Implementare wms – idei

implementare wms
implementare wms

Cum faci cand esti la momentul in care vrei sa incepi un proces de implementare WMS la tine in firma?

Softul il implementezi mulandul pe ceea ce ai sau incerci sa faci totul de la zero?

Sunt 2 solutii de a implementa un soft intr-o firma:1. sa pastrezi ceea ce ai si sa mulezi softul pe procedurile si fluxurile deja exisente;

2.sa faci totul ca si cum atunci ai incepe acel business si sa te gandesti care ar fi varianta ideala;

Ambele variante au avantaje si dezavantaje si voi incerca sa identific aici cateva in cazul unui proces de implementare WMS.

Organizare depozit inainte de implementare WMS

Inainte de a implementa WMS, probabil ca depozitul este organizat intr-un mod, astfel incat, un picker sa poata gasi foarte facil produsele in depozit respectand anumite reguli de aranjare a marfurilor.

De ex: ai depozitul impartit in mai multe zone, zonele in sectoare, iar sectoarele in celule (e o impartire de exercitiu doar). In zone vei aloca producatori, in sectoare categorii de produse, iar in celule produse, iar aceste produse fiind organizate in ordinea crescatoare a codurilor de ex.

Un astfel de sistem functioneaz ok intr-un depozit cu 50.000 de sku-uri, sa spunem. Pentru o astfel de organizare ai nevoie de spatiu, iar foarte mult spatiu este folosit ineficient deoarece in fiecare sector trebuie sa ai zone libere, zone eliberate de fiecare produs care iese din depozit, zone in care vei pune marfa care intra in depozit.

In acest fel cu un bun management al depozitului si a unei conlucrari foarte bune intre departamente (achizitii, transport, depozt, vanzari) veti avea un minim 25% spatiu gol si nefolosit. In cazul unui management defectuos acest spatiul nefolosit poate ajunge la 100%.

Cum te ajuta sa redcui spatiu o implementare WMS

Implementarea unui WMS te poate ajuta sa optimizezi mult acest spatiu prin asa numirea stocare haotica, adica depozitul nu va mai fi organizat avand producatorii alocati pe zone ci, in fiecare zona pot fi mai multi producatori, sistemul folosind la maxim spatiile goale, pozitionand marfa, de ex, dupa comenzile clientilor.

In acest fel se reduce spatiul de depozitare, dar presupune reorganizarea depozitului. Reorganizarea depozitul inseamna mutarea tuturor marfurilor in locatiile noi, gestionate dimanic de catre software.

Mutarea se poate face odata (adica scoti toata marfa si o bagi la loc urmand noile reguli) sau in timp facand cite o anumita zona intr-o anumita perioada de timp. Aceasta operatie este destul de complicata si a destul de mult timp in cazul depozitelor de dimenziuni mari si cu un numar mare de sku.

Comenzile dupa procesul de implementare WMS

Daca inainte de implementare WMS prelucrai comenzile pe clienti, dupa implementarea WMS le poti prelucra pe linie de comanda sau poti pastra procesarea comenzilor pe clienti.

Fiecare dintre cele 2 metode de pregatire a comenzilor are avantaje si dezavanaje. prelucrarea comenzilor pe clienti presupune asteptarea pina la o anumita ora limita si consolidarea tuturor comenzilor din sistem pe clienti, iar apoi transferarea lor catre depozit si de acolo urmeaza operatiile de picking si ambalare marfa.  Are dezavantajul aparatiei de timpi morti si de concentrare a efortului in anumite periaode de timp.

Pregatirea pe linie de comanda presupune ca fiecare linie de comanda sa fie pregatita separat pe masura ce ea intra in sistem, astfel incat sitemul transfera catre depozit comenzile pe maura ce ele vin fara a fi consolidate pe clienti.

Cea mai buna solutie mi se pare pickuirea marfurilor pe masura intrarii lor in sitem si consolidarea lor pe clienti in zana de pregatire a marfii pentru livrare. In acest fel se combina cele 2 metode si se folosesc avantajele generate de cele 2 metode prezentate anterior.

Concluzie

Din pacate nu exista o solutie standard pentru o asfel de problema ci ea trebuia analizata si gasita cea mai buna metoda de la caz la caz. In anumte afaceri solutiile pot diferi datorita restrictiilor impuse de piata sau datorita modului cum se doreste a fi deserviti clientii.

Definirea corecta a modului in care se va lucra dupa procesul de implementare WMS va duce la scaderi semnificative de costuri pe timpul exploatarii aplicatiei.

Am dezvoltat pentru voi o solutie gratuita WMS: WebWMS

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

0 comentarii la „Implementare wms – idei

 • septembrie 23, 2010 la 9:34 pm
  Permalink

  pot sa completez si eu ceva?
  in primul rand e clar nevoie de un consultant de bussines cu experienta in implementari de wms.
  exista si varianta 3, varianta pe care am aplicat-o mereu sa nu-mi pun in cap clientul. stim ca aparitia wms-ului in cadrul unei companii va duce la impunerea de reguli, ceea ce pe unii ii va speria. varianta mea esta aceea de a ajunge la o cale de mijloc, mularea regulilor wms-ului dupa activitatea clientului si mularea activitatii dupa regulile wms-ului.pana acum pe unde am fost a fost un succes.
  in legatura cu asezarea articolelor in depozit se poate face si altfel. o varianta ar fi doar setarea locatiilor de picking si setarea unor reguli de constrangere in wms minimie, in felul asta in timp articolele se vor aseza in depozit cum dorim de la sine.am mers pe varianta asta si a functionat, chiar daca in primele 3-4 luni miscarile pe verticala au fost mai lungi sa zic asa. din experienta zic ca nu exista client care sa opreasca activitatea sa scoata marfa din depozit si sa o aseze iar. lista ar putea continua. toate bune

  Răspunde
 • ianuarie 13, 2013 la 9:44 pm
  Permalink

  Buna,
  De acord cu tot ce spui, dar unde-s oamenii? Adica nu spui nimic despre oameni, cine sunt oamenii implicati in implementare, fiindca fara oameni nu se face nimic.
  O implementare este un proiect si trebuie sa aiba un sef/ conducator de proiect si un plan clar cu etape si cu date pana la care acestea se vor indeplini. Planul trebuie sa fie realist si calibrat pe posibilitatile firmei care il implementeaza: ma refer in primul rand la resursele umane disponibile, gradul de pregatire al acestora, experienta lor si cunostintele pe care le detin. De aceea se vor utiliza cei mai experimentati angajati, cu cele mai multe cunostinte si cu o viziune de ansamblu asupra procesului/ proceselor, care sa fie in masura sa ia decizii rapide si imediate cu privire la diferite aspecte/ etape ale procesului de implementare.
  Implementarea unui wms trebuie sa duca la simplificarea si usurarea sarcinilor nu la complicarea lor, de aceea modul de lucru in compania ce implementeaza, regulile si procedurile de acolo primeaza, iar wms-ul trebuie adaptat la business, exceptional se va intampla invers.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *