Haideti sa haidem sa facem autostrazi

autostrazi
autostrazi

Genul de expresii din titlu (Haideti sa haidem sa facem autostrazi) ma pun in incurcatura de cele mai multe ori, si asta nu pentru ca nu as sti ce inseamna ci pentru ca nu stiu daca cel care o foloseste face misto sau e Pont.

Cam asa sta treaba cu autostrazile pe care guvernul nostru actual le propune a le face pina in 2022……. sau mai devreme………sau………… mult mai tarziu. Sincer, nu inteleg ce se va intimpla in viitor de vom evolua de la 10 km de autostrada pe an la 300 de km de autostrada pe an (exegerez, dar nici nu vreau sa ma uit pe cifrele reale ca imi e rusine).

Ce se va schimba ca sa putem evolua asa fulminat?

Hai sa vedem:

– relieful tarii nu se va schimba si asta stim cu certitudine pentru ca stam aici de citeva mii de ani si schimbarile sunt mici, dar poate guvernul stie ceva ce noi nu stim, poate gazele de sist vor provoca o schimbare a reliefului , schimbare care ii vor ajuta sa construiasca mai repede autostrazi. Sau poate Rosia Montana, sterilul ala de acolo va mai coroda din munti. Si uite asa poate ca guvernul e destept si noi prosti (Ponti adica) si nu intelegem “big picture”.

– modul de constructie al autostrazilor si materialele nu cred ca se vor schimba. Sincer, nu am auzit sa cerceteze asiduu niste “cercetatori din Marea Britanie” o noua tehnologie de constructie a autostrazilor. Aia din ce stiu se ocupa cu cercetari ….”despre dragoste si lucruri ciudate”. Cred ca si daca s-ar face din pinza autostrazile, tot nu ar schimba prea mult ritmul in Romania;

– banii, fondurile. Pina acum, de 20 de ani tot aud ca se pun bani in buget de autostrazi, dar autostrazi nu apar decat intr-un ritm de tara africana nu prea dezvoltata. Ma gandesc ca chiar daca vor fi bani mai multi (dar nu vad de unde), vor gasi domnii politicienti un mijloc de praduiala a lor.

– oamenii. Nici aici nu prea se schimba pentru ca au trecut cam toti care puteau trece pe la guvern, altii nu mai sunt, iar eu chiar daca as vrea sa ajung se pare ca nu am sanse, la fel ca majoritatea romanilor care nu baga “vastul” in cosul cu oua.

– Atitudinea. Da, asta se mai schimba se pare pentru ca aceiasi oameni, pe masura ce devin mai bogati si mai puternici devin mai aroganti. De fapt, atitudiena se cam schimba, dar nu in sensul corect.

Nimic din chestiile astea, care au influeta foarte mare nu se schimba, atunci cum sa reusim sa facem un salt? Nu se va face nimic, va garantez.

Eu sincer sunt satul de promisiuni pe termeni cincinali, promisiuni care nu se vor respecta si, sincer, as vrea ca promisiunile sa fie pe termen scurt: adica, anul viitor in luna martie dam drumul la 30 de km de autostrada, in luna august la inca 40 de km de autostrada si tot asa. Pasi mici, promisiuni mici control eficient (pentru ca sunt alegeri si daca nu se tin de termenele astea nu se vor tine nici de cele cincinale) si ASUMAREA RASPUNDERII.

Ce se schimba totusi?

Se pare ca se schimba pixul cu care se deseneaza autostrada pe harta si, saptaminal, mina care tine pixul. Astea se schimba in functie de optiunile baronilor locali, asta e senzatia mea.

Mai am o senazatie legata de motivul pentru care se rediscuta de autostrazi acum: acciza suplimnetara pe carburanti, acciza care, din experienta noastra de pina acum (si avem o experienta de 20 de ani cu oamenii astia) nu se va duce niciodata in totalitate catre constructia de autostrazi in Romania cum nu s-a dus nici cea care e deja in combustibil, cum nu se duc nici banii de pe vigneta, cum nu se duce nici taxa de solidaritate cu Bancorex pe care nu a scos-o nimeni din pretul combustibilului cu toate ca solidaritatea s-a cam terminat etc. Toate hartile si toate promisiunile sunt doar niste motive pentru a justifica introducerea acelei taxe de care nu prea e nevoie.

Si mai e ceva ce nu se schimba in tara noastra draga: naivitatea noastra si comoditatea de care dam dovada cand e vorba de banii nostri.

In cazul asta guvernul nostru se pare ca face si misto de noi si e si PONT si noi ii dam voie sa faca asta .

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Haideti sa haidem sa facem autostrazi

  • decembrie 9, 2013 la 4:26 am
    Permalink

    Ca sa intelegem si mai bine ca taxa suplimentara de 7 centi nu se va duce in totalitata la autostrazi am sa completez articolul cu niste cifre publice: bugetul CNADNR in 2013 (fara cei 7 centi deci) a fostin jurul la 5 miliarde de ron, bugetul CNADNR pentru 2014 (in care e prinsa taxa suplimentara de 7 centi) este, conform declaratiile lui Liviu Voinea de 6,2 miliarde RON. Conform predictiilor guvernului incasarea la buget datorita celor 7 euro centi este in jur de 3,5 miliarde RON, deci asa cum cum vedem doar jumatate din aceasta suma a suplimentat bugetul CNADNR.
    Conform altor specialisti din piata incasarile la buget generate de cei& centi esste de aprox 3,5 miliarde si nu 2,5 miliarde asa cum zice guvernul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *