Implementare WMS ERP

Implementare solutie software

software
software

De ceva timp tot cautam un exemplu bun pentru a va exemplifica o proasta implementare solutie software.

Si cum trebuia sa gasesc ceva foarte cunoscut si cu care aproape toti sa puteti interactiona, am gasit in aceata luna asa ceva printr-o intimplare. Am sa va povestesc in continuare.

Din acest articol veti afla urmatoarele informatii:

 • cum se lucreaza cand multi oameni descata o hartie;
 • de ce modificare fluxului fizic e blocata de soft;
 • cum ar trebui sa se intample lucrurile intr-o lume normala

Ma duc la  administratia financiara sa platesc un impozit. Ca sa platesti impozitul trebuie sa te duci la un ghiseu sa dai CNP-ul si sa-ti scoata o fisa pe care ai sumele trecute. Deci, o hartie un om, un computer.

Cu acea hartie te duci la un alt ghiseu unde o doamna iti ia hartia. Mai departe unei alte doamne din spate care nu stiu ce face cu acea hartie. Deci, inca 2 oameni si inca 2 computere. Dupa ce o descanta, doamna din spate o da din nou doamnei din fata care iti ia banii si iti face chitanta. Din nou o hartie. Deci, pe scurt 3 omeni plimba o hartie si incaseaza niste bani si tu pierzi timp pretios.

Stateam si ma gandeam ce ar fi daca ar veni unul care sa zica: ” bai frate, voi 3 oameni descantati o hartie si luati bani pentru asta. De miine schimbam si vreau sa fie doar un singur om.” Pai in mod cert nu s-ar putea pentru ca, pe langa alte probleme de rezistenta a oamenilor, a sindicatelor, a pilelor ar aparea problema softului.

De ce o problema de implementare a softului?

Pentru ca el a fost gandit sa functioneze cu 3 oameni care sa opereze in el si nu cu un singur om. Deci, ar trebui facute modificari. Aceste modificarin mod clar nu sunt ieftine si in mod clar vor dura ceva timp. pentru Orice modificare de cele mai multe ori ia mai mult timp decat o dezvoltare de la zero. Deasemenea, necesita teste, rezolvare de bug-uri, live test etc.  Deci chiar daca ai vrea te-ai lasa pagubas imediat.

O sa spuneti ca e institutie de stat si de aia sa facut asa. Aici gresiti! Am vazut la destul de multe companii private aceiasi problema. Implementare solutiei software s-a facut dupa fluxurile firmei si nu dupa fluxurile normale si corecte.

De ce se intimpla ca fluxurile sa fie gresite in solutia software?

Pentru ca cel care este cu banii si care vrea sa implementeze un soft oface pe cont propriu fara a avea oameni specializati si cu experienta in astfel de activitati. Si pentru ca nu apeleaza la un consultant extern gandind ca consultantul e scump. Falsa problema! Consultantul e intr-adevar scump, dar este mult mai ieftin decat rezolvarea problemelor ulterioare generate de o implementare eronata a softului. Dar pentru asta trebuie sa accepti ca nu esti atotstiutor si ca ai nevoie de ajutor.

Oamenii din companii dau vina pe soft ca e prost, dar nu softul e prost ci implementrea solutiei softwarei a fost facuta intr-un mod neprofesional. Implementarea face diferenta intre succes si agonie.

Cum ar fi trebuit sa se intimple la administratia financiara intr-o lume normala?

Te duci la ghiseu o doamana iti spune cat ai de plata, fara sa-ti elibereze nici o hartie pe care sa vezi suma, daca esti de acord scoti banii, platesti si ea iti da o chitanta pe suma platita. Daca nu esti de acord cu suma iti da print la o hartie cu explicatii pe care sa  citesti acasa linistit si sa-ti faci calculele.

Ce inseamna asta in termeni de eficienta?

Un singur om, o singura hartie, detul de multa eficienta. Ce mai inseamna? Un singur utilizator, mai putine resurse pentru baza de date si server si o baza de date care se va misca mai rapid si va fi mai usor de gestionat si mai usor de securizat.

Care ar fi varianta si mai buna? Fara ghiseu, plata direct la banca si acordarea de discounturi celor care platesc la direct la banca dearece statul face multe reduceri cu salarii, calculatoare, chirii (sau costuri pe spatii) etc.

Multiplicati asta la nivel national si vedeti de unde se puteau obtine niste bani la buget.

Ai si tu asa ceva in firma? Daca nu ai esti un fericit si vei avea un final de an bun.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe acesta: Un caz concret – solutii destepte

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

0 comentarii la „Implementare solutie software

 • Da, e corect ce spui si intr-adevar, implementarea la ei a fost facuta probabil pe organigrama nu pe flux. As mentiona ca un sistem cu mai multi pasi (fiecare pas cu un operator uman), este in mod proportional cu numarul de pasi, supus riscului de eroare. Mie la administratie nu mi-au introdus o plata si m-am trezit cu somatie; asta drum in plus si timp pierdut pentru ca la persoane fizice, omul a zis ca asta e in sistem el nu are ce face si nu aveam un desfasurator al platilor vs. datorii. In final cu relatii, cineva a intrat in sistem si a vazut ca am si o incasare care nu era operata.
  Revenind la subiectul tau cu implementarea defectuoasa, am lucrat pentru o firma romaneasca care dezvoltase o companie de logistica pentru nevoi proprii dar si in ideea de 3PL. Au luat Rolls Royce si la echipamente si la soft si la spatii (produse de varf, scumpe). Implementarea facuta de provider a fost facuta in baza discutiilor avute cu factorii de decizie disponibili din Bucuresti care nu aveau experienta concreta in operatii logistice. M-am trezit ca pus fiind in situatia de a scoate rapoarte din sistem pentru facturarea volumelor operate, datele erau diferite fata de sistemul lor contabil. Sapand si analizand, in final vorbind si cu providerul am aflat ca unitatea de lucru la rapoarte era baxul in conditiile in care aveam si operatii cu unitati (livrari/retururi) ; pe miscari de stoc era OK dar cand sa sintetizezi, varza. Providerul a spus (normal) ca nu era nici o problema sa parametreze la unitate dar nu li s-a cerut. Si lucrau fratii la sediul central cu rapoarte eronate pana la 10%. Nu ma gandesc la pierderi pentru ca e sinistru ce se intampla.
  Deci lipsa de profesionalism, increderea prea mare in fortele proprii (noi stim tot ca suntem de la centru), costa, costa enorm.
  Ar mai fi de povestit multe, dar ca si concluzie nu pot sa spun decat ca la IT, GIGO este sfant (gunoi introduci, gunoi obtii – garbage in, garbage out). Nu in ultima instanta, omul sfinteste locul.

  Răspunde
 • Cam asta este ideea, ceea ce spui tu.
  Poate daca dam mai multe exemple cei care doresc sa impleenteze astfel de solutii nu vor mai face aceleasi greseli la infinit, pentru ca eu intilnesc astfel de greseli destul de des.

  Răspunde
 • Stii pe cineva care se ocupa cu consultanta in domeniul asta? Adica al optimizarii fluxurilor de informatie intr-o organizatie?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *