Management

Hagi si managementul

hagi si managementul
hagi si managementul

Da, ai citit bine, in articolul asta am sa vorbesc despre Hagi si managementul unei companii, Hagi e cel pe care il stie toata lumea, marele jucator de fotbal.

Povestea e asa: acum multi ani, Hagi a renuntat la cariera de foltbalist si a devenit antrenor. Dupa cateva inceprcari nereusite de a fi antrenor cu echipa nationala si cu ceva echipe de prin Turcia s-a apuct de propia echipa. Adica a resetat tot si a luat-o de la zero. Astazi vedem un Hagi care a performat cu echipa lui de club, vedem un om care a aratat inca odata ca e bun. Hagi a aratat ca e bun si fara sistem si ca el poate crea un sistem functional si performant.

Astazi Hagi este chemat din nou la nationala ca antrenor, dar el zice ca nu vrea sa mai antreneze nationala si sa-si lase echipa de club.

Care e legatura cu managementul?

Hai sa vedem de ce Hagi nu a reusit la echipele mari, dar a facut performanta cu propria echipa si o sa intelegeti legatura cu managementul si ce avem de invatat de aici. Intr-o echipa mare, la fel ca si intr-o companie sunt o gramada de alti oameni cu care trebuie a lucrezi, oameni care sunt la acelasi nivel cu tine sau mai sus. Problema principala e de cine ia decizia si de nivelul de incredere pe care tu ca antrenor sau manager il ai la momentul cand ajungi sa conduci o echipa sau ajungi director la o companie. Chiar daca vii dupa o cariera de succes si ai un anumit nivel de incredere si performanta, in momentul cand ajungi al o echipa mare sau la o companie mare nivelul tau de decizie este limitat de nivelul de incredere pe care il au ceilalti decidenti in tine. Oricat de bun ai fi nivelul de incredere este limiitat de perceptia celorlalti asupra ta.

Ce s-a intamplat cu Hagi se intampla cu orice manager care vine intr-o alta companie. Situatia asta este mult mai pregnanta cand managerul vine din companie de familie in companie multinationala sau invers. Fiecare dintre cele 2 entitati are moduri de lucru diferite si niveluri diferite de implicare a managerilor. Firma de familie se bazeaza pe lucru “pe cutume”, citeodata are proceduri, dar sunt doar pe hartie, iar nivelul de implicare al managerilor este mult mai mare, unul din motive fiind lipsa muncii intr-un format structurat (procedural). Pe de alta parte managerul de multinationala e mai putin implicat pentru ca oamenii lucreaza dupa proceduri (intr-un procent mult mai mare decat in firma de familie), iar modul lui de lucru se bazeaza pe respectarea sitemului. Lipsa sistemului (asa cum se intampla in cele mai multe companii d efamilie) il face sa fie confuz pentru ca nu stie sa-l creeze si nu stie sa lucreze intr-un sistem “nefunctional”. El e invatat sa lucreze cu instrumente create de altii si functionale fara sa stie (in foarte multe cazuri) cum sa creeze acele instrumente sau sa le faca functionale daca ele nu functioneaza. Pe de alta parte chiar daca exista un nivel de incredere initial, el se va eroda rapid pentru ca managerul nou venit va incepe sa faca comparatii cu ce era “dincolo”. Odata cu erodarea increderii scade si nivelul de decizie acordat (nu cel pe hartie dat de functie ci cel real dat de actionari/proprietar sau directorul de nivel superior).

Va reusi Hagi la nationala daca vine din nou?

Greu de dat un raspuns, dar cert este ca nivelul de incredere pe care el il are acum e la un alt nivel fata de acum citiva ani (a dovedit ca poate face performanta incepand de la zero si cu bani putini daca e lasat sa decida). Problema ramane in continuare cu nivelul de decizie pentru ca asta va fi in continuare o problema. problama asta e mai greu de rezolvat din cauza intereselor care exista acolo, interese care in propria lui companie (echipa de fotbal) nu existau sau daca existau erau doar ale lui. Un manager nou intr-o companie se confrunta cu aceiasi problema. Adica, chiar daca cumva nivelul lui de incredere va creste dupa ce va ajunge in compania  noua, e foarte posibil ca nivelul lui de decizie sa nu creasca la fel ca si nivelul de incredere, iar asta se va intampla decalat in timp si intensitate chiar daca se va intampla.

Toate chestiunile astea dureaza mult in timp si daca agrementul facut intial cere rezultate in timp scurt e foarte greu ca ele sa fie obtinute daca modul de abordare nu e foarte destept.

Toate astea ma fac sa cred ca Hagi va reusi destul de greu sa obtina rezultate daca va prelua nationala. Deobicei in astfel de situatii ar trebui sa-si ia masuri de prevedere suplimentare ca in cazul in care nu se intampla lucrurile sa le forteze a se intampla. Asta e, de asemenea, foarte greu de realizat pentru ca niste oameni trebuie schimbati sau decazuti din drepturi de decizie. Decaderea din dreptrile de decizie cu pastrarea lor in companie nu e o solutie buna pentru ca vor aparea alte probleme, problema legate de implicare a oamenilor care sunt fideli celor care aveau inainte decizia.

In orice companie mare ca si intr-o echipa de fotbal exista legaturi de tip “mafiot” (legaturi de loialitate sudate unori prin legaturi stranse de prietenie sau chiar rudenie), unii manageri creaza ei astfel de legaturi punand oamenii in puncte cheie sau legand veniturile oamenilor de astfel de legaturi cu persoana care vrea loialiltate. Daca aceste persoane sunt altele decat cu proprietarul sau actionarii atunci aceste persoane sunt extrem de periculoase pentru companie si daca actionarii sau proprietarii identifica astfel de persoane ele trebuie excluse din organizatie pentru ca, daca reusesc sa creeze “caracatita”, e posibil ca elimineare lor sa duca la prabusirea castelului.

Astfel de carcatite se creaza in toate domeniile, nu trebuie sa uitam anul 2008 cand guvernul americam a fost fortat sa bage bani intr-o caracatita (sistemul bancar, sistemul de asigurari) care daca s-ar fi prabusit ar fi dus la prabusirea castelului.

Cam asta e legatura intre Hagi un bun profesionist care a demostrat ca poate reusi si fara sistem si management. Foarte multe asemanari si foarte multe lucruri din care aveam ce invata si sper sa invatam.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *