Informatiile din fisa tehnica stivuitor – importanta lor

In articolul asta o sa va vorbesc despre cum cititi fisa tehnica a unui stivuitor si care e importanta informatiilor din acea fisa tehnica. Sunt foarte multe informatii acolo, dar nu toate sunt relevante pentru alegerea unui stivuitor. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • cum arata fisa tehnica a unui stivuitor si la ce informatii trebuie sa te uiti;
  • care sunt informatiile utile si ce reprezinta aceste informatii;

Cum arata fisa tehnica a unui stivuitor si la ce informatii trebuie sa te utii

Fisa tehnica a unui stivutior iti ofera toate informatiile de care ai nevoie pen†tru a putea alege corect. Atentie e vorba de fisa tehnica si nu de brosura stivuitorului. In fisa tehnica sunt toate informatiile produsului, in brosura sunt prezentate cele mai importante si cele pe care producatorul vrea sa le scoata in evidenta.

Fisa tehnica arata astfel:

De obicei, fisele tehnice le puteti descarca de pe site-ul profucatorului in format .pdf. Trebuie sa retineti ca nu toti producatorii au site-uri foarte prietenoase de unde puteti descarca fisele tehnice si vedea detaliile. Unul dintre producatorii care are un site bun si de unde puteti lua informatii este Still. Inainte de a cumpara un stivutior de la un producator care nu are site usor de navigat si care sa ofere informatii suficiente ar fi bine sa va ganditi. Eu incerc sa evit partenerii care inca din faza de prospectare vanzare sunt varza cu carne cu informatiile. Daca in faza asta sunt asa ganditi-va cum vor fi in fazele urmatoare, adica cand o sa aveti nevoie de reparatii si suport.

Aveti aici o fisa tehnica: fisa tehnica stivuitor.  Fisa tehinca este cu titlu informativ.

Vestea buna este ca exista un standard de organizare a informatiilor si toti producatorii organizeaza informatiile asa cum sunt organizate in aceasta fisa tehnica. De asta va va fi usor, daca o intelegeti pe asta, sa le intelegeti si pe celelalte.

Care sunt informatiile utile si ce reprezinta acestea

Pe prima coloana (e un tabel incepand cu pagina 2) sunt grupurile mari de interes: weight, basic dimensions, performance data etc. Acestea grupeaza date si sunt numerotate cu 1, 2, 3 …etc. Pe a doua coloana sunt denumirile informatiilor si sunt numerotate cu 1.1, 1.2, 2.2 etc, prima cifra semnifica grupa principala de care apartine. Aceste cifre sunt importante pentru ca date despre performanta veti gasi in permanenta la grupa 5, de exemplu viteza este la 5.1, viteza de ridicare la 5.2, dimensiuni fizice la grupa 4…….etc

Datele cele mai importante la stivuitor sunt cele legate de dimensiuni,  performante si consum sau autonomie (daca e vorba de electrice).

Dimensinile din fisa tehnica stivuitor

Datele de dimensiuni le gasisit la grupa 4, iar de aici sunt foarte importante inaltimea maxima de ridicare 4.3, inaltimea cu furcile jos (asta va ajuta sa vedeti daca intre pe usi de acces cu diverse inaltimi)  4.2, distanta minima intre rafturi 4.34.1, 4.34.2. Distanta minima intre rafturi este data pentru paleti 1200×800 si plaeti 1200×100. Daca va intrebati de ce e asa o sa va spun ca paletii de 1200×800 cand sunt asezati pe rafturi cu adancimea de 1100 mm ies 5 cm in afara in fata si 5 cm in afara in spate. Paletii de 1200×1000 asezati pe gratar pe latura cu 1200 paralela cu traversa rafturlui nu iese in afara raftului. De obicei aceste dimensiuni contin distanta minima de siguranta de 10 cm pentru a putea opera stivuitorul in conditii optime.

O alta informatie utila este sarcina maxima pe care o poate ridica. De obicei este data la punctul 1.5. Atentie ca e bine sa nu depasiti aceasta sarcina deoarece echibamentele de ridicat sunt utilaje contrabalansate. Masa de contrabalans este calculata luand in considerare sarcina maxima. Daca deppasiti riscati sa rasturnati stivuitorul catre partea din fata. Riscul devine si mai mare cand marfa e ridicata la inaltime (ar fi bine sa va uitati pe internet ce inseamna un raft care se destrama).

Performantele din fisa tehnica stivuitor

Performantele sunt, de asemenea, importante. De obicei viteza de deplasare e importanta si viteza de ridicare coborare. Viteza de ridicare coborare e mai importanta la reach truck decat la stivuitor, deoarece reach truckurile trebuie sa ridice pe inaltimi mari (daca nu stii tipurile de stivuitoare e bine sa citesti acest articol tipuri de stivuitoare).

Viteza de deplasare o gasiti la 5.2 si este viteza maxima cu care se poate deplasa stivuitorul cu bateria buna si fara uzuri la motor sau transmisie. Trebuie sa retineti ca viteza maxima scade pe masura ce stivuitorul se invecheste.

Viteze de ridicare si coborare o gasiti la 5.2 si respectiv 5.3. De obicei la reach truck care trebuie sa ridice la inaltime de 9-10 m aceste viteze sunt importante deoarece o viteza mica inseamna timpi mai multi pierduti.

Foarte important, atunci cand proiectati rafturi, este raza de intoarcere a stivuitorului, pe care o gasiti la 4.35. Este importanta aceasta valoare atunci cand stivuitorul schimba culoarul dintre rafturi pentru ca are nevoie de minim acest spatiu.

Concluzii

E important sa cunoasteti macar aceste dimensiuni pentru a putea alege un stivuitor care sa va fie util. Alegeti intotdeauna valorile mai mari cand e vorba de performanta si valorile mai mici pentru distanta intre rafturil.

Daca aveti hala inchiriata trebuie sa va ganditi ca afacerea se mareste si stivuitorul, daca nu il inchiriati ci il cumparati, o sa-l luati cu voi cand va mutati. De aceea e recomandat sa alegeti echipamentul de ridicat care ridica la inaltime mare si care opereaza cu cea mai mica distanta dintre rafturi.

E bine sa apelati la ajutor specializat atunci cand alegeti un stivuitor pentru ca, de fapt, trebuie sa alegeti un sistem, nu un stivuitor. Sistemule format din: rafturi, echipament de ridicat si procese. Eu va pot oferi un astfel de ajutor, aveti datele mele de contact in partea de sus a site-ului.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *