrare B2C (livrarea la persoane fizice) pune mari probleme. Numarul mare de livrari va duce inevitabil la un numar mare de curieri ce necesita a fi folositi pentru a putea face livrarile in timp util. Problema principala a unei astfel de exercitiu este de fapt volumul mare de livrari care trebuiesc facute intr-o perioada scurta de timp, fiind foarte posibil ca rata de nelivrare a coletelor sa fie la valori foarte mari, sau, in cazul in care se doreste scaderea acestor valori costurile ar trebui sa fie destul de mari.

Logistica lui Mos Craciun la nivelul Bucurestiului

Un calcul simplu facut la nivelul Bucurestiului:  Sa spunem ca sunt 1 mil de familii la nivelul Bucurestiului. Asta inseamna 1 mil de livrari, deci la 100 de livrari pe care le poate face un curier in 10 ore (am exagerat un pic, iar cei din domeniu stiu ca este greu ca un curier sa faca 100 de livrari), ar fi necesar, facand un simplu calcul, de 10.000 de curieri numai la nivelul Bucurestiului pentru a face livrarile.

Pe langa cei 10.000 de curieri ar trebui si 10.000 de mijloace de transport. Un astfel de exercitiu este foarte greu de indeplinit si inca nu vad nici o firma de curierat care sa se bage in asa ceva, sau daca s-ar baga ar cere foarte multi bani si nu ar da garatia unui serviciu de calitate (ceea ce in cazul asta este foarte important). Urmarirea coletelor ar fi de asemenea o foarte mare provocare.

Se pare ca un astfel de job depaseste posibilitatile actuale date de tehnologie si de know-how si ca este foarte greu ca cineva sa poata sa duca la capat in conditii bune un astfel de exercitiu. Pe langa costurile care ar fi foarte mari si care ar fi neaaceptate de clienti, plata acestor costuri nu va duce implicit la siguranta unui serviciu de calitate.

Concluzia este ca: Logistica lui Mos Craciun se face cu alte mijloace pentru a livra la timp coletele cu cadouri dragute pentru cei dragi.:)

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Logistica lui Mos Craciun

 • decembrie 14, 2010 la 11:42 am
  Legătură permanentă

  ai perfecta dreptate.
  si raspunsul la logistica lui mos craciun este: outsourcing-ul 🙂

  Răspunde
 • decembrie 14, 2010 la 6:52 pm
  Legătură permanentă

  in mod cert asta cred ca e solutia miraculoasa. cred ca ar face si ceva reduceri de costuri.:)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *