Layout depozit-aranjare rafturi si proiectare depozit
Un layout de depozit inseamna cum sunt aranjate rafturile in depozit si marfurile si cum e proiectat depozitul pentru a servi cat mai bine scopului.
Ce vei citi in acest articol:
- cum e bine sa proiectezi depozitul asfel incat sa fie eficient;
- de ce trebuie sa tii cont cand proiectezi depozitul si aranjezi rafturile;
- iti voi da o unelta foarte misto pentru proiecte layout, unealta care e gratutia.
Cum e bine sa proiectezi depozitul
Depozitul e proiectat de construstor, de obicei. Asa e si normal pentru ca e o constructie industriala. E recomandat sa fiti asistati si de catre un specialist in logistica. Specialistul in logistica vede ceea ce nu vede si nu stie constructorul.
Specialistul in logistica va poate ajuta sa creati un layout depozit eficient din punct de vedere al spatiului si eficientei proceselor. Va poate ajuta sa optimizati spatiul si gradul de ocupare al acelui spatiu, asta ducand la un cost mai mic al constructiei.
Stiu ca pare simplu si ca e floare la ureche, dar credeti-ma ca doar pare. Oricine stie sa faca un layout de depozit inficient. Un layout de depozit eficient pot face putini specialisti.
Pentru asta ai nevoie de cunostiinte despre constructii, utilaje, rafturi, procese, fluxuri logistice, automatizari etc.
De ce trebuie sa tii cont cand proiectezi un depozit
In primul rand ar trebui ca depozitul sa aiba o forma optima, iar asta nu se obtine foarte usor. In al doilea rand, cand proiectezi depozitul trebuie sa ai grija sa sa nu fragmentezi spatiul din interiorul depozitului.
Fragmentarea spatiului presupune sa pui stalpi, de exemplu, prin diverse locuri prin depozit. De exemplu: 3 stalpi plasati in mijlocul depozitului pe lungimea lui te va incurca la optimizarea spatiului si la folosirea la maxim a lui.
Spatiul trebuie sa poate fi folosit extrem de eficient pentru ca e o resursa scumpa. Gradul de incarcare al depozitului trebuie sa fie maxim. Asta inseamna sa stochezi cat mai multi paleti in spatiul respectiv, avand totusi procese eficiente si fluide.
Pentru asta iti trebuie culoare mici intre rafturi, culoare care in orice depozit ocupa ineficient spatiul. Culoarele mici au dezavantajul ca maresc timpii pe flux pentru ca trebuie sa folosesti numai anumite utilaje. marirea timpilor pe flux duce la utilizarea mai multor utilaje si, de foarte multe ori, a mai multor oameni.
De asta ai nevoie de un specialist in logistica. Eu te pot ajuta sa gasesti compromisul ideal intre ocuparea spatiului si eficienta proceselor.
Ce unelte de proiectare layout depozit folosesc?
Toti cei care fac asta folosesc Autocad, dar autocad nu e un tool usor de invatat si usor de folosit. Nu e la indemana tuturor sa deseneze in Autocad. Pe langa asta Autocad e un soft extrem de scump.
Mai sunt si alte softuri gen Autocad care sunt mai ieftine sau chiar gratuite.
Eu folosesc altceva, e un soft care e creat pentru asa ceva, e gratuit si te ghideaza sa creezi rafturi si layout. L-am descoperit din necesitate, avand un client pentru care trebuia sa creez layout de depozit si sa-l coroboram cu procesele ca sa marim gradul de incarcare al unui depozit exitent fara a afecta procesele.
Lucruri din astea complicate fac eu. Zic complicate pentru ca e simplu ca pui niste rafturi intr-un depozit, asta face oricine. Sa pui optim si sa ai si procese otimizate asta e mai greu si nu o face oricine.
Softul e usor de invatat si intuitiv si permite sa populezi cu rafturi un depozit deja existent si sa te joci cu ele acolo. A doua modalitate este sa creezi intai layoutul de depozit si apoi iti permite sa pui constructia peste layout contruit.
Softul e foarte misto si usor de invatat sa lucrezi cu el, mie mi-a luat cam 2 ore. Ai linkul aici: Soft destept pentru layout depozit