Logistica

Logistica buna nu te poate scoate din criza

Logistica buna nu te poate scote din criza, contrar a ceea ce cred unii oameni. Constat asta si acum si am constat-o si in criza trecuta! Inca de atunci spuneam ca atunci cand esti pe val, cand iti marg vanzarile foarte bine e bine sa te uti la logistica si sa faci optimizari. De ce? Pentru ca ai bani sa faci investii, oamenii nu sunt asa stresati cum sunt in criza si ai timp sa faci modificarile de care ai nevoie fara sa ai o presiune financiara uriasa.

In criza e recomandat sa prezervi ceeea ce ai in logistica, sa incerci sa mentii costurile si sa-ti focusezi toate eforturile pe vanzari, pe clienti. Nu e bine sa faci investii, nici macar in logistica. Exista o singura regula: accea ca poti face investiii daca ROI-ul e undeva la 1 an. Dar in logistica, de obicei, ROI-ul e mai mare de 1 an, cam 2-3 cel mai putin.

Daca tousi ai bani si vrei sa faci investii criza e buna pentru ca e posibil sa obtii preturi mai mici. Dar asta doar daca ai banii si daca esti sigur ca vor veni bani in buiness si in urmatorii ani. Daca nu e bine sa pastrezi acei bani pentru ca iti vor salva afacerea. In perioada asta de criza, asa cum e cea pe care o traversam acum e cam greu sa ai siguranta unor venituri stabile..

Logistica buna te ajuta in criza, dar daca iei masuri dinainte

Problema cu logistica este ca e costisitoare. In orice moment al ei. Si mai ia si ceva timp ca sa poti modifca lucrurile si sa le optimizezi. De aceea e bine sa faci asta cand e bum economic. Intr-o companie, logistica iti poatae aduce costuri mari sau mici in functie de cum e facuta. Si cand iei decizii in logistica e bine sa te gandesti la perioadele nefaste ale companiei nu le cele bune. Asta pentru ca vei lua echipamente sau softuri care par sa nu te coste mult cand esti pe val, dar te pot ingropa cand e criza.

Gandirea strategica si pe teren lung este la fel de buna in logistica cum este si in business in general. Problema e ca in logistica oamenii din companii sunt mai mult executanti decat manageri care sa gandeasca strategii pe termen lung si sa le implementeze. Si se intampla asta si la companii mari nu numai la companii mici, asa cum v–ati astepta.

Ca sa concluzionez: salvarea in criza nu vine de la logistica, logistica poate ameliora durerea. Dar daca rana e grava nu o poti trata cu comprese. Daca vrei ca logistica sa te ajute in perioadele de criza e bine sa faci optimizari in logistica inainte de criza. Aceiasi regula e valabila si in cazul investitiior!

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Logistica buna nu te poate scoate din criza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *