Logistica de productie

Da, exista si asa ceva: logistica de productie. In acest articol, daca o sa -l citesti pana la capat ai sa afli urmatoarele:

  • ce este logistica de productie;
  • cum se face logisica de productie pentru productie de masa;
  • cum se face logistica de productie pentru productia unicat;

Ce este logisticade productie

Logistica de productie, asa cum ii spune si numele este logistica care asigura buna functonare a productiei. Asta inseamna ca logistica trebuie sa asigure tot ce este necesar ca productie sa functioneze optim. Prin logistica de productie se intelege aducerea materiilor prime, materialelor si semifabricatelor la punctul de lucru din productie. Punctul de lucru din productie foloseste aceste produse pentru a face numite operatii specifice.

In urma interventiei din productie rezulta un alt produs care poate fi semifabricat sau produs finit.

De obicei, cand discutam de logistica de productie discutam de operatii de depozitare si de “distributie” interna. Distributia interna inseamna aducerea produselor din depozit la punctul de lucru.

Exista 2 tipuri de productie:

  • productie de masa si
  • -productie discreta sau unicat

Cum se face logistica de productie pentru productia de masa

Productia de masa se refera la acel tip de productie care produce reptitiv acelasi produs in cantitati mari. Asta inseamna ca exista una sau mai multe masini care produc in mod reptitiv si cu o anumita cadenta aclasi produs. Datorita specificitatii acestui tip de productie este necesara aprovizionarea cotinua sau cu o anumita periodicitate a punctelor de lucru de productie.

Datrorita faptului ca nu se pot tine multe produse la punctul de lucru din productie (masina) trebuie facuta o aprovizionare constanta a acestuia. Aprovizionarea este necesara pentru a nu intrerupe productia. Distributia produselor la punctele de lucru din productie este aceiasi cu distributia produselor la clienti in logistica clasica, doar ca nu se face extern ci se face intern in hala de productie

Regulile de baza sunt acelesi:

– punctul de lucru -“clientul” – comanda cantitatea de produse pe baza unei planificiari sau manual. In baza comenzii se scot produsele din depozit si apoi se livreaza la punctul de lucru.

– livrarea la punctele de lucru se face cu utilaje specifice si trebuie facuta astfel incat produsele sa ajunga in cantitatea care trebuie la momentul in care e envoie de ele.

De asemenea trebuie luat in calcul ca unele produse trebuiesc mutate de la un punct de lucru la altul pentru a continua operatile de productie.

Datorita spatiilor mici din jurul masinilor, nu se pot tine cantitati mari de produse langa masini si de aceea  cantitatile de material si distributia trebuiesc optimizate.

Ca si in logistica clasica totul tine de cifre si trebuiesc facute calcule si optimizate costurile pentru logistica de productie. Deoarece logistica de productie si productia sunt strans legate deciziile de optimizare trebuiesc luate pe baza costurilor de logistica coroborate cu costurle de productie.

Cum se face logistica de productie pentru productia unicat

Poductia unicat este ceva mai complicata decat productie de masa. Productia unicat presupune executarea in serii mici sau unicat a produselor. sunt de obicei produse care au ciclu de productie mare: de la cateva saptamani la citeva luni. Asta spre deosebire de productia de serie unde ciclul de productie pentru 1 produs variaza de la cateva secunde la cateva ora poate chiar cateva zile in anumite cazuri.

In astfel de cazuri plnificarea este elementul principal. La un produs care are un ciclu de producie de cateva luni trebuiesc corelatae foarte bine anumite elemente. Trebuie corelate foate bine etapele de productie cu aprovizionarea produselor de la furnizori in anumite etape de productie astfel incat optimizezi costurile pe tot fluxul.

O planificare extrem de buna cu un project management eficient face ca productia sa nu aiba sincope din lipsa de materiale si costurile sa fie optimizate.

Dupa cum vedeti ficare dintre cel 2 tipuri de logistica de producie are particularitatile ei si trebuie adaptata la “client”. Regulile e baza din logistica se pastreaza insa deoarece in ambele cazuri sunt necesare aceleasi operatii. Diferenta este ca se desfasoara in spatii mai restranse si cu restricti speciale.

Daca ti-a placut articolul asta te rog sa-l trimiti prietenilor tai si sa-l citesti si pe urmatorul: Optimizare stocuri

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *