Indicatori de performanta zilnici

indicatori de performanta
indicatori de performanta

Cand discutam despre indicatori de performanta discutam despre masurarea unui proces sau a unei activitati si de a vedea daca a fost facuta corect si complet raportat la niste tinte care au fost stabilite sau agreate.

Varianta cu stabilitul nu e prea recomandata decat in anumite situatii fortuite. Varianta cu agreatul e cea mai recomandata pentru ca are anumite avantaje. Nu despre asta insa vrea sa va vorbesc in articolul asta ci despre indicatorii de performanta zilnici.

Cu ce difera indicatorii de performanta zilnici fata de cei lunari?

Daca ma intrebati pe mine nu exista diferente intre acesti indicatori de performanta, singura diferenta fiind aceea ca indicatorii de performanta zilnici sunt discretizati pe zile.

Totusi, fata de indicatorii de performanta lunari, indicatorii pe performanta zilnici au avantajul major ca te fac sa poti reactiona mai repede la probleme si sa poti vedea trenduri atunci cand ele incep.

Daca urmaresti doar indicatorii de performanta lunari e foarte posibil sa reactionezi tarziu la probleme si sa vezi trendurile abia dupa ce ele au inceput.

Reactia tarzie va face sa nu mai fii proactiv ci corectiv, iar ca orice actiune corectiva care necesita un termen de implementare e foarte posibil ca in anumite cazuri reactia sa fie prea tarzie. In astfel de cazuri ajugi sa te trezesti cu problema si sa nu ai prea multe variante de corectare a ei si deja sa marchezi pierderile.

Cum e recomandat sa facem?

E recomandat ca pe langa indicatorii de performanta lunari sa aveti si indicatori de performanta zilnici pe care echipa sa-i verifice si sa-i poata cuantifica in fiecare zi. Nu trebuie sa fie multi, dar trebuie sa fie suficienti cat sa poata reflecta activitatea, nu trebuie sa fie acurati la fel ca cei lunari, ci pot sa aiba si erori mai mari, ideea este sa stiti cat sunt aceste erori si sa stiti ce corectii trebuie sa le aplicati.

E recomandat sa introduceti astfel de indicatori pentru ca echipa sa se poata autoevalua in fiecare zi si sa stie ce masuri trebuiesc luate. Autoevaluarea zilnica a echipei ii va motiva sa gaseasca sau sa intrebe de solutii noi si totodata sa vada inainte de finalul lunii cum stau.

De asemenea ii va ajuta sa identifice trenduri si sezonalitati in interiroul lunii pentru a sti cand sa faca push pentru a imbunatati si cum sa faca imbunatatirea.

Concluzie

Recomandarea este sa setati indicatori de performanta zilnici pe fiecare departament in parte, acolo unde se poate. Ce indicatori setati, cum ii implementati si cum ii analizati depinde de experienta si de know-how -ul vostru si al echipei, iar daca nu va descurcati cu asta eu va pot ajuta. Am suficient de multa experienta ca sa pot sa va ajut.

Va mai dau o recomandare: nu va blocati in setarea indicatorilor de performanta si faceti din asta un job in sine. Exista tendinta de a se genera multe discutii in jurul indicatorillor si de a se genera multe bariere. Setarea si masurarea lor trebuie sa fie un proces simplu, usor de implementat si de urmarit.

Succes cu indicatorii de performanta zilnici!

Poti vedea aici serviciile noastre de consultanta logistica, iar daca ai nevoie ne poti contancta pentru a avea o oferta personalizata pentru firma ta: Consultanta logistica…daca vrei sa reduci costurile

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *