Kit de distributie lucruri de stiut

Una din operatiile dese care se fac atunci cand faci mentenanta autovehiculelor din flota este inlocuirea unui kit de distributie. Un kit de distributie consta, de obicei din curea de distributie, rola (una sau mai multe) intinzatoare uneori patina si suruburi (nu se regasesc tot timpul in kit).

De obicei, inlocuirea chitului de distributie, se face la masinile dotate cu motoare cu ardere interna care au distributie pe curea (la motoarele cu distributie pe lant de obicei kitul se schimba pe la 500.000 de k sau cand bate). Va fac precizarea asta pentru ca exista mai multe tipuri de distributie: pe curea, pe lant sau pe pinioane.

Motoarele cu distributie pe pinioane sunt de obicei motoarele mari de camioane sau de utilizaje, avantajul principal fiind acela ca nu necesita intretinere pe toata durata de viata a motorului, dar e mai scump constructiv.

Distributia pe lant are de asemenea avantajul ca nu necesita intretinere (cu unele exeptii, de exemplu motorul de Fiat de 1.3 care necesita inlocuirea lantului la 150.000 de km, acest motor fiind folosit pe modele de Fiat, Opel sau Suzuki) si sunt de preferat celor cu distributie pe curea.

Distributia pe curea este cea mai folosita pentru ca e cea mai ieftina contructiv si pentru ca aduce bani mai multi producatorilor pe perioada de exploatare a masinii, fiind recomandat ca la un anume numar de kilometri sau interval de timp ca kitul de distributie sa fie inlocuit.

Inlocuirea kitului de distributie presupune imobilizarea masinii pentru cateva ore bune si poate fi inlocuit cu un kit de distributie original sau cu un kit de distributie after market, fiiecare din cele doua fiind la fel de bune daca se alege un producator consacrat, kitul de distributie after market avand avantajul ca e mai ieftin decat kitul de distributie original. De obicei perioada de inlocuirea kitului de distributie variaza intre 60.000 de km si 150.000 de km, depinzand de producatorul masinii.

In functie de stilul de exploatare al masinii e recomandat ca kitul de distributie sa fie schimbat mai de des decat prevede producatorul masinii.

Toate informatiile astea cred ca iti sunt utile daca esti in manager de flota la inceput de drum, iar daca se intampla asa nu uita ca avea o aplicatie gratuita pentru managemnt de flota, aplicatie care poate fi accesata aici: https://www.adesoft.ro/administrareflota/

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *