Supply Chain

Kpi dashboard

kpi dashboard
kpi dashboard

Stim cu totii ca  indicatorii de performanta sunt un “must” intr-o companie care se doreste a fi eficienta si care  doreste a masura performanta prin cifre si nu prin povesti frumoase (kpi dashboard este ceea ce reuneste acesti indicatori).

Fiecare departament din organizatie ar trebui sa aiba proprii indicatori de performanta (kpi) pentru a masura eficienta proceselor din departament. De obicei un kpi este masurat la sfarsitul unei operatii pe lantul de proces si indica, printr-o valoare numerica, daca acea operatie este eficienta sau nu.

De cele mai multe ori, in companii, exista implementati indicatori de performanta, dar, din experienta mea sunt putine companii la care acesti indicatori chiar sunt urmariti sistematic si chiar transmit o radiografie a companiei la un anumit moment.

De cele mai multe ori acesti indicatori sunt ori prea putini, ori prea multi si sunt greu de urmarit, ori sunt solidari (adica plasati in anumite locuri ale procesului unde ofera o informatie solidara care nu are valoare pentru proces in sine).

KPI dashboard la nivel de management

De la nivel top management, urmarirea performantei organizatiei ar trebui sa se faca printr-un tablou de indicatori (kpi dashboard) care sa poata urmari, corelat, performanta diferitelor departamente ale organizatiei.

Un astfel de tablou, ar trebui dublat de un tablou de control in care sa fie prezentate punctele cheie de control, controale care trebuiesc efectuate in vederea evaluarii cauzelor care au dus la iesirea indicatorilorde performanta (kpi) din marja.

Legarea indicatorilor de performanta si vizionarea lor intr-un tablou centralizat este ceea ce lipseste de cele mai multe ori in organizatii. Cu toate ca este foasrte simplu de urmaritun astfel de tablou managerilor le este greu sa il implementeze datorita rezistentelor din organizatie si a imposibilitatilor de a masura exact acesti indicatori.

Oricare ar fi greutatile pe care le avetiin aimplementa un astfel de tablou sfatul meu este sa incepetisisanu maiaminati. Vor fi o gramada de probleme, dar odata luata decizia de a incepe lucrurile vor incepe sa se produca.

In cele ce urmeaza va dau exemplu de un astfel de tablou pentru a avea un exemplu de urmat. La un astfel d etablou trebuiesc urmarite valorile care ies din marja si pe acele procese trebuie sa va concentrati.

kpi valoare lunara valoare taget um
consum combustibil 10.5 10 l/100
cost pe km 5 5.2 ron
cost pe unitate de depozitare 60 45 ron/palet
procent cost logistic din CA 4 4.2 %

Valorile au caracter informativ si nu sunt luate din viata reala.

Iti place? Da mai departe.

Vei vrea sa citesti urmatorul articol: KPI depozitare

Daca vrei asa ceva si la tine in froma putea sa te ajutam sa creeazi un astfel de KPI dashboard si sa vezi totul intr-un BI. Vezi aici ofertele noastre de consultanta logistica

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *